szparagi - 5593 przepisów (strona:327/373)

Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami i o ogrodzie moich marzeń 212

zaś te z kolei na działy poświęcone  poszczególnym uprawom , od popularnych roślin jak pomidory, marchew czy fasola, po te mniej znane, np. jarmuż, lub trudniejsze w uprawie, jak szparagi. W rozdziale poświęconym wiośnie (bo oczywiście od niego rozpoczęłam wertowanie książki) natrafiłam na bardzo ciekawe przepisy zawierające  szczaw , określany przez autorkę "jednym z wiosennych ziół".  Jedliście kiedyś szczaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z groszku i zielonej fasolki z parmezanem 161

wielka miłośniczka kwiatów, miała w swoim ogrodzie również mięte na herbatę oraz groszek, który wyjadałam z lubością prosto ze strąków:) Nic nie równa się ze smakiem świeżego groszku, nawet szparagi! Także wyłuskiwanie drobnych ziarenek ze strączków wydaje mi się niezwykle relaksującą czynnością, która kojarzy mi się z wakacjami i dzieciństwem . Niestety obecnie Ciocia nie ma już groszku w ogrodzie

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z tuńczyka z kaszą bulgur 290

szklanki ugotowanego bulguru (w bulionie warzywnym) 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, odsączonego posiekana szalotka (2 szt. ze szczypiorem) i natka pietruszki (1/3 pęczka) kilka ugotowanych szparagów, pokrojonych na kawałki 2-3 pomidory, najlepiej malinowe pokrojone w kostkę mały słoiczek zielonych oliwek, odsączonych z zalewy Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek

Czerwień i błękit
Życzenia walentynkowe oraz kilka słów o afrodyzjakach 173

powodują, że organizm ludzki żywiej reaguje i szybciej jest pobudzony. Cynk podnosi również poziom testosteronu w organizmie. Swoje danie koniecznie przyprawiamy imbirem, chili, lubczykiem lub rozmarynem. Jako dodatek proponuję szparagi J Na deser oczywiście coś czekoladowego. Czekolada już w czasach starożytnych była uważana za miłosny pokarm. Kawałek czekolady poprawia humor, ze względu na zawartość fenyloetyloaminy – związku produkowanego przez nasz mózg

Mania Gotowania
Co należy jeść w upalne dni? 564

napojami. Pora to zmienić! Owoce bogate w wodę: arbuz pomarańcz grejpfrut jabłko melon truskawki gruszka śliwki porzeczki czereśnie mango Warzywa bogate w wodę: brokuł pomidor ogórek seler naciowy sałata szparagi Przede wszystkim owocowe i warzywne koktajle, które dostarczają nam maksymalne nawodnienie, a w dodatku odchudzają!  Zbliżają się wakacje, koniec roku szkolnego, więc pojawi się bardzo dużo przepisów na dania

Truskawkowa Fiesta
Co jutro na śniadanie? 145

dokładnie przygotowane, ciepłe śniadanie? Marzenie każdego, szczególnie w tygodniu. Najłatwiejszy sposób? Wstawić do piekarnika i pod prysznic! Do miseczki wrzucamy na spód masełko, a następnie co kto lubi: boczek, szparagi, pomidory, bazylię, ser żółty i do piekarnika, idziemy pod poranny prysznic. Wychodzimy spod prysznica i sprawdzamy jak nasze jedzonko się ma, jeżeli już jest ok, sadzimy jajko (najlepszym sposobem jest

Brzuszki Łakomczuszki
Jaki był ten rok? 239

też fast foodów. Pizza dietetyczna i na cienkim cieście, zapiekane gniazdka, fish&chips i 2 rodzaje ogromnych hamburgerów, które zaspokoją każdego faceta!  Próbowałam kuchni niecodziennej: domowe sushi, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, pad thai po tym jak trafiłam do thai baru, krem z dyni, pesto ze świeżych pistacji i spaghetti ladacznicy, gdzie odebrałam lekcję od prostytutek

Brzuszki Łakomczuszki
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 235

same łodygi, ja jednak wrzuciłam jedno i drugie) 1 łyżka oleju sezamowego Biolevita 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 pęczki szparagów (nie miałam więc nie użyłam, za to dołożyłam zieloną fasolkę szparagową) 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego limonka Przepis zaczyna się od doprawienia kurczaka, który jest już wytrybowany, a tutaj łoppsi

Brzuszki Łakomczuszki
Ciasto kruche. Krem. Owoce. Tarta z kremem patissiere, letnimi owocami i galaretką 503

wierzch polałam galaretką żeby było jeszcze pyszniej. Zaplanowałam, że na kruche, maślane ciasto wyłożę krem budyniowy . I wtedy przypomniałam sobie, że jakiś czas temu taki jeden, rozwinięty cukierniczo kolega, Szparag , objechał mnie konkretnie w temacie podobnego kremu . To się patissiere nazywa a nie jakiś budyniowy, mówił. Ja prosta Pyza jestem więc dopytywałam czy mnie nie obraża przypadkiem, ale zapewniał

Smaczna Pyza
Co to jest: SOLIRÓD? 144

smak.  Gnocchi z ricottą, podane z blanszowanymi brokułami i solirodem. Danie z restauracji The Living Room, Liverpool. A jaki jest ich smak? Intensywnie słony i troszeczkę przypominający szparagi (?). Naprawdę trudno jest określić do czego jest podobny.   Słony smak nie dziwi, jeśli wie się gdzie rośnie soliród. Jako, że jest on słonolubnym sukulentem można go znaleźć na nadmorskich plażach

Przepisy Aleksandry
Warsztaty: "Pod znakiem kaszy" 175

posłuchania dietetyka - pani Katarzyny Foszner, która opowiadała nam o właściwościach różnych rodzai kasz.  Natomiast pani Dorota Wdowińska - Rozbicka z bloga "Dorota smakuje" przygotowała dla nas pyszne kaszotto ze szparagami i wędzonym boczkiem oraz sałatkę z kaszy jęczmiennej na sypko z owocami i serkiem wiejskim. Wszystko było pyszne. Wszystko o kaszy i przepisy na nią znajdziecie na stronie kampanii

Miksturownik
Kluski kukurydziane 221

szybkie do zrobienie. Możemy zrobić różne wzorki. Ucieszą się z nich również dzieci i będą zajadać zdrowy dodatek w zupie. Ja użyłam ich jako dodatek do kremu z szparagów . Składniki: 1 szkl wody 0,5 szkl kaszki kukurydzianej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie:   W naczyniu zagotować szklankę wody z dodatkiem soli. Wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać żeby się

Ala piecze i gotuje
Majonezowe roladki z botwiną i kaczką 170

mój drugi pomysł na niekonwencjonalne zastosowanie nowego produktu marki Winiary majonezu delikatnego. Ostatnio z tym produktem przygotowałam Jaglane muffiny ze szparagami i szynką . Teraz postanowiłam dodać ten majonez do ciasta naleśnikowego, oraz do sosu i przygotować majonezowe roladki. A, że mamy maj chciałam wykorzystać warzywo typowo sezonowe botwinę. Przygotowałam ją podobnie jak do sałatki z botwinki dodałam do sosu: miód

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wyjątkowy maj 193

Mój maj pachnie bzem i konwaliami. Wiosenny wiatr unosi ich woń. Mój maj ma smak pierwszych truskawek i zielonych szparagów. Mój maj jest wyjątkowy, choć nie zawsze ciepły i słoneczny, to jednak zawsze magiczny. Ten maj to świeczki na torcie, nie jednym lecz na kilku, ten maj to świeże kwiaty w wazonie, drobne prezenty, co raz dłuższe spacery. To cudowne

Przysmaki Karolki