świętach - 500 przepisów (strona:14/34)

Sałatka Kijowska 124825

masła  100 g żółtego sera (w kawałku) 5 jaj puszka tuńczyk w sosie własnym 200 g majonezu 1 cebula Ta sałatka gości w moim domu, na każde święta od wielu lat. W sumie to nie wiem jak to się stało, że przepisu na nią, nie umieściłam wcześniej na blogu :)  Ale już się poprawiam i dziele się

Świat Domowej Kuchni
KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM 178

codzień.  Niestety to drogie mięso, więc potrawy z niego sporządzane należą do tych bardziej wykwintnych ... odświętnych.  Jednak jeśli będziecie mieli okazję kupić go i przyrządzić (np. na święta lub niedzielny obiad) to gorąco polecam,  bo mięso jest bardzo smaczne, delikatne, zdrowe i niskokaloryczne. Co więcej - u bogie w cholesterol oraz tłuszcz, lekkostrawne i delikatne mięso

Walijskie Pichcenie
Ekspresowe Ciasto Makowe Z Bakaliami 231

Super ciacho nie tylko od święta. Naprawdę w smaku przypomina makowiec i może go śmiało zastąpić na świątecznym stole jeśli np. zawijane makowce nam się nie udają ;) Składniki na tortownicę o średnicy 23 : 2 jajka 150-180 gr cukru (zależy czy lubicie słodkie czy bardziej słodkie wypieki) 65 gr masła roztopionego i ostudzonego 125 gr maku zmielonego (suchego

Gotowanie...to proste !
Serowo-makowa tarta 226

się zbliżają święta to musi w domu pachnieć makowcem,ja swój już upiekłam a,że mój mąż uwielbia makowiec a ja sernik to połączyłam te dwa smaki ze sobą i wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem Składniki: na ciasto kruche: 260g mąki pszennej 150g masła lub margaryny 35g cukru   2 żółtko ok 2 łyżek

Swojskie jedzonko
Żołądki inaczej 210

podroby. Ja uwielbiam ☺ Wymyśliłam taki zamiennik dla flaczków. Bardzo przyzwoicie smakuje. Dla tych, którzy nie lubią zapachu i smaku tradycyjnych flaków może to być dobra alternatywa. Na nadchodzące święta potrawa idealna 👌 Można przygotować dwa dni wcześniej i wtedy jest najlepsza, później wystarczy tylko podgrzać.  Polecam ! Składniki: -1 kg żołądków drobiowych -1 ćwiartka z kurczaka

Kulinarne przemyslenia
Bezglutenowe ciastka korzenne czyli Slodki Czwartek odc.119 237

Mroźny poranek ale śniegu brak. Nie mogę doczekać się weekendu gdy wreszcie się wyśpię i będę mogła zacząć przygotowania do Świąt. Za mną kilka  intensywnych dni, nie miałam czasu na wypieki a na dodatek dopadł mnie jakiś rozstrój żołądka i problemy z pęcherzem.  Dziś jest piątek i na szczęście jest już lepiej. Będę dziś uczestniczyła w dwóch

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mięsny pasztet z suszoną śliwką 154

Wspaniały i aromatyczny mięsny pasztet, który wyróżnia się konsystencją. Struktura bardziej przypomina pieczeń, dzięki jednokrotnemu mieleniu mięsa. Pyszna propozycja w sam raz na nadchodzące Święta. Pasztet przygotowałam w prześlicznych, świątecznych foremkach od PapilArt . Składniki: (keksówka 20x11) 300g wątróbki 400g boczku wędzonego surowego 200g surowej szynki wieprzowej 100g surowego schabu wieprzowego  1 duża marchewka (obrana) 2 liście laurowe

Gotowanie i blogowanie
Mini makowce z serem i karmelem. 208

Święta już tuż tuż ... mam kolejny przepis który spokojnie możecie przygotować ostatniego dnia. Nie ma za dużo pracy a smak naprawdę rewelacyjny... Zapraszam! Składniki na masę makową; 40 dag gotowej masy makowej 5 dag masła 1 duże jajko   Składniki na masę serową; 30 dag twarogu tłustego lub półtłustego 3 łyżki gęstej śmietany 1 duże jajko pół łyżki maki

Radość kipiąca uśmiechem.
Kompot z suszu 229

Kompot z suszu to nie tylko tradycyjny wigilijny napój. Po sycącej kolacji wspomoże trawienie i wspaniale ugasi pragnienie. Niesamowicie pachnie i smakuje. Warto przygotować go nie tylko w święta.  Składniki: 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych gruszek 100 g suszonych śliwek 2 łyżki miodu 5 goździków laska kory cynamonu 1 pomarańcza sok z cytryny Przygotowanie: Suszone owoce

Smakowity Blog Kulinarny
Czekoladowe muffiny świąteczne 181

swobodnie można je wyjąć z foremki. Czekoladowe muffiny z kawałkami rozpływającej się czekolady są cudowne. A do tego jeszcze smak laskowych orzechów…Co tu dużo gadać jak święta to trzeba szaleć na czekoladowo ! Czekoladowe muffiny Składniki: na 12 muffinów 200 g pszennej mąki 4 łyżki kakao 50 g zmielonych orzechów laskowych 180 g cukru muscovado 1 łyżka waniliowej

codojedzenia
Zimowe herbaty energetyczne pachnące świętami 179

Zimowe herbaty pachnące świętami, błyskawicznie rozgrzewają, poprawiają nastrój, pobudzają do działania. Napoje o cudownym aromacie przypraw i smaku świeżych cytrusów. Smacznego!  NAPAR IMBIROWY Obieramy i kroimy w plasterki kawałek świeżego imbiru. Do garnuszka z 1 litrem wody wrzucamy pokrojony imbir, szczyptę gałki muszkata ł owej, sok i  skórkę

La grande e la piccola cuoca
Bigos staropolski najlepszy na święta 233

przepis na bigos jest moim ulubionym  i korzystam z niego nie tylko na święta. Bigos przygotowuję również na urodziny czy imprezę, jednak raczej w sezonie jesienno zimowym. Bigos staropolski jest pyszny i dość tłusty, chociaż wybieram mięso, które zawiera jak najmniej kawałków tłuszczu, ale za to dodaję wędzony boczek i kiełbasę :) Najlepszym mięsem do bigosu będzie łopatka albo

Ekspansja smaku
Polędwiczki w pikantnym sosie pieczarkowym i "Wszystko przez ten Nowy Jork" 217

Clover, czego dziewczyna do końca nie rozumie i znów pojawiają się kłopoty w ich wzajemnej relacji. Książka idealnie wpasowuje się w świąteczny klimat. Autorka opisuje m.in. przygotowania nowojorczyków do Świąt, łącznie z włączeniem świateł na choince przed Rockefeller Center. Powieść nie jest słodką opowiastką. Poznajemy w niej nieco gorzką stronę bycia popularnym i znanym. Jesteśmy też świadkami nieudanych relacji

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos 182

Opis: Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Bigos w okresie świąt, uroczystości domowych, ale również w kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Herbatnik – kuchnia podkarpacka 3905

wykonaniu. Pomiędzy dwoma blatami kakaowego biszkoptu znajdują się dwie warstwy kremu budyniowego i dwie warstwy herbatników. W samym środku ciasta mamy warstwę toffi. Herbatnik to ciasto idealne na święta lub do kawki :) Przepis pochodzi od Miejskiego Koła Kobiet z Jedlicza na Podkarpaciu, a można go znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Ciasto herbatnik Składniki na foremkę 25x35

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania