klasycznej pomidorowej. Robi się ją równie łatwo, a jest zdrowsza, dzięki warzywom, ziołom i jest bez cukru, bo słodka marchewka daje zupie odpowiednią dawkę słodyczy. W przepisie wykorzystaliśmy mrożony szpinak. Robiliśmy zakupy w sobotni wieczór przed niehandlową niedzielą i sklep był wyczyszczony z produktów, jakby następnego dnia miał w Warszawę uderzyć huragan i przed kataklizmem ludzie zaopatrzyli się w zapasy(...)Półki świeciły pustkami. Śwież szpinak też „wyszedł”. Okazało się jednak, że mrożony dobrze daję radę. Świeży wygląda ładniej na talerzu, ale mrożony smakuje naprawdę dobrze. Muszą to być tylko mrożone liście, a nie szpinak rozdrobniony. W zupie seler naciowy można zastąpić korzennym, choć musimy przyznać, że o ile za korzennym przepadamy, a naciowy lubimy tak sobie, to jednak
Niedzielny kucharzcomfort foodem - sycącym i poprawiającym nastrój, niczym odpowiednik jajek na boczku dla wegetarian. Dziś zapraszam Was na trochę inną wersję jajek gotowanych w sosie pomidorowym wzbogaconą o ciecierzycę i szpinak. Oczywiście nie jest to wersja tradycyjna, tylko moja wariacja na temat. Ale to jest właśnie piękne w tym daniu, że sos pomidorowy możecie dowolnie wzbogacać o rożne warzywa (dosłownie(...)także do pesto i past kanapkowych (np. z awokado). Oliwę aromatyzowaną czosnkiem i chilli dostaniecie w wielu sklepach, m.in. jest ona dostępna w wybranych Biedronkach. Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem Składniki / na 2 porcje: 3 łyżki oliwy smakowej Monini Czosnek & Chilli 1 cebula 1 puszka całych pomidorów 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól i pieprz
Chilli Czosnek i OliwaRewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z lekko kwaskowymi owocami. Warstwa jogurtowa z dodatkiem orzeźwiających, zdrowych malin i jagód tworzy ze szpinakiem paletę barw i smaków. Ciasto jest świetnym pomysłem na lekki, owocowy deser na bazie jogurtu naturalnego. Bądźmy fit na wiosnę tylko z Hortex :) Składniki: Ciasto szpinakowe: 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku Hortex 330g mąki pszennej(...)Hortex 280g mrożonych jagód leśnych Hortex 1 galaretka krystaliczna Dekoracja: jagody i maliny Hortex do dekoracji 5 łyżek bitej śmietany do obsmarowania boków (można pominąć) Wykonanie: 1. Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby jeszcze bardziej go rozdrobnić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać olej, mąkę wymieszaną
Szalona Kuchnia EwelinyWarsztaty poprowadziła Sandra Kotowicz, finalistka programu Top Chef 5. W naszym warsztatowym menu były cztery dania inspirowane świętami wielkanocnymi. Jednym z przepisów była biała kielbasa w białym winie ze szpinakiem. Do jej przygotowania użyliśmy kiełbasy Naturrino, która w swoim składzie ma 94% mięsa, a reszta to naturalne przyprawy. Według mnie to idealna propozycja na świąteczny stół, dlatego dziś zapraszam(...)przepis, jego autorką jest właśnie Sandra. Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem, perłowymi cebulkami i dymionym masłem Proporcje dla 5 osób Składniki: 5 białych kieł bas Sokołów Naturrino 120 ml bia łego wytrawnego wina 100 g szpinaku baby 100 g cebulek perłowych 1 ma ła cukinia 20 g miodu
Kulinarne przygody GatitySpaghetti bolognese z mięsem mielonym to idealne połączenie klasycznego bolognese z papryka, mięsem mielonym i pieczarkami. Te składniki nadadzą inny wymiar tego dania. Nadadzą mu głębi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!brukselką i miętą. I ulepszoną, lekką wersję starego i dobrego grochu z kapustą ;-). Składniki: 2 puszki cieciorki 40 g brukselki 1/2 szklanki kaszy bulgur Mała szalotka 2 duże garście szpinaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Przyprawy: Do cieciorki: 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki kminu 1 łyżeczka(...)minutę. Następnie zalej szklanką gorącej wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 12 minut. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni dodaj umyty, odciśnięty z wody szpinak. Zamieszaj. Posyp czosnkiem, posól. Smaż, aż szpinak lekko zwiędnie, około minuty. Zdejmij szpinak z patelni. Krok 4 Wyciągnij warzywa z piekarnika, przełóż do głebokiej misy i wymieszaj ze szpinakiem. Podawaj
Niedzielny kucharzbrukselką i miętą. I ulepszoną, lekką wersję starego i dobrego grochu z kapustą ;-). Składniki: 2 puszki cieciorki 40 g brukselki 1/2 szklanki kaszy bulgur Mała szalotka 2 duże garście szpinaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Przyprawy: Do cieciorki: 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki kminu 1 łyżeczka(...)minutę. Następnie zalej szklanką gorącej wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 12 minut. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni dodaj umyty, odciśnięty z wody szpinak. Zamieszaj. Posyp czosnkiem, posól. Smaż, aż szpinak lekko zwiędnie, około minuty. Zdejmij szpinak z patelni. Krok 4 Wyciągnij warzywa z piekarnika, przełóż do głebokiej misy i wymieszaj ze szpinakiem. Podawaj
