jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w szczególności mama, która makowce uwielbia. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny
moj przepis naGrudzień, coraz bliżej święta! Zastanawiam się czy planujecie już świąteczne wypieki? Ostatnio bardzo często zostają mi w kuchni białka, a w związku z tym, że w święta jest to całkowicie normalne, pomyślałam, że tegoroczne świąteczne propozycje rozpocznę od świątecznego ciasta z białek . Jesteście zainteresowani? Ciasto przepełnione bakaliami z dodatkiem czekolady. Idealne na świąteczny stół
Słodkie PrzyjemnościZapraszam Was do udziału w konkursie, który odbywa się na fanpage'u mojego bloga . Do wygrania 3x zestaw batonów Zmiany Zmiany! :) Ostatnio mam urwanie głowy. Zajęcia do późna, święta coraz bliżej, więc wiele zaliczeń, tych mniej ważnych(...)bardziej, zbliża się wielkimi krokami. Powoli mój organizm daje mi znać, że jest już przemęczony, ale pocieszam się i motywuję, że jeszcze tylko 2,5 tygodnia. Później długo wyczekiwane święta i Sylwester, 2 tygodnie kolejnych, ostatnich zaliczeń, 2 tygodnie praktyk, sesja i koniec semestru. Szybko zleci, prawda? Wczoraj, jak pewnie i wielu z Was rozpoczęłam wyjadanie zawartości
Be Fit Be StrongDzień dobry! Powitaliśmy już grudzień, święta za pasem! Mimo wszystko już praktycznie od września czy też października można było powoli odczuwać "świąteczną(...)atmosferę" za sprawą kolejnych sklepów, w których pojawiały się świąteczne produkty :-). Mam wrażenie, że rok w rok pojawiają się one coraz wcześniej... Nieco niszczy to czas oczekiwania na święta, ale najwyraźniej jest na to popyt :-). Sama skusiłam się na kupienie świątecznych ciasteczek speculoos jak się tylko pojawiły. Dzisiaj mam dla Was mój sprawdzony przepis na sztandarową zupę
Pora coś zjeśćZbliżają się święta, więc czas na domowe(...)ciasteczka. Jak zwykle w tym okresie pieczemy ich bardzo dużo, więc niektórymi postanowiliśmy się podzielić. Dzisiaj pyszne kruche ciasteczka z karmelem i orzechami. Słodkie, orzechowe, w sam raz na święta. Przepis Składniki: Ciasto: 220 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mleka 100 g miękkiego masła Nadzienie: 40 g masła
KasiaiKrzysiu.plEgipcjanie lubią, gdy chałwa ocieka tłuszczem sezamowym, w Tunezji sprzedaje się ją w formie torcików, w Turcji zaś jest używana jako dodatek do pieczywa. Grecy jedzą ją podczas święta Katari, które jest odpowiednikiem naszej środy popielcowej. Mało kto nie lubi słodyczy, więc osoby, które ich jeść nie mogą lub z pewnych względów nie powinny poniższy przepis ucieszy(...)magnezu. Jeśli więc chcecie, bez wyrzutów zjeść coś słodkiego, a w dodatku pysznegoi i zdrowego… zróbcie sobie i bliskim domową chałwę. Gorąco polecam – w prezencie – na święta… i nie tylko. Smacznego. W akcji Ciasto na niedzielę ( Słodkości z sezamem i/lub chałwą ), wraz ze mną udział wzięły autorki niżej wymienionych blogów: - ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI
mojewypiekiinietylkodzieckiem, zamiast kupować gotowy? Drogie panie, jak już zrobicie ten adwentowy kalendarz, to w ramach relaksu obejrzyjcie film Agaty , w którym pokazuje i opisuje pudełko Chillbox. Nadchodzące święta to okazja do spotkań w gronie rodziny, tej bliższej i dalszej. Nie chcemy być postrzegani jako źle wychowani, bez kultury czy obycia. Ani my, ani nasze dzieci. Warto więc(...)która kojarzy mi się z dobrym orientalnym jedzeniem. Właśnie przymierzam się do zrobienia falafeli (falafelów? falafli?) z kolendrą i chili . Nie mam wątpliwości, że wyjdą przepysznie :) Nadchodzące święta sprawiają, że chcemy udekorować nasze domy. Musi być pięknie, oryginalnie, ale jednocześnie modnie. Modne są cotton balls, za którymi szaleje chyba większość pań domu. Karolina zebrała garść
Codzienna kuchnia niecodziennakojarzy się przede wszystkim ze wspaniałymi, bogatymi zapachami, wydobywającymi się z kuchni i przenikającymi cały dom. To dlatego uwielbiam ten czas. I wiecie co? W mojej kuchni już zapachniało świętami! To niemal już ostatni dzwonek, żeby przygotować coś, czego w wielu domach po prostu nie może zabraknąć pod koniec grudnia - piernik! A dokładniej piernik staropolski, który niegdyś uważany był(...)zbyt późno, tak jak ja w tym roku, powinny wystarczyć mu dwa, chociaż to już absolutne minimum. O dojrzewającym cieście przypominamy sobie dopiero na 7 do 4 dni przed świętami, ale obiecuję, że instrukcje, co z nim zrobić, pojawią się na tydzień przed Bożym Narodzeniem
Ratunku obiadSiemanko! Idą święta, idzie zima, będzie duuuużo gotowania, dużo przepisów, dużo czasu i atmosfera sprzyjająca gotowaniu! Już teraz mogę Wam obiecać, że będzie można "jeść święta" ze mną i po mojemu. Inaczej ale dalej tradycyjnie. Ale dzisiaj moje najukochańsze pod słońcem ciasto marchewkowe razy dwa. Amerykanie mają Layer Cake a my przekładańca. Pyszne, słodkie, wilgotne, aromatyczne
Kuba Gotujejajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do kamiennego lub szklanego pojemnika przykryć czystą lnianą ściereczką lub folią spożywczą. 3 – 5 dni przed świętami: Dojrzałe ciasto wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, aby się ogrzało. Podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na grubość 0,5 cm, przełożyć do blaszki wyłożonej(...)wedle uznania;powidłami lub masą. Po przełożeniu przykryć piernik papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Zostawić na 2 – 3 dni w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce). 1 dzień przed świętami: Piernik przekroić w poprzek na 3 części.Oblać czekoladą i ozdobić wedle uznania. Odłożyć w chłodne miejsce. Piernik przechowywany w chłodnym miejscu zachowuje długo świeżość. Należy tylko dobrze owinąć
Moje domowe kucharzeniestronie kuchnialidla.pl przepisami na ryby i owoce morza. Wśród przepisów nie tylko dania główne - są cudowne rybne przystawki, zupy, propozycje na grilla i, oczywiście na zbliżające się Święta. W książce znajdziemy również cenne porady na temat ryb i ich przygotowywania. Całość ozdobiona jest pięknymi zdjęciami dań z przepisów Karola Okrasy i Doroty Wellman. Znajdujemy(...)pojawi się relacja z warsztatów rybnych z Karolem Okrasą oraz wypróbowane przeze mnie przepisy z książki Lidla (a jest w czym wybierać). Bo "ryby są super" - nie tylko od święta
Moje Kuchenne RewelacjeCoraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta...czyli coraz bliżej gwiazdka:) Bardzo lubimy dostawać prezenty. A WY?? Bardzo lubimy dawać też prezenty. To dla Was;) Składniki; 80 g masła, 3 łyżki płatków migdałowych lub kokosowych, 150 g cukru, 150 g miodu, 3 łyżki sody oczyszczonej Wykonanie; Cukier i masło roztapiamy. Następnie dodajemy miód ok. 3 minut
Anioły w kuchniBardzo smaczne i efektowne ciasto,piekłam je pierwszy raz na Święta Bożego Narodzenia,wszystkim gościom bardzo smakowało,ad teraz będę piekła go na każde święta. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej 100 gram cukru 150 gram margaryny 100 gram miodu 1 jajko 1,5 łyżeczki sody 1,2 szklanki śmietany 18 % Masa bakaliowa: 0,5 szklanki
Bajeczna KuchniaŻadne święta nie mogą się obyć bez pieczonego mięsa! ;) Obok tradycyjnego schabu i boczku warto zrobić także lżejszą i zdrowszą, ale równie smaczną wersję: filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną. Nie bójcie się tego, że wyjdzie suchy. Dodatek suszonych owoców oraz pieczenie w folii sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste, kruche i smaczne. Może być wykorzystane jako(...)żurawiną, czy np. chrzanem) lub też na ciepło jako danie główne. Tak przyrządzony filet z indyka może także zagościć w Waszych domach na co dzień, a nie tylko od święta, jako dużo zdrowsza alternatywa dla sklepowych wędlin. Składniki: ok. 1 kg filetu z indyka suszona żurawina suszone morele majeranek sól pieprz Wykonanie: Filet z indyka dokładnie myjemy
MyCookBook.plHalloween, czyli „Wigilia Wszystkich Świętych” to popularne święto obchodzone 31 października. Najhuczniej celebrowane jest w Stanach Zjednoczonych, ale również w Wielkiej Brytanii i Irlandii. W Polsce zwyczaj ten pojawił się pod koniec lat 90. i z każdym rokiem zyskuje na popularności. Być może część z Was wybiera się lub przygotowuje imprezę halloweenową, czy to dla najmłodszych, czy dla osób(...)mini mozarelli wyglądem przypominające długie, zielone robaki polane „krwistym” sosem i przybrane „gałkami ocznymi” będą doskonałym, strrrrasznym posiłkiem dla osób w każdym wieku, znakomicie wpisując się w klimat „święta duchów” ;) Mięsny sos pomidorowy pochodzi z mojego przepisu na spaghetti bolognese. Składniki (na ok. 4-6 porcji): Sos: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub z indyka) puszka
MyCookBook.pl