Szparagowy sezon czas zacząć. My ciągle zapętleni w zielone curry, więc dzisiaj znowu skorzystamy z domowej pasty. Ale obiecujemy, że to już ostatni raz (przynajmniej na
slodkokwasnaplKiedy byłam mała uwielbiałam włoską kuchnie (i nadal uwielbiam!). Tata nauczył mnie dobrze gotować makaron i dobierać sosy. Siedziałam w jego bibliotece i czytałam przepisy kuchni
wegetalerzeO tym jak oraz z czego robić sushi samemu w zaciszu własnego mieszkania już pisaliśmy TU ( domowe sushi ). Tym razem podzielę się z
Taste Of My DayMniam, mniam... zupę zrobiłam na jutro, ale nie mogłam się oprzeć i już dziś trochę podjadłam :)Ciekawe czy jutro mąż będzie jadł, znowu nie jego smaki
bistro mamaOstatnie dni na takie rarytasy :)W tym roku mogę powiedzieć, że naprawdę czuję się nasycona tym cudownym warzywem.A wszystko dlatego, że nie chodzę do pracy, w
bistro mamaJeśli miałabym wskazać ulubioną rybę, zdecydowanie byłby to łosoś. Pieczony, smażony, wędzony. Na drugim miejscu byłby dorsz. Ryby powinniśmy jeść dwa razy w tygodniu.Tyle z teorii
bistro mamaGotowanie i eksperymentowanie w kuchni sprawia mi wiele frajdy, a gdy potrawa wyjdzie smaczna (i na dodatek dostanę pochwały od męża czy gości) jestem szczęśliwa i
Ana Mari's worldDziś nadspodziewanie smaczny pomysł na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeś ć gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno
Kulinarne zapędy KokosaBardzo lubimy fasolkę szparagową do obiadu. Zawsze mroziłam...dzisiaj mój pierwszy raz w ten sposób;) Składniki; 2,5 kg fasolki szparagowej żółtej, 2,5 kg fasolki
Anioły w kuchnibiałko gdy zaczyna odpływa od żółtka. Jajko gotujemy około 3 minut (żółtko w środku będzie wówczas płynne). Po tym czasie delikatnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy bezpośrednio na szparagach. W ten sam sposób przygotowujemy kolejno pozostałe jajka. Przekładamy makaron na talerze, na każdej porcji układamy jajko w koszulce i posypujemy posiekaną dymką
OstryKęskalafior - szpinak - rzepa - bakłażany - ziemniaki - bataty - kukurydza - marchew - cebula - sałata - seler - ogórki - kapusta - karczochy - szparagi 4. Rośliny strączkowe - soczewica - fasola - groszek - czarna fasola - soja 5. Inne można wyróżnić korniszony, mleko sojowe oraz produkty mleczne jak jogurt
NaKońcuJęzykaSkładniki: ok 1 kg łososia 200 gr pieczarek 1 czerwona papryka wiązka szparagów szczypior 2 łyżki oliwy z oliwek glazura: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 1 łyżka pasty curry 1 łyżka pasty imbirowej- lub startego imbiru 1 łyżka suszonego czosnku- lub świeżego Wykonanie: Składniki na glazurę mieszamy- i smarujemy poporcjowanego łososia. Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smaki EdytyVera Pizza - prawdziwa pizza) Apulia (np. La Rustichella - smakowita tarta z suszonego dorsza, solonych anchois i cebuli, Frittata con Aspargi Selvatici e Mentuccia - omlet na zimno z dzikimi szparagami i miętą) Basilicata (np. Cialledd'alla Contadina - zupa chlebowa gospodyni, Lepre al Miele con Costagne Speziate alla Nicola Taurino - dziki królik w miodzie z przyprawionymi kasztanami a la Nicola
Brzuszki Łakomczuszkiobiad Romantyczna kolacja, czyli afrodyzjaki Włoska mamma Francuskie inspiracje Słodkości z piekarnika "Szczypta smaku", to nie tylko przepisy ale również rady np. jak kupować krewetki albo informacje o szparagach. Kilka przepisów wypróbowałam dlatego mogę śmiało powiedzieć jest pysznie i polecić: Tosty w grillowanymi boczniakiam, papryką, szalotką i serem korycińskim Steki z rostbefu z aromatyczną marchewką Minikanapki z makrelą, cytrynowym
Brzuszki Łakomczuszki