posłuchania dietetyka - pani Katarzyny Foszner, która opowiadała nam o właściwościach różnych rodzai kasz. Natomiast pani Dorota Wdowińska - Rozbicka z bloga "Dorota smakuje" przygotowała dla nas pyszne kaszotto ze szparagami i wędzonym boczkiem oraz sałatkę z kaszy jęczmiennej na sypko z owocami i serkiem wiejskim. Wszystko było pyszne. Wszystko o kaszy i przepisy na nią znajdziecie na stronie kampanii
Miksturowniksobie miała ochotę to zapisała... A receptury znajdziemy tu najróżniejsze... duża część pisana już z większą precyzją i dokładną ilością składników. Znajdzie się zupa ze szparagów, wino z porzeczek, móżdżek po polsku, hreczuszki, domowe piwo, bobrowe ogony, łazanki, pierożki z jaj... kajzerki, domowy ocet, a nawet risotto z włoską kapustą czy kalafior z rakami ! To tylko kilka (bardziej egzotycznych) przykładów
Kraina Tysiąca Smakówszybkie do zrobienie. Możemy zrobić różne wzorki. Ucieszą się z nich również dzieci i będą zajadać zdrowy dodatek w zupie. Ja użyłam ich jako dodatek do kremu z szparagów . Składniki: 1 szkl wody 0,5 szkl kaszki kukurydzianej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: W naczyniu zagotować szklankę wody z dodatkiem soli. Wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać żeby się
Ala piecze i gotujemój drugi pomysł na niekonwencjonalne zastosowanie nowego produktu marki Winiary majonezu delikatnego. Ostatnio z tym produktem przygotowałam Jaglane muffiny ze szparagami i szynką . Teraz postanowiłam dodać ten majonez do ciasta naleśnikowego, oraz do sosu i przygotować majonezowe roladki. A, że mamy maj chciałam wykorzystać warzywo typowo sezonowe botwinę. Przygotowałam ją podobnie jak do sałatki z botwinki dodałam do sosu: miód
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMój maj pachnie bzem i konwaliami. Wiosenny wiatr unosi ich woń. Mój maj ma smak pierwszych truskawek i zielonych szparagów. Mój maj jest wyjątkowy, choć nie zawsze ciepły i słoneczny, to jednak zawsze magiczny. Ten maj to świeczki na torcie, nie jednym lecz na kilku, ten maj to świeże kwiaty w wazonie, drobne prezenty, co raz dłuższe spacery. To cudowne
Przysmaki KarolkiNastały ciepłe dni. W końcu mogę czerpać z maja całymi garściami. Są i szparagi i truskawki i do tego piękne słońce. Czegóż można chcieć więcej? Od kilku już dni w mojej kuchni trwa prawdziwe truskawkowe szaleństwo. Dziś pod postacią deseru, który moja córka nazwała 'truskawkowa fantazja'. Gdy chodzi o te właśnie owoce nie trzeba im wyszukanego towarzystwa, dlatego
Przysmaki KarolkiZeszły weekend spędziłam w Warszawie na konkursie kulinarnym zorganizowanym przez firmę Unilever - Knorr z okazji 175 lecia tej marki. Spośród wszystkich zgłoszeń zostało wybranych 30 przepisów
Bernika - moj kulinarny pamietnikmiała nową zabawkę .Niby nic a cieszy. Ułatwia gotowanie jajek .Mogą być takie jak w koszulkach , mogą być na twardo , można komponować z dodatkami np. wkładać w foremkę ugotowane szparagi, kawałki szynki, szczypior itp. i dopiero wbijać jajka lub wlewać masę jajeczną. Wyglądają tak: Dobrze jest przed gotowaniem wysmarować od środka odrobiną oleju lub płynnego masła. A tak wygląda jajko
Buniabaje w kuchnismaczne śniadanie w każdy dzień tygodnia! Do tego jeśli też uwielbiacie pomidory to jest to dla Was śniadanie idealne. Choć pewnie i z innymi dodatkami będzie pyszna - szczególnie ze szparagami! Składniki : * 2 kromki chleba, najlepiej czerstwego * łyżka oliwy z suszonych pomidorów * 3 jajka * pomidor * 2 pomidory suszone * łyżeczka masła * świeża natka pietruszki * rozmaryn Prymat * świeżo mielony czarny pieprz Prymat
Magiczne Życie Martypieczenie. Przechodząc do zdjęć zapraszam Was na skrót tego co zobaczycie na blogu w nadchodzącym tygodniu. Będzie na pewno coś na Dzień Mamy, deser z kremem ciasteczkowym, coś ze szparagami i rabarbarem. I tydzień w zdjęciach prezentował się tak : * galaretki Winiary od durszlak.pl * ozdoby na torcik dla małej księżniczki * kubeczki idealne na piknik, ale pogody
Magiczne Życie MartyWitam Was! Bzy już zakwitły i pięknie pachną. Konwalie powoli je doganiają i już otwierają swoje piękne białe kwiaty. W warzywniakach botwinka, szpinak, szparagi i ... rabarbar! Rabarbar, który kojarzymy z dzieciństwem, z wizytami u babci, która robiła pyszne ciasto drożdżowe, właśnie z jego dodatkiem oraz z kruszonką, która jako pierwsza znikała z ciasta. Pamiętam jak ją skubałam, jak wybierałam kawałki
Pora coś zjeśćWitam Was! Miały być dzisiaj szparagi, ale z prostej przyczyny będzie moja wersja lemoniady! Jaka ta przyczyna? Upał za moim oknem, który zapewne Wam się również udziela. Lemoniada jest prosta do wykonania, a jakże orzeźwiająca w gorące dni. Jeśli potrzebujecie zaspokoić pragnienie, poczuć lekkie miętowe orzeźwienie, to zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćPrzepisy na przekąski. Przepisy na imprezę. Przekąski na zimno i na ciepło. Koreczki na imprezę. Szybkie przekąski. Przystawki. Drinki. Koktajle. Szparagi w cieście francuskim z sezamem Zawijana tortilla z sałatą, twarożkiem Strips KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce Bruschetta z pomidorami i bazylią Przekąski na imprezę : Grzanki czosnkowe Domowe nuggetsy z kurczaka Tortilla z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami Przekąski
Kulinarne Przebojerównież zupełnie nowy, nietypowy. MENU: KOZI SER Z MŁODYMI BURACZKAMI, OLIWĄ TRUFLOWĄ I OCTEM BALSAMICZNYM GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU (z wieprzowiny) fot. Madame Edith SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI (ananasem karmelizowanym oraz świeżym i pomarańczą, z konfiturą z botwinki) POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI
W kuchni Karmel-itki