Niedzielny kucharzKolejny dzień, kolejny poranek w biegu. Co zrobić, żeby zjeść szybko i zdrowo z samego rana? Koktajl! A jaki? Jakikolwiek! U mnie akurat szpinakowo-truskawkowy. Smak szpinaku jest praktycznie niewyczuwalny, ale dawka witamin i piękny kolor już tak! 100g szpinaku to tylko 23 kcal. Szpinak jest bogaty w żelazo, wapń, witamy C, E, K, B1, B2, B6 i wiele innych(...)tylko 28 kcal. Zawierają one takie dobroci jak witamina C, A, żelazo, magnez i przede wszystkim - są pyszne! Na 3 porcje będziemy potrzebowali: 2 banany 2 pomarańcze garść szpinaku 250g truskawek opcjonalnie: miód, cynamon 300ml mleka Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, jedną obieramy i dzielimy na cząstki. Dodajemy banany, szpinak, truskawki i blendujemy. Następnie dodajemy mleko i ewentualnie
Taste of imaginationtagliatelle z jarmużem i ciecierzycą Wariacje: Zamiast tagliatelle wykorzystaj papardelle lub spaghetti, także w wersji pełnoziarnistej. Zamiast ciecierzycy możesz użyć białej fasoli. Środa - Pieczony łosoś na kaszy ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi To ostatnio mój ulubiony sposób na kaszę. Przesmażona z cebulą, czosnkiem, szpinakiem i pomidorkami jest aromatyczna i pyszna. Przygotowując ten przepis należy ugotować całe opakowanie 400 g kaszy(...)kaszy orkiszowej - gotujemy całość, ale połowę zachowujemy do kaszotto z burakami na piątek 4 mrożone filety z łososia sól, pieprz oliwa 1 cebula 3 ząbki czosnku opakowanie 150 g szpinaku baby 350 g pomidorków koktajlowych opcjonalnie świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie: Kaszę orkiszową ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Połowę schowaj do szczelnego pojemnika i zachowaj na piątek do kaszotto
Chilli Czosnek i Oliwapachnąca pomidorem i oregano <3 Prosta zapiekanka, ale nie z makaronu tylko z miksu kasz. Jest więc zdrowiej, ale wcale nie mniej smacznie! Zapraszam na szybką zapiekankę ze szpinakiem, pieczarkami i serem, czyli sprytny sposób na podanie kaszy tak, aby nikt nie mógł się jej oprzeć :) Moja zapiekanka to propozycja na wegetariański obiad lub rodzinną, ciepłą kolację. Przepis przemyślałam(...)składniki, a następnie zapiekając w piekarniku. Oczywiście brak takiej patelni nie jest przeszkodą, bo masę na zapiekankę możecie po prostu przełożyć do naczynia żaroodpornego. Szybka zapiekanka z kaszy, szpinaku, pieczarek i sera Składniki / na 4 porcje: 1 cebula 2 łyżki oliwy Monini Classico 150 g pieczarek 100 g szpinaku baby 2 ząbki czosnku 2 opakowania Rice&MORE
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam obiady w wykonaniu Madzi. Z pozoru wydają się bardzo proste,- kilka niewyszukanych składników, a całość tworzy niesamowite wrażenie. Tym razem pokażę Wam przepis na pyszny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne pierożki ze szpinakiem. Idealne jako samodzielne danie, lub dodatek do zup kremów. Składniki: I. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej typ 750 1 szklanka mąki razowej typ 1850 1 łyżeczka soli morskiej 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki oliwy truflowej 1 roztrzepane żółtko do posmarowania, przed pieczeniem płatki(...)migdałów II. Farsz: 500 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek 50 ml białego wina sól pieprz 2 chluśnięcia Tabasco 1 szklanka startego parmezanu Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę z solą i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem i zlewamy 3 łyżeczkami ciepłego mleka. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
DominikaDolciNiedawno proponowałam Calzone z kurczakiem BBQ , więc przyszła pora na wersję bez mięsa. Osobiście szpinak uwielbiam i mogłabym go jeść pod każdą postacią. W połączeniu z serem, cebulką i przyprawami jest świetnym farszem do wykorzystania dosłownie we wszystkim. Składniki (4 porcje) -500 g mąki -opakowanie drożdży instant (7-8g) -1/2 łyżeczki soli -1/2 łyżeczki cukru(...)łyżki oliwy z oliwek -3/4 szkl. letniej wody -500 g mrożonego szpinaku -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -2 kulki mozarelli lub ok. 250 g startej -2 łyżki oleju -gałka muszkatołowa -sól, pieprz -jajko do posmarowania Przygotowanie Z mąki, drożdży, soli, cukru, oliwy z oliwek i wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Szpinak rozmrozić. Cebulę
Zielona Kuchniaokoło 1/2-3/4 litra, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki FARSZ SZPINAKOWY: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebule 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, ząbki czosnku 6 sztuk, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki na ciasto naleśnikowe wsypać(...)rondlu rozgrzać olej, wsypać drobno pokrojoną cebulę, wsypać 1 łyżeczkę cukru i podsmażać , dodać drobno posiekane zabki czosnku, podsmażać krótko aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki dodać połamany szpinak, wsypać kucharka i dusić do rozmrożenia szpinaku do szpinaku dodać pieprz mielony, włożyć serek wiejski, pokrojoną mozzarellę, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku i połączenia składników na każdy
W Mojej Kuchni LubięPyszna i soczysta rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem i mięsem mielonym . Składniki : Ciasto francuskie 375 g 200 g mrożonego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka olej pieprz, sól Przygotowanie: Cebulkę i czosnek obieram i drobno siekam . Podsmażam na patelni, dodaję mrożony szpinak i duszę aż szpinak się rozmrozi . Ostawiam do ostygnięcia . Następnie mięso mielone , szpinak z cebulką
Domowa Kuchnia u Mamy