prawda do Świąt zostały nam jeszcze 3 tygodnie, ale wiem, że część z Was już rozmyśla nad tym, co zagości na świątecznych stołach. Królować będą puszyste serniki , kruche szarlotki , rolady makowe, ciasta przekładane ( ja uwielbiam TO c zeskie ) i wiele wiele innych dotąd niewypróbowanych słodkości! Tak jak i Wy nie mogę się doczekać tego świątecznego krzątania po kuchni. Dziś przybiegam
Ostra na SłodkoDrożdżowe makowe ślimaczki Expresowy piernik Makowa gwiazda z ciasta francuskiego Makowiec z powidłami Miękkie pierniczki pełnoziarniste Najlepszy sernik Niemieckie ciasteczka maślane Orzechowiec Pierniczki Pierniczki kakaowe serca Piernikowa szarlotka Sernik królewski Sernik z czekoladą Świąteczne rafaello
Moje Kuchenne RewelacjePrzy weekendzie przychodzę do Was z ciastem. Wyjątkowym, bo podobnego w sieci nie widziałam :P To takie połączenie kruchego ciasta, piernika i szarlotki, ale na tyle ciekawe,że śmiało może być świątecznym. Możecie zrobić go 3 dni wcześniej, wstawić w zimne miejsce i zapewniam, że nic się z nim nie stanie. Baa! Będzie nawet lepsze, bo te kruche blaty troszkę
Kuchnia w czekoladzieKolejny "odchudzony" przepis na tapecie. Tym razem coś na wzór tradycyjnej szarlotki w mniej tradycyjnym wydaniu. Jabłkowa tarta w wersji fit zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Tarta jest nieco mniej słodka od klasycznego wypieku, ale smakiem zdecydowanie się broni. Co więcej - jest tak syta, że jeden kawałek w zupełności wystarcza. No czasem dwa ;) Fit tarta jabłkowa z powodzeniem zastąpić może przed
kolorowotorcikowomakiem Kompot z suszonych owoców – kompot z suszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy z kremem śliwkowym tort świąteczny – czekoladowo korzenno jabłkowy tort ze śliwek suszonych tort z palonych migdałów tort z suszonych moreli wino
królestwo garówdziecka uwielbiam czekoladę i jest to miłość niezwykle wierna. Na przestrzeni lat zmieniałam swoje gusta odnośnie słodyczy, raz szala miłości przechylała się ku wuzetkom, raz ku szarlotkom, sernikom, czekoladzie truskawkowej Wedla, a raz ku maślanym tortom, miodownikom czy ciastom na zimno. Nigdy jednak nie wzgardziłam czekoladą. Doceniam jej smak w wielu swoich wypiekach: czekoladowych spodach moich serników, w gęstych
Raj dla Podniebieniaktóra pokazuje położenie samolotu na trasie. Podczas lotu samolotem podawany jest obiad. Składa się z sałatki, dania głównego – w naszym przypadku był to gulasz z kurczaka z ryżem – kawałeczek szarlotki, krakersy oraz niewielki serek do ich posmarowania. Do tego kawa, herbata, woda i soki bez ograniczeń. My oczywiście wzięliśmy ze sobą jakieś przekąski ale okazały się zbędne. Porcja obiadu była
Życie ze smakiemmieszać, aż powstanie jednolita konsystencja. Ciasto polać polewą, posypać płatkami migdałów lub orzechami i wstawić na 12 godzin do lodówki, aby warstwy stężały, a herbatniki zmiękły. Zobacz również: szarlotka z pianką
Kuchcik gotujewyrzucicie kaszy. Nie marnuje – kasza jaglana Krem selerowy z kaszą jaglaną Koktajl kokosowy z kaszą jaglaną Kasza jaglana z brokułami i masłem orzechowym Jaglana tarta ze szparagami Szarlotka jaglana Placuszki z kaszy jaglanej Podzielcie się też swoimi przepisami na niemarnowanie kaszy jaglanej Buziaki, Angelika Artykuł Nie marnuje – kasza jaglana pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniświątecznym menu nie może zabraknąć przepisów z jabłkami. Domowe ciasto z tymi owocami kojarzy mi się z dzieciństwem i tradycjami. Pachnąca szarlotka stwarza wspaniały świąteczny nastrój. Moja propozycja tym razem to Ciasto jabłkowe z połówek jabłek . Składniki: ciasto: - 80dag mąki pszennej - 420g margaryny (u mnie roślinna) - 2 łyżka śmietany 18% - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 szklanki cukru pudru
Kuchnia co dnianiemalże do końca listopada, jestem w ustawicznym amoku prażenia jabłek ! Papierówki, Antonówki, Malinówki, Renety i wiele, wiele innych - wszystkie je zamykam w niezliczone słoiczki, które potem wykorzystuję zimą do szarlotki, naleśników, placuszków itp. Tym razem jednak zamarzyło mi się aromatyczne smarowidło do kanapek . Porcja takiej jabłuszkowej dobroci na bułce posmarowanej masłem to idealne, energetyzujące śniadanie . Zwłaszcza gdy za oknem
Grunt to przepis!proszku do pieczenia na masę: 400 g serka naturalnego (np. na sernik z wiaderka) 2 duże jabłka łyżka cukru łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 9 ciastek "Szarlotki" z firmy Cukry Nyskie 1 opakowanie galaretki cytrynowej Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym żółtku, olej i wodę. Ubijać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia