odkładałyśmy je na dalszy plan. Kiedy dowiedziałyśmy się o konkursie, to pomyślałyśmy, żeby wreszcie je zrobić. Smalczyk roślinny z dodatkiem ziół okazał się strzałem w dziesiątkę jako dodatek do szpinaku, praktycznie nie trzeba go już niczym doprawiać. „Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, że tak świetnie komponuje się ze szpinakiem, który uwielbiam.” Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)otrąb pszennych 2 dkg drożdży 0,5 łyżeczki cukru 1 płaska łyżka soli 100 ml mleka 150 ml wody 100 g smalczyku smakowita pajda 100 g szpinaku mrożonego jajko do posmarowania bułek papier do pieczenia Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Anioły w kuchnizajmuje wiele czasu, a z czym będą w środku zależy tylko od nas samych. Lubimy je zarówno na słono, jak i na słodko. Dziś ciasto na babeczki połączyłyśmy ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorkami koktajlowymi oraz wędzonym, solankowym białym serem. Nasze muffinki nie powstałyby oczywiście bez orzeszków ziemnych niesolonych firmy Felix oraz ziaren słonecznika.. Nasza interpretacja, czyli popołudnie z Felixem według(...)łyżki ziaren słonecznika, 25g masła na ciasto : 1 szklanka mąki żytniej, 3/4szklanki mleka, 1 jajo, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 20g roztopionego masła, ok. 5 pomidorków koktajlowych, 10 "gniazd" mrożonego szpinaku, 80g białego sera wędzonego (solankowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej i słodkiej papryki, świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Przygotowanie
Symfonia Smakówbożonarodzeniową , chodził za mną pomysł na zrobienie tego dania w zdrowszej wersji wege . Aby cieszyć się włoskimi smakami bez uszczerbku dla linii. I tak przygotowałam lekki farsz warzywny - ze szpinaku i pieczarek, z ciekawym dodatkiem orzechów włoskich (fajnie chrupią, a lasagne bardziej syci), przełożyłam nim szpinakowe płaty makaronu i obsypałam ostrym w smaku żółtym serem. Wierzch udekorowałam plastrami pomidora - przyznacie(...)jestem naprawdę dumna . Wyszła zwarta i udało mi się z niej wykroić idealne kwadratowe porcje niczym w restauracji:) Przygotowanie lasagne uprościłam do minimum. Robimy tylko jeden sos (pomidorowy ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi), a zamiast sosu beszamelowego smarujemy makaron odrobiną śmietany (podpatrzyłam ten sposób u Jamiego Olivera). Skoro danie ma być zdrowsze, to po co dodawać śmietanę? - możecie zapytać
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam wytrawne tarty, szczególnie te na spodzie z ciasta francuskiego. Dziś chciałam Wam polecić moją ulubioną ostatnio-ze szpinakiem. Jak dla mnie połączenie szpinaku z kurczakiem i serami jest po prostu idealne. Pierwowzorem przepisu jest tarta mojej kochanej koleżanki, która również posiada duży talent kulinarny. Dzięki niej przekonałam się również do szpinaku, którego wcześniej nie wiem dlaczego unikałam(...)więc przepis dedykuję Moni W. za ten pyszny szpinak i tartę J Polecam tartę zarówno na obiad jak i imprezę. Tarta ze kurczakiem, szpinakiem, pomidorami i trzema serami Składniki: 1 paczki szpinaku świeżego baby lub mrożonego 1 pierś z kurczaka ½ opakowania sera fety 7-8 pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz ½ łyżeczki czosnku granulowanego
Mania GotowaniaNaleśniki najczęściej jem na słodko, ale lubię też czasem przyrządzić je na wytrawnie. Takim wytrawnym klasykiem są naleśniki ze szpinakiem. Ja przyrządzam je z serkiem ricotta, ale dobrze będzie pasował też wyraźniejszy twaróg i słona feta. Zapieczone pod beszamelem stanowią pyszne i do tego syte, wegetariańskie danie. Ciekawym akcentem jest dodatek odrobiny chili, która nadaje wyrazistości (ale nie ostrości) mdłej(...)parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Farsz: 250 g ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą) 250 g świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku
Poezja smakuiedyś nie przepadałam za szpinakiem. Na szczęście gusta kulinarne się zmieniają i teraz bardzo go lubię (zwłaszcza, że szpinak jest zdrowy). :) Ciekawą propozycją podania szpinaku, obok dań z makaronem (np. spaghetti ze szpinakiem) , jest przygotowanie tarty. Zapraszam na tartę ze szpinakiem i mozzarellą na cieście francuskim. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF(...)document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Tarta ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS Temperatura pieczenia: 200 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Składniki 1 gotowy płat ciasta francuskiego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250 g szpinaku (np. mrożonego w kostce
coolinarnastrefa.blogspot.comskładniki na ciasto ze szpinakiem: 200 g szpinaku świeżego 3 jajka 150 g cukru 125 ml oleju np. słonecznikowego 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Szpinak blendujemy z 60 ml oleju. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy powoli pozostały olej cały czas miksując. Następnie dodajemy zblendowany szpinak, ekstrakt
Domowy Smak JedzeniaMarchewki są również źródłem błonnika, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Pamiętaj jednak, aby podawać marchewki w umiarkowanych ilościach, ponieważ nadmiar cukru może prowadzić do problemów zdrowotnych. Szpinak Szpinak jest kolejnym warzywem, które można podawać królikom. Jest on bogaty w witaminę K, która jest niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi. Szpinak zawiera również żelazo, które pomaga w produkcji czerwonych(...)krwinek. Pamiętaj, aby gotować szpinak przed podaniem, ponieważ surowy szpinak może być trudny do strawienia dla królików. Pietruszka Pietruszka jest kolejnym warzywem, które jest bezpieczne dla królików. Jest ona bogata w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy królika. Pietruszka zawiera również dużo błonnika, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego trawienia. Możesz podawać pietruszkę królikowi w formie świeżej lub gotowanej. Kalafior Kalafior
Żyję by jeśćImprezowe roladki z tuńczykiem, szpinakiem i twarożkiem Dziś kolejny pomysł na pyszne imprezowe roladki . Tym razem wersja z tuńczykiem, szpinakiem i twarożkiem. Takie roladki to idealny pomysł na sylwestrową imprezę Przygotujecie je w kilka chwil. Znikają równie ekspresowo ze stołu Składniki: 2 tradycyjne tortille + 1 mała 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub oleju(...)garście świeżego szpinaku 6 łyżek kukurydzy 3-4 pełne łyżki kanapkowego twarożku – u mnie Twarożek kanapkowy z grillowanym bakłażanem Wieluń Mój Ulubiony (świetnie wzbogaca smak) 4 płaskie łyżki majonezu sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski przekładamy odsączonego tuńczyka, dodajemy kukurydzę, majonez i całość doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Próbujemy, farsz nie ma być mdły
Słodkie okruszkigdyż zrobić ją można w 10 minut. Sałatka w 10 minut jest idealna na niezapowiedzianych gości oraz na wszystkie mniejsze bądź większe imprezy okolicznościowe. Jeśli lubicie połączenie tuńczyka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, cebulą i serem żółtym, to ta sałatka jest dla was. Nie mogło w niej zabraknąć dodatku sosu i ten, który świetnie komponuje się ze wszystkimi składnikami sałatki(...)oraz Facebook: MeCooks Tuńczyk pod pierzynką Składniki na tuńczyka pod pierzynką. 250 g tuńczyka w sosie własnym bądź w oleju 2 sztuki awokado 100 g liści świeżego szpinaku 150 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej 150 g sera żółtego 1 łyżka soku z cytryny 100 g czerwonej cebuli Sos majonezowy: 100 g majonezu 50 g pikantnego ketchupu szczypta soli
