Święta zbliżają się nieubłaganie, człowiek w wolnej chwili zaczyna kombinować i zastanawiać się nad menu. Co zrobić innego, równie smacznego, ale w klimacie świątecznym. W niemal każdym domu w tym okresie królują ryby. Są to przeróżne gatunki, przyrządzane na wszelakie sposoby. Jednak chyba królem od wieków na polskich stołach jest karp i śledzik. Osobiście moja rodzina za karpiem nie przepada
Malinowe Pocałunkitylko wielbicielom kokosa. To wiórki kokosowe połączone ze skondensowanym, słodkim mlekiem, mrożonymi, kwaśnymi wiśniami z delikatną nutą skórki cytrynowej. Niezwykłe połączenie smaków z pewnością zapadnie w pamięci jako świąteczny przysmak. Przepis oryginalnie pochodzi z książki "4 Ingredients". SKŁADNIKI (na ok. 40 sztuk) 400 g skondensowanego słodzonego mleka 4 szklanki wiórków kokosowych skórka starta z jednej cytryny 100 g mrożonych wiśni
Złote przepisyZwyczajne - niezwyczajne naleśniki. Z piekarnika. Chrupiące, podawana z sosem owocowym. Wspaniała propozycja na świąteczne śniadanie. W tym przepisie zupełnie rezygnuję z dodania cukru do cista. Wystarczy ta słodycz, która będzie w nadzieniu i w sosie. Składniki: 600 g mrożonych truskawek 3 łyżki konfitury z aronii 2 łyżki cukru 2 duże jajka 2 białka
pieprzny smaczeksumienia pojawia się w mojej głowie, że dzieci w Afrycie, że dzieci z biednych rodzin nie mają czasem ciepłego posiłku przez kilka dni. W związku z tym, po długim świątecznym wyjazdowym weekendzie, został mi chleb, który jest czerstwy i nie da się go ugryźć, a że wyrzut już mi siedzi na sercu, nie mogę z nim do kosza. Dlatego
pieprzny smaczekprawidłowo nakryć do stołu. Druga część warsztatów została podzielona na dwie części, a blogerki na dwie grupy: w trakcie kiedy jedna z nich uczyła się robić świąteczne dekoracje, druga szkoliła się wraz z fotografem Maciejem Zaczykiem. Podczas dekorowania każda z nas miała za zadanie przyozdobić swoją choineczkę, a na koniec na schodach zrobiłyśmy kolorową
Kulinarne przygody GatityPyszne danie, który nada się idealnie na świąteczny obiad. Aromatyczne, zaskakujące i niezwykle proste w wykonaniu. Gościom z pewnością będzie się wydawać, że spędziliście cały dzień na przygotowaniach. Do mięsa podałam sałatkę z buraczków, która moim zdaniem komponuje się idealnie. Przepis również zamieszczę niebawem. Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa
Mania GotowaniaKolejne ciasto z książki Siostry Anastazji. Miodowy placek przełożony masą budyniową i jabłkową. Spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym stole. Podczas wałkowania ciasta miałam wątpliwości czy jest go wystarczająco i czy każdy placek urośnie odpowiednio. Okazało się, że moje obawy były bezpodstawne. Składniki: 500 g mąki 2 jajka 100 g masła
Sto kolorów kuchniTypowo świątecznym ciastem jest u nas makowiec, ponieważ gości u nas chyba tylko raz w roku... w Święta Bożego Narodzenia. Dlatego musi być naprawdę wyjątkowy... Mam jeden sprawdzony i niezawodny przepis na makowca na ucieranym cieście pokrytego delikatną, bezową chmurką. Do ciasta użyłam margaryny Palma, która mam okazję testować i sprawdziła się świetnie. Ciasto wyszło odpowiednio miękkie i wilgotne zarazem
Z miłości do słodkościbożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :) I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje, może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :) SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 250g gotowej masy makowej z bakaliami 1 jajko PRZYGOTOWANIE Z każdego ciasta francuskiego przy pomocy dużego talerza wycinamy koło
Moje Kuchenne Rewelacjefrajdy sprawiają, bo każdy może sobie swojego piernika stworzyć :) A wy już pieczecie? Czekam na choinkę, z utęsknieniem do tego śnieg i będę w raju świątecznej magii :) porcja na ok 160 pierników Składniki: 200 g masła 550 g miodu 250 g cukru 1200 g mąki 1 opakowanie przyprawy di piernika 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 4 łyżki
Niezły MłynekCzekoladowe pierogi z masą makową; jogurt naturalny z miodem inspiracja A teraz czas zacząć świąteczny maraton w kuchni. Piekarniku, nadchodzę! Składniki: (ok.10 pierogów/ jedna porcja) 50g mąki pełnoziarnistej 10g mąki pszennej łyżka kakaa szczypta cynamonu ew. coś do posłodzenia ok.45ml ciepłej wody szczypta soli ok.100g masy makowej ( lub więcej, jeżeli w czasie lepienia pierogów znika ona w dziwnych okolicznościach
More food, love and dreamsmiodem Święta, święta.... .. i po świętach. Ale tylko teoretycznie. Dla mnie trwają one nadal. Choinka nadal stoi, lampki wciąż oplatają łóżko, a w głośnikach lecą świąteczne piosenki. Wie ktoś może co zrobić z tymi zdjęciami, po jak zgrywam wyświetla się komunikat, że zdjęcia już istnieją i czy je zamienić i jak biorę tak to zdjęcia niby
More food, love and dreamsgrudniu chyba nie ogarnę tematu, dlatego póki co się nie deklaruję. Będzie też kilka wpisów z współprac, które ciągle chcę opublikować. Będą recenzje książek i tylko kilka wpisów świątecznych. Mimo to zaglądajcie do mnie na FB oraz Instagram . Im nas więcej tym lepiej! Tydzień w zdjęciach prezentował się tak : * podsumowanie naszego wyzwania przygotowane przez Magdę * moje marne zabawy programami
Magiczne Życie MartyKlasyczna,niezwykle delikatna babeczka drożdżowa, idealna do szklanki mleka lub na świąteczny stół dla miłosników drożdżówek Składniki: 25 dag mąki 3/4 szklanki mleka 1/4 kostki drożdży 5 żółtek z jaj Farmio 10 dag cukru pudru 1/3 kostki margaryny szczypta soli garść rodzynek Bakalland 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Bakalland Wykonanie: Drożdże rozkuszamy, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz odrobine ciepłego
Z Majeczką w kuchnifirmy Tescoma w ramach świątecznego testowania otrzymałam foremki do wykonania uli.W fajnych Wielkanocnych wzorach: jajko, króliczek i kurczaczek. Składniki: 200 g orzechów włoskich 200 g cukru pudru 1 białko foremki do ciastek uli Delicja Tescomy pół puszki masy kajmakowej wafle tortowe Wykonanie: Orzechy mielimy, dodajemy cukier puder, białko. Dokładnie mieszamy.Wstawiamy do lodówki na min. godzinę na schłodzenie.Schłodzoną masę wkładamy
Z Majeczką w kuchni