DOMOWA CYTRYNOWA SZARLOTKA Z SEREM. Wszystkie smaki doskonale się łączą. Ciasto :mąka pszenna 500 g margaryna 250 g 1 jajko drobny cukier 110 g śmietana 18 % 5 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( 10 g ) szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny Masa jabłkowa : jabłka kwaskowe 1400 g ( obrane ) masło 20 g cynamon 1 łyżeczka Masa serowa : twaróg z wiaderka(...)jajka budyń waniliowy 18 g drobny cukier 80 g cukier waniliowy 2 łyżeczki Dodatkowo: skórka starta z 1 cytryny Blacha 30 X 18 cm wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu zawinąć w folię i schłodzić w lodówce od 1 do 2 godzin. Masa jabłkowa. Jabłka umyć
Smaczne mojePolecam zastosować do tego przepisu wszelkie odmiany śliwek, bo oczywistym jest, że z czekoladą im po drodze. A mój, prezentowany Wam wypiek, upycham w kategorię szarlotek, wyjątkowo cennych w tym sezonie. Składniki: na formę 22 cm /23 cm lub długą foremkę keksową 13 cm / 40 cm 250 gram mąki pszennej ( w tym 100 gram krupczatki ) 200 gram(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka L 150 gram rozpuszczonego masła 180 gram gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jabłka 1 opakowanie budyniu czekoladowego 300 ml mleka na kruszonkę: 2 łyżki mąki, 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru Wykonanie: Proponuję rozpocząć od ugotowania gęstego budyniu czekoladowego, na 300 ml mleka, z dodatkiem
Kronika PiekarnikaPyszna i aromatyczna szarlotka w sam raz na chłodne dni. Składniki: I. Ciasto: 350 g mąki 150 g brązowego cukru 1 szklanka orzechów włoskich 150 g zimnego masła 3 duże żółtka kilka kropel aromatu rumowego II. Nadzienie: 7 jabłek (szara reneta) sok z cytryny cukier puder cynamon przyprawa karmel i wanilia do deserów (opcjonalnie) III. Piana(...)białka szczypta soli 6 łyżek cukru pudru 1 budyń waniliowy (bez cukru) + cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy na pyłek. Wrzucamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, brązowy cukier, masło, żółtka i aromat rumowy. Wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części, umieszczamy w woreczkach i odstawiamy do lodówki. Umyte i obrane jabłka
DominikaDolciSzarlotka z dużą ilością pigwy. Rodzina orzekła że lepsza niż z jabłkami. Na kruchym cieście do kawy najlepsza jeszcze ciepła. Do pigwy trzeba dodać sok z cytryny żeby nie ściemniała. składniki ciasto: 200g masła zimnego 210 g mąki pszennej 60 g migdałów zmielonych 4 żółtka sól szczypta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru(...)pigwy 1 budyń śmietankowy 10 łyżek cukru trzcinowego 1 cytryna puder do dekoracji pigwa: Pigwę obieram, wydrążam nasiona i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, 100 ml wody, cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż będzie miękka, ale mają zostać kawałki owocu. Na końcu dodaję proszek budyniowy i mieszam, chwilę przesmażając. ciasto
wesoła kuchniaChwila przy filiżance kawy i szarlotce Składniki ciasto • 300 g mąki • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru •1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 3 żółtka Nadzienie • 10 średnich jabłek • 3 łyżki tartej bułki Gdy jabłka są mniej soczyste dać 2 łyżki • 6 łyżek cukru (zależne jak słodkie są jabłka ) • 1 łyżka cynamonu • 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)piana • 3 białka • 1 serek mascarpone • 1 budyń śmietankowy • 1 szklanka cukru pudru kruszonka • 1,5 szklanki mąki • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru Sposób przygotowania 1. Ciasto • Mąkę posiekać z masłem dodać cukier puder jajka proszek do pieczenia i śmietanę zagnieść dość szybko ciasto.Jakby się kleiło troszkę oprószyć mąką ale nie dużo Owinąć w folię,włożyć
W królestwie smaków BeatyLekka, delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna,,, i tak mogę pisać i pisać. Dla mnie jest po prostu pyszna. Dodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje
Ala piecze i gotujeSkładniki: 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła pokrojonego w kostkę 1 całe jajko 2 żółtka 2
The Sweet Damselsię o swe prawa - do laurek z zapewnieniami o miłości bezgranicznej. Zbliża się ten czas. Przepis znalazłam na jednej z rosyjskich stron kulinarnych, troszkę zmodyfikowałam. Miałam nadać wypiekowi miano szarlotki rosyjskiej, ale tak enigmatyczna nazwa, nie pokusiłaby Was o kliknięcie w tą propozycję. Ciasto jest wysokie, miękkie, subtelnie waniliowe, rewelacyjne w smaku. Wykorzystacie zapewne ten przepis wielokrotnie tym sezonie. Każdy(...)okazją, nie tylko momenty z wręczaniem laurek z deklaracjami. Składniki: ( w temperaturze pokojowej ) 3 jajka 120 gram rozpuszczonego masła 320 gram mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 torebka budyniu śmietankowego 1 cukier waniliowy 150 gram cukru 100 ml mleka 3 jabłka na kruszonkę: 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 3 - 4 łyżki mąki Wykonanie: Mąkę mieszamy
Kronika PiekarnikaSzarlotka lub tarta jabłkowa. Tarta jabłkowa lub szarlotka. Lub może po prostu jabłecznik. Bez cynamonu, za to z żurawiną i skórką cytrynową. Ciasto : 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 140 g cukru pudru, 1 jajko, skórka otarta z 1 cytryny, jabłka : 1 kg jabłek (u mnie reneta), sok z 1 cytryny, 50 g cukru, 100 g żurawiny suszonej(...)polewa : 2 jajka, 3 łyżki śmietany kremówki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, Z podanych składników zagnieść ciasto. Albo w malakserze – do malaksera wrzucić wszystkie składniki ciasta i zmiksować, wyjąć z malaksera, zlepić w kulę; albo ręcznie – posiekać masło z mąką, dodać cukier i skórkę cytrynową i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki
królestwo garówintensywności słodkiego smaku.Stosunek 1:1 ,który jest zalecany nie wydaje mi się całkowicie zgodny z prawdą,moim zdaniem ksylitol jest jednak odrobinę mniej słodki. Zapraszam na pyszną szarlotkę ,mocno owocową i podwójnie chrupiącą,bo z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny.Górę ciasta posypałam cukrem pudrem z ksylitolu,po prostu zmieliłam ksylitol w młynku do kawy. Składniki: 170 g mąki(...)maki ziemniaczanej 60 g ksylitolu lub cukru 125 g zimnego masła 1 jajko L 1 łyżeczka proszku do pieczenia nałożenie: 90 dkg jabłek 2-3 łyżki ksylitolu 1 budyń waniliowy+3/4 szklanki wody 2 garście żurawiny garść orzechów włoskich +2 łyżki ksylitolu Wykonanie: składniki na kruche ciasto szybko zagnieść.2/3 uformować w kulę i włożyć do lodówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 2 łyżki śmietany 18% 5 żółtek parę kropel
Qchnia po prostuDługo szukałam przepisu na idealną szarlotkę, wypróbowałam wiele, aż w końcu moje serce skradła szarlotka królewska. Myślę, że użyta w niej mąka krupczatka jest gwarantem nie przemakania ciasta z masy jabłkowej a wierzchnia kruszonka jest chrupiąca nawet po kilku dniach. Podane składniki są na bardzo dużą blachę ok. 30x40 cm ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru(...)kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej śmietany 5 żółtek Masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe Masa jabłkowa 3 kg jabłek cynamon cukier do smaku 1/2 szklanki bułki tartej Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, wraz cukrem i cynamonem udusić do miękkości. Składniki ciasta wymieszać z sobą i wyrobić
Jadło i czytadłofamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny przepis z książki „Serniki, szarlotki, makowce” Biblioteczki Poradnika Domowego, tym razem na delikatną kremową szarlotkę. Wprowadziłam małe zmiany w przepisie. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 5 żółtek 6 łyżek cukru(...)łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki kakao Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru Składniki na bezę budyniową: 5 białek 2 budynie 1 szklanka cukru Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników (bez dodatku kakao) zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta odłożyć 1/3 część, dodać 2 łyżeczki kakao i ponownie zagnieść
Na słodko lub wytrawnieInna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone. Składniki: 1 margaryna
Anioły w kuchnimnie ideał ciasta z jabłkami. Na spodzie kruche ciasto, na nim pyszne, twarde kawałki jabłek polane masą, jakby budyniową, a na tym kruszonka polana kajmakiem. Nie jestem fanką szarlotek, jabłeczników i w ogóle ciast z jabłkami ale tamten jabłecznik był moim faworytem i marzeniem było znaleźć przepis na takie pyszne ciasto. Szczególnie urzekły mnie w nim kawałki jabłek - takie twarde(...)breja". I właśnie ostatnio znalazłam na jednym blogu przepis na podobne ciasto, co prawda nie były to te same doznania smakowe co kiedyś, ale równie pyszny. Polecam!!! Jabłecznik z budyniem czas ok 2 h powinna być mała blaszka (23/23) ale mi na dużej też fajnie wyszedł łatwe Składniki: * 450 g mąki pszennej * 250 g masła/margaryny * 1 szklanka cukru pudru
sierotka maRysia w kuchni