Mieszankę wlewamy powoli do wrzącego mleka i mieszamy energicznie rózgą kuchenną. Kiedy masa zgęstnieje, garnek zdejmujemy z ognia, budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy startą na tarce lub rozdrobnioną w rozdrabniaczu(...)wierzch ciasta, tworząc zygzaki. Karpatkę odkładamy na godzinę do lodówki, aby masa zastygła. Karpatka Straciatella – prosty przepis na pyszne ciasto Zobacz inne przepisy na ciasta ze starego zeszytu: Szarlotka na kruchym cieście z bezą – najlepsza na świecie Maślane ciasto ze śliwkami – mięciutkie, puszyste i wilgotne Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę Ciasto Fale Dunaju z jabłkami – sprawdzony przepis
e-PrzepisyKulinarneKażdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego. Od kiedy pamiętamy na naszym rodzinnym stole zazwyczaj jako słodka przekąska "lądowała" szarlotka albo sernik :) Dzisiaj skupimy się właśnie na serniku, choć naszym ulubionym jest ten na czekoladowym spodzie (specjał naszej babci), to jednak chcemy przedstawić wam inna wersję tego przepysznego deseru. Specjalnie dla wszystkich miłośników sera(...)musem wiśniowym. Mmmmm pychota! Składniki na masę serową: 1 kg twarogu 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 4 żółtka 1 budyń waniliowy Ser utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki. Powstała masa powinna być dość płynna Składniki na ciasto: 400 g mąki 100 g margaryny
Banana SmilesCiast i ciasteczek z jabłkami na blogu jest całe mnóstwo, gdyż to jest wdzięczny składnik do obróbki. Przykładowe przepisy z jabłkami: Kruche babeczki z jabłkami ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś pyszna szarlotka. Nie wahałam się przez moment, by zmienić poranną koncepcję pieczenia ciasta czekoladowego na majonezie. Ciasto zostało zaplanowane na wieczorne spotkanie organizacyjno - pożegnalno - wyjazdowe, do domu wróciłam późnym popołudniem. Wyposażona przez znajomego ogródkowicza w torbę z papierówkami. Spontaniczna zmiana planów wypiekowych, majonez wrócił do lodówki. Zajęłam się papierówkami i kruchym ciastem, bardzo(...)łyżka śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru waniliowego Na piankę budyniową: 3 białka 2 pełne łyżki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego Dodatkowo: około 5 sztuk jabłuszek - polecam papierówki Wykonanie: Jabłka po obraniu dzielimy na ósemki, lub jeszcze mniejsze kawałeczki, posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego i odstawiamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia
Kronika Piekarnikaciasto na herbatnikach. Ten przepis jest takim 3 w 1. Ciasto sypane. Najpopularniejsze ciasto sypane to szarlotka. Ciasto warstwowe sypane, z kaszą manną i jabłkami. Bardzo łatwe w wykonaniu ciasto sypane z owcami, które można dowolnie zmieniać. I póki co to szarlotka sypana jest najbardziej popularnym ciastem sypanym pieczonym. W 2020 roku postanowiłam iść o krok dalej z ciastem(...)masą budyniową? Zapraszam na przepis! 🙂 Ciasto sypane na herbatnikach - bez pieczenia ciastka 250 g mleko 5 łyżek Krem budyniowy mleko 0,5 l duży jasny budyń z cukrem masło 200 g Oraz: forma 20 x 20 cm folia spożywcza Przepis na ciasto sypane na herbatnikach - bez pieczenia Blaszkę wyłóż folią spożywczą z naddatkiem
Dieta moja pasjaMama ostatnio wraca z pracy późno lub tak zmęczona że nawet jeśli coś robimy, to nie ma już sił żeby zrobić zdjęcie. To nietypowa szarlotka bo z malinami i cukrem różanym. Do ciasta możemy użyć zwykłego cukru. Różany jednak zdecydowanie zmienia nam smak i wygląd ciasta. Zamiast malin możemy też użyć innych owoców. Składniki: 450 g mąki(...)cukier) 1 łyżka cukru waniliowego (używamy swojego lubimy bardzo aromat wanilii, można dodać 1 łyżeczkę cukru wanilinowego) 500 g malin 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone masło i ucieramy w robocie. Na koniec dodajemy jajka i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy
Lili w kuchniwody i zagotowujemy. Metalową miskę kładziemy na garnek (ważne, miska nie dotykała lustra wody!).Składniki ogrzewamy na niewielkiej mocy palnika i mieszamy trzepaczką, aż powstanie jednolita masa o konsystencji budyniu ( ok 10minut). Gotowy krem przecieramy przez sito aby był gładki, odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy na sztywną i lśniącą pianę(...)zrumienienia się bezy. Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz a piankowa w środku. Tarta z lemon curd i bezą – przepis Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Szarlotka z bezą i kruszonką Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny Sernik oreo z borówkami i malinami Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem – przepis Artykuł Tarta z lemon curd i bezą – przepis pochodzi