MeCooksdynią Czy jest coś bardziej jesiennego niż dynia? Wykorzystaj jej delikatny smak do stworzenia wyjątkowych pierogów. Upieczoną dynię zmiel wraz z białym serem, dodaj przesmażony czosnek i świeży szpinak, a następnie starty imbir, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na koniec wykładaj gotowy farsz do pierogów na przygotowane wcześniej cienkie ciasto, dokładnie zlep i ugotuj w osolonej wodzie. Brzmi smacznie? Cały(...)przepis znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/pierogi-z-dynia Włoskie ravioli ze szpinakiem i ricottą Jeżeli chcesz przenieść się do Włoch, świetnym wyborem będą ravioli ze szpinakiem i ricottą. Ich ciasto nieco różni się od naszych polskich pierogów, ale jest równie smaczne. Aby je przygotować, połącz mąkę pszenną, jajko, żółtka, oliwę i sól. Całość zagnieć. Teraz czas na farsz. Na dużej patelni
Swojskie jedzonkosmaczna, bezmięsna propozycja obiadowa. Pyszna pieczona papryka z farszem ryżowo-szpinakowym z fetą i kukurydzą w pomidorowym sosie. Pamiętajcie, że cały sekret smaku tkwi w odpowiednim doprawieniu farszu ze szpinakiem. 6 czerwonych papryk (średniej wielkości) 200 g ryżu np basmati 1 duża cebula 450 g mrożonego szpinaku 3-5 ząbków czosnku 1 łyżka serka śmietankowego 2 łyżki słodkiej śmietanki(...)Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser feta kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na patelni, na maśle klarowanym. Po chwili dodajemy szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi i lekko przesmaży, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. Dodajemy łyżkę kremowego serka śmietankowego oraz śmietankę, mieszamy
Smaki Na Talerzujednej patelni wyczarujemy kompletny, przepyszny obiad, które nakarmi masę ludzi. Znowu zainspirowałam się lekko greckimi smakami i stąd feta, oliwa, oregano. Do tego cieciorka, papryka, jarmuż lub szpinak – danie jest bardzo uniwersalne i można kombinować i mieszać. Na przykład można zmienić to wege dania na danie całkowicie wegańskie – zamiast masła na koniec, dodać chlust dobrej oliwy, a zamiast(...)makaronu orzo puszka krojonych pomidorów duży słoik lub 2 puszki gotowanej cieciorki – około 300g po odsączeniu 1 duża czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 garści liści jarmużu lub szpinaku 1 czerwona papryka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 szklanki bulionu warzywnego- użyłam wody i wsypałam łyżeczke bulionu warzywnego w proszku łyżka suszonego oregano szczyta chili szczypta cynamonu sól i pieprz
Smaczna StronaSkładniki: szpinak mrożony 2 opakowania, cebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 6 sztuk, cukier 1 łyżka, sól 2 łyżeczki, 3.2% mleko 1,5 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, twaróg śmietankowy 250 gram mleko 1/2 litra, woda gazowana 2 szklanki, jajka 4 sztuki "L", sól 1 łyżeczka, mąka tortowa 4 szklanki, olej rzepakowy 5 łyżek do ciasta Z podanych składników zmiksować(...)rozgrzanej patelni naleśnikarce 24 cm smażyć naleśniki na złocisto z każdej strony. Na oleju podsmażyć na złocisto drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku, następnie dodać odmrożony szpinak, pieprz mielony, sól, cukier, smażyć z 5 minut co jakiś mieszając na średnim ogniu. Na koniec dodać mleko wymieszane z mąką i mieszać do zagęszczenia szpinaku. Do wystudzonego szpinaku dodać
W Mojej Kuchni Lubięomletu to nie jest surowe jajko, to właśnie ten ser. A, no i to pierwszy (taki prawdziwy) omlet w moim życiu. Składniki: 2 jajka 2 garści liści szpinaku pół małej cebuli 25 g sera taleggio 1 gałązka koperku sól pieprz masło (przepis na 1 porcję) Niewielką ilość masła rozpuszczamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę(...)cebulę, rumienimy, dodajemy szpinak, podgrzewamy minutę, ściągamy z patelni. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem. Na patelnię wrzucamy znowu niewielką ilość masła, wylewamy jajka, równo rozprowadzamy, smażymy powoli na niewielkim ogniu, jajka mają się ściąć z wierzchu (dla pewności można na chwilę przykryć patelnię pokrywką). Na omlet wykładamy szpinak i kawałki sera, składamy go na pół
Kardamonovy