Jesień kojarzy mi się przede wszystkim z jabłkami, śliwkami oraz grzybami. To o tej porze roku najczęściej piekę szarlotkę. Zależało mi na uzdrowieniu tego tradycyjnego wypieku i robiłam wielokrotne podejścia by przepis był jednocześnie zdrowszy, mniej kaloryczny, ale i zachował swoją strukturę półkruchego ciasta z wsadem jabłkowym. Udało się, a rezultat poniżej. Składniki na formę 19x26cm: Ciasto: 250g mąki orkiszowej
Fabryka pomysłów190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić, najlepiej całą noc, szarotkę przed podaniem posypać pudrem cukrem, wierzch jest bardzo chrupiący - sypana szarlotka jest wspomnieniem wypieku ciasta pachnącego jabłkami,cynamonem u mojej babci, teraz to tylko pyszne wspomnienia.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcodziennie. Na pomysł aby przygotować naleśniki z prażonymi jabłkami, zapiec je pod maślaną kruszonką wpadłam troszkę przypadkowo, bo po prostu mamy za dużo jabłek. Danie smakuje wybornie, trochę jak szarlotka, jak najlepszy deser, pyszne śniadanie i to coś na zachciewajkę. Na Instragamie smyk_w_kuchni_blog/ w wyróżnionych relacjach znajdziecie filmik, gdzie pokazuje jak je przygotowałam, dla tych, którzy
SMYKWKUCHNIKiedy planujemy przygotować placek z jabłkami od razu na myśl przychodzi tradycyjna szarlotka. Dziś dla odmiany pokażę Wam jak dużo szybciej i prościej upiec przepyszne ciasto jabłkowe z cynamonem. Już podczas pieczenia po kuchni rozchodzi się przepiękny zapach tej przyprawy, a ciasto znika w błyskawicznym tempie jeszcze zanim zdąży wystygnąć. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkanadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone. Uwaga! Na ocet można wykorzystać nawet obierzyny i ogryzki! Dlatego jeśli zostaną Wam skórki z obierania jabłek na przykład na szarlotkę z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania octu jabłkowego. Ja właśnie tak zrobiłam
KorniszonkiNajlepsze szarlotki jakie jadłam. Z marcepanem, cynamonem i pysznymi jabłkami kwaskowymi. Marcepan zrobiłam sama, bo przynajmniej wiem co w nim jest. A zapewniam was że jak wam zostanie to długo nie poleży. Najlepsze jeszcze ciepłe, zresztą ja nigdy nie mogę się doczekać kiedy wystygną. ciasto kruche: 2 żółtka 150 g mąki pszennej 80 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru
wesoła kuchniasamo jest z kuchnią i cukiernictwem. Dla Śląska charakterystycznym produktem cukierniczym są zapewne różnego rodzaju krajanki czy anyżki. Dla Małopolski charakterystycznym produktem cukierniczym są na pewno obwarzanki Krakowskie czy szarlotka podhalańska. Jest jednak jeden produkt, który łączy te dwa regiony - KOŁACZYKI Z SEREM. W innych regionach Polski są nazywane drożdżówką z serem. Jednak tylko w Małopolsce i na Śląsku wypiekany
Ciasta z tradycjamiupieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Torcik
Cztery Fajerypieca i piecz 10 minut. Wyjmij, wypełnij ciasto masą jabłeczną. na wierzchu rozróż kruszonkę. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 25 minut. Po upieczeniu zdejmij rant tortownicy i odstaw szarlotkę na minimum 5 godzin do wystygnięcia. Ingredients: (a rolling pot with a diameter of 20 cm.) Cake: 160 grams (8 pcs.) Of gingerbread Heart of Toruń, iced Kopernik 250 grams
Delicious PlacePowiedzcie sami – czy jesień nie jest najlepszą porą na nadrobienie zaległości w książkach i serialach, z kubkiem ulubionej herbaty i kuchnią pachnącą cynamonem? Najchętniej to teraz piekłabym szarlotki, ciasta z ulubioną kruszonką. A na śniadanie obowiązkowo owsianka. Mając więcej czasu na weekend chciałam spróbować cynamonowej wersji z orzechami na deser. Połączyłam z włoskimi, gruszką […] Artykuł Cynamonowa owsianka
Pink EnvelopeSezon na jabłka w pełni, więc na dobry początek szybki i pyszny Półkruchy jabłecznik według przepisu Ewy Wachowicz. Bardzo łatwy w przygotowaniu, jednak ma jedną wadę, zresztą jak wszystkie szarlotki, które robiłam, zdecydowanie za szybko się kończy! :) blaszka 23x33cm Kruche ciasto: 2jajka+1żółtko, 500g mąki pszennej, 150g cukru, 200g masła lub margaryny, łyżka cukru
Z miłości do słodkościSzybkie i niedrogie ciasto z jabłkami i cynamonem. I choć do tradycyjnego jabłecznika mu daleko to warto ten przepis wykorzystać właśnie teraz, latem. Ja pieczone aromatyczne szarlotki zostawiam sobie na jesień i niepogodę a na upały wolę ciasta z galaretką. Zwłaszcza jeśli nie trzeba ich piec. W końcu kto by stał przy piekarniku w taki upał. *foremka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaroku mamy dobry rok bo owoców jest mnóstwo. Aż żal by coś popsuło więc tak sobie przerabiam raz jabłka,raz śliwki. Tym razem polecam jabłka na szarlotkę. Najczęściej robię je na oko,ale napisałam przepis dla osób,które dopiero zaczynają przygodę z przetworami. Składniki: 4 kg jabłek - najlepiej antonówka bądź szara reneta sok z jednej cytryny
Niespełnione zdolności kulinarneCiasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Jabłka: 1 kg jabłek do szarlotki 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym cukier do smaku Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 litra mleka 250 g margaryny 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru kryształ
Ciastka - domowe słodkościKlasyczna szarlotka zawsze wychodzi najlepiej. Przepis wielopokoleniowy w moim domu. Składniki: 3 szkl mąki krupczatki 5 łyżek cukru kostka margaryny 5 jaj 2 opakowania jasnego budyniu cukier waniliowy 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 75dag jabłek Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem. Dodać 5 żółtek i śmietanę. Zagnieść ciasto
Słodki Zakątek