Księga-SmakuWitajcie, Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszną szarlotkę z rabarbarem na kruchym cieście według przepisu Babci oraz biszkoptową pianką. Do przygotowania tej pysznej szarlotki wykorzystałam także produkt firmy „LIMMI” – sok z cytryny, który nadał jej wyjątkowego aromatu i smaku. Sok „LIMMI” z cytryny to unikalny sok, ponieważ jedna buteleczka 200 ml mieści w sobie sok wyciśnięty z 1 kg świeżych cytryn(...)kruszonką. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 35 – 40 minut. Pianę oraz kruszonkę przygotować z następujących składników: Piana: 3 białka szczypta soli ½ szklanki cukru 40 g proszku budyniu biszkoptowego 2 łyżki soku „LIMMI” z cytryny Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać sok „LIMMI” z cytryny i delikatnie wymieszać mikserem
Przepisy Babcizrobić kiedy nie możemy się zdecydować czy upiec sernik czy szarlotkę? Połączyć oba w jedno ciasto! W kuchni zawadzał mi słoik prażonych jabłek więc umyśliłam sobie sernik z jabłkami. Pomysł okazał się genialny, bo ciasto wyszło pyszne. To dla tych, którym znudziły się tradycyjne wypieki. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka(...)masła 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 6 jajek 3 białka 125 ml oleju 1 szklanka cukru pudru dodatkowo: słoik (750 g) prażonych jabłek z cynamonem Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWszyscy już szykują zimowe przepisy, a ja jeszcze wśród jesiennych liści zakopana 😉 Mam dziś dla Was przepis, który znalazłam w małej, niemieckiej gazetce z przepisami kulinarnymi
Słodko-Słony Świat Ilonywszystkich tych, którzy uwielbiają szarlotkę! Kakaowe ciasto z jabłkami w cynamonie, z białą czekoladą i bezą. Dla mnie rewelacyjna i na pewno nie raz ją powtórzę. W takiej postaci może zagościć na wielkanocnym stole. Tortownica 24 cm 3 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny lub masła 2 łyżki śmietany(...)jabłek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 100 g białej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe (po 40 g) 3 łyżki cukru 3 białka 3 łyżki cukru Szczypta soli Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę
VioletoweKucharzenienapoleonkę? Jak się robi napoleonkę na cieście francuskim? Przepis na napoleonkę / kremówkę z gotowego budyniu. Napoleonka jak dawniej, czy da się odtworzyć ten smak? O tym w dalszej części. Napoleonka na cieście francuskim przepis ciasto francuskie 2 opakowania Krem mleko 1 l budyń waniliowy 3 sztuki żółtka jaj 4 sztuki cukier do smaku masło(...)wlewamy mleko, odlewając szklankę aby móc rozprowadzić budynie. Do mleka dodajemy masło. W szklance mleka rozprowadzamy 3 budynie ( każdy na 0,5 l mleka) oraz żółtka. Jeśli budynie są bez cukru dodajemy 4 łyżki cukru do gorącego już mleka i czekamy aż się masło rozpuści, a mleko zagotuje. Wtedy dodajemy masę z budyniami, energicznie mieszamy. Gdy masa zacznie mrugać zestawiamy
Dieta moja pasjajuż dawno nie mieliśmy tak dobrego ciasta z jabłkami. I nie robiłabym go, jeśli nie to, że córka od rana ględziła o szarlotkę. Nie miałam wyjścia bo by mnie zaględziła ale dobrze, że uległam. Bo ciasto wyszło takie pyszne, że na gorąco zjadłyśmy po dwa kawałki. Poszłam trochę na łatwiznę i z braku czasu użyłam jabłek ze słoika ale można(...)żółtek 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 50 g smalcu szczypta soli na nadzienie: słoik jabłek prażonych (użyłam Stovit) 5 białek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i wstawić go lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części- mniejszą i większą. Większą wylepić dno blaszki wyścielonej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasukcesie szarlotki z kruszonką, która stała się naszym rodowym ciastem, postanowiłam jabłka zastąpić rabarbarem. Ciasto wyszło lekko kwaskowe z pyszną pianką o smaku waniliowym i chrupiącą kruszonką. Polecam w sezonie rabarbarowym, bo teraz smakuje najbardziej i nieodłącznie kojarzy się z końcem wiosny i początkiem lata. Później już tak nie smakuje(...)godnie zastępują. Składniki: Ciasto kruche • 2 szklanki mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier
To co kochamżadnego pomysłu... Zadzwonił w ostatniej chwili, że potrzebuje dobrego ciasta. Rozejrzałam się więc po kuchni i po lodówce i stwierdziłam, że za mało na sernik, za mało na szarlotkę, zanim pójdę na zakupy to jak nic się nie wyrobię. no i skleciłam z tego co było :-) Wyszło przepysznie, zniknęło momentalnie, ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie ;-) Polecam Wam... na weekend... SKŁADNIKI(...)wanilinowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 250 g sera białego (typu klinek lub z kostki) 250 g mascarpone 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 cukier wanilinowy Jabłka: 8 antonówek 6 łyżek cukru cynamon (ilość wg uznania) 1/4 szklanki wody Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej
Czary - gary w kuchni