szarlotka z jabłkami - 3065 przepisów (strona:120/205)

Wegańska orzechowa szarlotka pod chmurką 178

jabłek na cały tydzień to był nie lada dla mnie wyczyn. Często chowam przed nim kilka jabłek, a ostatnio tak skitrałam, że zapomniałam o nich i zupełnym przypadkiem znalazłam takie lekko już po przejściach. Na szybko je zamieniłam w szarlotkę i tym samym żegnam pomału zimę. Składniki na standardowej wielkości prostokątną blachę (ja piekłam w dwóch dużo mniejszych(...)kształt masła, tyle że o luźniejszej konsystencji. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do dużej miski. Zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki, na czas przygotowania jabłek. Na farsz potrzebne będzie: około kilogram jabłek łyżka cynamonu 2 łyżki oleju roślinnego 50 ml soku z cytryny 100 g rodzynek/suszonej żurawiny Jabłka obierz, pokrój

greenscarf
Szarlotka tatrzańska 180

Jabłecznik  dziś ponoć króluje na każdym stole..u mnie oczywiście  też....u mnie w sumie to jest szarlotka tatrzańska upieczona w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę .Ciasto z dużą ilością jabłek pokrojonych w cienkie plasterki...i jak to u mnie czasem bywa zapomniałam kupić jabłek...ale sąsiad ma kilka jabłonek i znalazłam trochę(...)połamać plasterków].Na wychłodzone ciasto w blasze wyłożyć wszystkie jabłka układając plasterki poziomo - będzie tego bardzo wysoka warstwa (ok 6 cm) dokładnie docisnąć  i wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 60-80 min – do zezłocenia się wierzchu. Po wystudzeniu posypać pudrem. Razem ze mną szarlotkę piekły

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka 106

dzieciństwa. Szarlotka na kruchym cieście w bardzo tradycyjnym wydaniu. Górę można przykryć kratką z ciasta lub jego drugą warstwą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka(...)pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami (ułożyć w kratkę). Wierzch można posmarować białkiem, żeby ciasto ładniej się zrumieniło. Piec w temperaturze 175°C około 50 minut. Ostudzoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem

Bullio
Szarlotka 377

dzieciństwa. Szarlotka na kruchym cieście w bardzo tradycyjnym wydaniu. Górę można przykryć kratką z ciasta lub jego drugą warstwą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka(...)pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami (ułożyć w kratkę). Wierzch można posmarować białkiem, żeby ciasto ładniej się zrumieniło. Piec w temperaturze 175°C około 50 minut. Ostudzoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem

Bullio
Świąteczna szarlotka + film 159

pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje się na wigilijnym stole, pośród innych świątecznych smakołyków.     składniki na tortownicę 26 cm ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maku 3 żółtka dodatkowo 800 g prażonych jabłek 4 łyżki bułki tartej 4 białka 1/2 szklanki(...)równomiernie rozprowadzamy na nim prażone jabłka, wierzch jabłek posypujemy pozostałą bułką tartą. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier oraz budyń. Ubitą pianę dokładnie rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 40 minut.   Artykuł Świąteczna szarlotka + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Szarlotka z rabarbarem 298

pełni, zachęcam więc do wypróbowania przepisu. Takiej szarlotce naprawdę trudno się oprzeć...;) Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 180 g masła, zimnego 4 żółtka 2,5 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowo - rabarbarowe: 800 g jabłek ( waga przed obraniem ) + sok z połowy cytryny 800 g rabarbaru(...)wysypać bułkę tartą. Na to wyłożyć nadzienie z jabłek i rabarbaru, wyrównać. Na owoce wyłożyć ubite białka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część kruchego ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 35 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu.  Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystudzenia

Opowieści z piekarnika
Jabłecznik i chwile w rodzinnym mieście 155

sklepu, kupuję kilka śniadaniowych produktów i siatkę jabłek! Tak, zrobię jabłecznik! Niedzielne przedpołudnie przeznaczam na błogie czytanie. Wyposażona w świeże wypożyczone z biblioteki pozycje, cieszę się tym czasem dla siebie, dla swojej pasji, dla chwili wypoczynku. To chyba najlepszy jabłecznik, jaki udało mi się upiec kiedykolwiek. Wielokrotnie próbowałam udoskonalić zwykłe szarlotki w zakresie ciasta, ale zawsze coś

Raj dla Podniebienia
Półkruchy jabłecznik wg przepisu Ewy Wachowicz 317

masą przepisów, które nagromadziłam i będę sukcesywnie się nimi z Wami dzielić:)  Sezon na jabłka w pełni, więc na dobry początek szybki i pyszny Półkruchy jabłecznik według przepisu Ewy Wachowicz. Bardzo łatwy w przygotowaniu, jednak ma jedną wadę, zresztą jak wszystkie szarlotki, które robiłam, zdecydowanie za szybko się kończy! :)  blaszka  23x33cm  Kruche ciasto(...)godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 23x33cm. Nadzienie:   1 i 1/2 kg jabłek,  4 łyżki cukru,  łyżeczka cynamonu. Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Równomiernie rozłożyć na cieście, posypać cukrem oraz cynamonem. Rozwałkować

Z miłości do słodkości
Omlet o smaku szarlotki 127

Dawno nie piekłam szarlotki i tak jakoś mnie dziś naszło na takie smaki, że musiałam zrobić na śniadanie coś, co chociaż w minimalnym stopniu będzie smakowało podobnie do jednego z moich ulubionych wypieków Podsmażyłam delikatnie jabłko z odrobiną soku z cytryny, wymieszałam z cynamonem, a potem, to już była czysta improwizacja Przed śniadaniem wypiłam szklankę wody z sokiem z cytryny(...)może Wam też przypadnie do smaku Składniki: – 100g jabłka – 2 jajka – 40ml mleka – 30g mąki pełnoziarnistej pszennej – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli – słodzidło wg smaku (u mnie 1 łyżeczka ksylitolu) – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżka soku z cytryny Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę, skropić

Smaki Armine
Najlepsze zastosowania dla cukru cynamonowego: od ciasteczek po kawę 49

cukier cynamonowy możesz wykorzystać jako składnik ciasta i ciastek albo do ich posypania. Idealnie sprawdzi się między innymi do szarlotki, gofrów francuskich i tradycyjnych, tostów francuskich czy słodkich tart z masą budyniową. Cukier cynamonowy warto łączyć też z owocami, zwłaszcza jabłkami i gruszkami, w postaci świeżej albo w formie musów. Cukier cynamonowy to połączenie, które zawiera w sobie wyjątkowe

e-PrzepisyKulinarne
Szarlotka sypana 148

Bardzo prosta i przepyszna szarlotka sypana to w moim domu zdecydowany numer 1 wśród szarlotek :). Znika szybciej niż się pojawia :). Warto mieć ten przepis w swoim repertuarze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 kg słodkich jabłek, ( u mnie champion) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 150 gram zimnego lub zmrożonego masła + masło do nasmarowania boków tortownicy

Blog kulinarny S9.PL
Jabłecznik na białkach 175

jest to zwyczajny jabłecznik, a megamięciutki i puchaty , z użyciem samych białek. Hmm –pewnie powstałaby kolejna szarlotka na kruchym, gdyby nie brak żółtek- ale- pora była niedziela i późna pora… Słuchajcie – spróbujcie to najbardziej puchate ciasto z jabłkiem jakie kiedykolwiek jadłam. Do tego bardzo eko ( swoje „papierówki”), aromatyczne (cynamon) i słodziuchne. No bo wiecie zbliża się jesień- więc jabłeczniki: czas

Domowe ciasta
Mus z jabłek na zimę i nie tylko 152

roku nie będzie kłopotu z owocami. Z pierwszych jabłek już teraz przygotowuję mus jabłkowy, który ląduje w słoikach. W zimowe dni z chęcią sięgam po słoiki i cieszymy się szarlotkami. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Szarlotka z migdałową kruszonką 119

Teraz super przepis na szarlotkę. Szarlotki mogę piec pasjami, ciągle i ciągle i nigdy się nie znudzą. A przy tym, ten cudownie unoszący się zapach pieczonych jabłek. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Apple pie – tradycyjna szarlotka amerykańska 113

Amerykańska szarlotka składa się z dwóch podstawowych składników: ciasta kruchego oraz owoców. Zazwyczaj serwowana jest z bitą śmietaną lub lodami. Najlepiej użyć jabłek odmiany Granny Smith lub Bramley, oczywiście sowicie doprawiamy je cukrem oraz szczyptą cynamonu. Jeżeli chodzi o historię tego deseru został on przywieziony do Ameryki przez Brytyjską kolonię już w XVII wieku. Na początku potrzeba było paru

wysmienity

Proponowane wyszukiwania