świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam ponadto, że fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się w różnych daniach/połączeniach smakowych tradycyjnie zarezerwowanych dla szparagów, np. pakuneczki z fasolki owinięte boczkiem lub szynką parmeńską. P.s. Korzystałam z książki Clifford A. Wright " Mediterranean Vegetables ". Moja sałatka Według mnie fasolka szparagowa najlepiej komponuje się z białym octem
Chilli Czosnek i Oliwawakacje wybieramy się do Toskanii, wizytę na tym stoisku potraktowaliśmy jako preludium do naszych letnich wojaży. Na stoisku można było spróbować pysznych kremów do smarowania - ze szparagów, bakłażanów oraz czarnych oliwek. Jednak my skusiliśmy się na słoiczek zielonych oliwek nadziewanych piekielnie ostrymi papryczkami chilli. Z zagranicznych firm na Targach spotkaliśmy również dobrze nam znane stoisko z produktami bułgarskimi
Chilli Czosnek i Oliwasobą potrawy, które można wygodnie zjeść na dworze. Może to być Torta Pasqualina , czyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką , albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski . Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski
Chilli Czosnek i OliwaGreków rośliny: dziki koper włoski, portulaka, mniszek lekarski, gorczyca, dziki chmiel (z dzikiego chmielu – bruscandori robi się taki oto omlet w Poniedziałek Wielkanocny, można go zastąpić szparagami). Na blogu prowadzonym przez mieszkających we Włoszech Jasona i Ashley znalazłam listę dzikich roślin, które zebrali niedaleko swojego domu. Jest tu i cime di rapa , włoska rzepa, którą w Polsce można zastąpić
Chilli Czosnek i OliwaKlasyczne Oeufs en Cocotte to jajka zapiekane z masłem i odrobiną crème fraîche , które czasem Francuzi wzbogacają kawałeczkami boczku (lardons), pieczarkami, wędzonym łososiem, szpinakiem czy szparagami. Widziałam nawet wersję z kawiorem, co czyni z jajek w kokilkach raczek wykwintne danie, godne śniadania w eleganckim hotelu. Ale zapiekane jajka popularne są także w innych krajach śródziemnomorskich
Chilli Czosnek i Oliwazaś te z kolei na działy poświęcone poszczególnym uprawom , od popularnych roślin jak pomidory, marchew czy fasola, po te mniej znane, np. jarmuż, lub trudniejsze w uprawie, jak szparagi. W rozdziale poświęconym wiośnie (bo oczywiście od niego rozpoczęłam wertowanie książki) natrafiłam na bardzo ciekawe przepisy zawierające szczaw , określany przez autorkę "jednym z wiosennych ziół". Jedliście kiedyś szczaw
Chilli Czosnek i Oliwawielka miłośniczka kwiatów, miała w swoim ogrodzie również mięte na herbatę oraz groszek, który wyjadałam z lubością prosto ze strąków:) Nic nie równa się ze smakiem świeżego groszku, nawet szparagi! Także wyłuskiwanie drobnych ziarenek ze strączków wydaje mi się niezwykle relaksującą czynnością, która kojarzy mi się z wakacjami i dzieciństwem . Niestety obecnie Ciocia nie ma już groszku w ogrodzie
Chilli Czosnek i Oliwaszklanki ugotowanego bulguru (w bulionie warzywnym) 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, odsączonego posiekana szalotka (2 szt. ze szczypiorem) i natka pietruszki (1/3 pęczka) kilka ugotowanych szparagów, pokrojonych na kawałki 2-3 pomidory, najlepiej malinowe pokrojone w kostkę mały słoiczek zielonych oliwek, odsączonych z zalewy Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek
Czerwień i błękitpowodują, że organizm ludzki żywiej reaguje i szybciej jest pobudzony. Cynk podnosi również poziom testosteronu w organizmie. Swoje danie koniecznie przyprawiamy imbirem, chili, lubczykiem lub rozmarynem. Jako dodatek proponuję szparagi J Na deser oczywiście coś czekoladowego. Czekolada już w czasach starożytnych była uważana za miłosny pokarm. Kawałek czekolady poprawia humor, ze względu na zawartość fenyloetyloaminy – związku produkowanego przez nasz mózg
Mania Gotowanianapojami. Pora to zmienić! Owoce bogate w wodę: arbuz pomarańcz grejpfrut jabłko melon truskawki gruszka śliwki porzeczki czereśnie mango Warzywa bogate w wodę: brokuł pomidor ogórek seler naciowy sałata szparagi Przede wszystkim owocowe i warzywne koktajle, które dostarczają nam maksymalne nawodnienie, a w dodatku odchudzają! Zbliżają się wakacje, koniec roku szkolnego, więc pojawi się bardzo dużo przepisów na dania
Truskawkowa Fiestadokładnie przygotowane, ciepłe śniadanie? Marzenie każdego, szczególnie w tygodniu. Najłatwiejszy sposób? Wstawić do piekarnika i pod prysznic! Do miseczki wrzucamy na spód masełko, a następnie co kto lubi: boczek, szparagi, pomidory, bazylię, ser żółty i do piekarnika, idziemy pod poranny prysznic. Wychodzimy spod prysznica i sprawdzamy jak nasze jedzonko się ma, jeżeli już jest ok, sadzimy jajko (najlepszym sposobem jest
Brzuszki Łakomczuszkiteż fast foodów. Pizza dietetyczna i na cienkim cieście, zapiekane gniazdka, fish&chips i 2 rodzaje ogromnych hamburgerów, które zaspokoją każdego faceta! Próbowałam kuchni niecodziennej: domowe sushi, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, pad thai po tym jak trafiłam do thai baru, krem z dyni, pesto ze świeżych pistacji i spaghetti ladacznicy, gdzie odebrałam lekcję od prostytutek
Brzuszki Łakomczuszkisame łodygi, ja jednak wrzuciłam jedno i drugie) 1 łyżka oleju sezamowego Biolevita 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 pęczki szparagów (nie miałam więc nie użyłam, za to dołożyłam zieloną fasolkę szparagową) 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego limonka Przepis zaczyna się od doprawienia kurczaka, który jest już wytrybowany, a tutaj łoppsi
Brzuszki Łakomczuszkiwierzch polałam galaretką żeby było jeszcze pyszniej. Zaplanowałam, że na kruche, maślane ciasto wyłożę krem budyniowy . I wtedy przypomniałam sobie, że jakiś czas temu taki jeden, rozwinięty cukierniczo kolega, Szparag , objechał mnie konkretnie w temacie podobnego kremu . To się patissiere nazywa a nie jakiś budyniowy, mówił. Ja prosta Pyza jestem więc dopytywałam czy mnie nie obraża przypadkiem, ale zapewniał
Smaczna Pyzasmak. Gnocchi z ricottą, podane z blanszowanymi brokułami i solirodem. Danie z restauracji The Living Room, Liverpool. A jaki jest ich smak? Intensywnie słony i troszeczkę przypominający szparagi (?). Naprawdę trudno jest określić do czego jest podobny. Słony smak nie dziwi, jeśli wie się gdzie rośnie soliród. Jako, że jest on słonolubnym sukulentem można go znaleźć na nadmorskich plażach
Przepisy Aleksandry