świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:399/611)

Lebkuchen 102

rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. Następnego dnia Lebkuchen można układać do świątecznych pudełek. * jeśli nie posiadacie kandyzowanej skórki cytrynowej warto dodać skórkę otartą z dwóch cytrynŹródło: mojewypieki

Świat Ciasta
Wielkanocny baranek 117

cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoNie ma Świąt Wielkanocnych - bez świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach. Jajka utrzeć z masłem. Ucierając, dodać cukier, cukier

Świat Ciasta
Domek z piernika 952

łyżek mleka torebka cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakaoPo raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie świątecznego domku z piernika. Muszę przyznać, że jest z nim "trochę" pracy... ale efekt końcowy wynagradza cały trud. W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną

Świat Ciasta
Waniliowe króliczki 168

szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoPomyślałam, że miło byłoby gdyby na świąteczny stół w tym roku przykicały króliczki :) Wyszukałam pyszny przepis na stronie marthastewart - i tak się właśnie stało. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dalej

Świat Ciasta
Serwetniki słodkie kurki 178

suszonej żurawiny kilka sztuk kandyzowanej skórki pomarańczowejCzasami w bardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj). Ciasto rozwałkować na placek

Świat Ciasta
Cynamonowe serduszka 149

Składniki na około 25 szt.:100 g mąki50 g zmielonych orzechów laskowych75 g cukru pudru1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej1/3 łyżeczki cynamonuniewielka szczypta kardamonu1 żółtko100 g masłaDodatkowo

Świat Ciasta
Rożki z migdałami 176

około 25 szt.100 g masła 60 g cukru1/2 opakowania cukru waniliowegopół łyżeczki otartej skórki z cytryny25 g zmielonych migdałów150 g mąkimała szczypta soliDo dekoracji:1 żółtkopłatki migdałoweDo kolekcji świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć

Świat Ciasta
Marcepanowe szachownice 183

konfitury z borówek100 g polewy czekoladowejOstatnio wyszperałam bardzo ciekawy przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka.Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Z obu ciast uformować kule

Świat Ciasta
Piernikowe domki na kubek 137

duży piernikowy domek jest dla nas zbyt dużym wyzwaniem - jest alternatywa - mini domki na kubek.Któż nie uśmiechnie się na widok kubka gorącej czekolady lub kakao podanego w świąteczny poranek, z małym piernikowym domkiem na brzegu? Chyba nie znajdzie się nikt taki... a już nie lada przyjemność zrobimy nimi dzieciom :)Więc zaczynamy... W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę

Świat Ciasta
Muffinki "Mikołaj w zaspie" 134

szklanki miodu garść rodzynekDodatkowo:500 ml śmietany kremówki2-3 łyżki cukruczerwona masa cukrowabiała masa cukrowaczarna masa cukrowaZapach świeżo upieczonego piernika unoszący się po całym domu wprowadza nas w świąteczny, bożonarodzeniowy nastrój. Proponowane dzisiaj przeze mnie muffinki oprócz walorów wonno-smakowych :) będą dodatkowo stanowić wyjątkową dekorację stołu. Składniki do muffinek dzielimy na suche i mokre. Mąkę, cukier, kakao

Świat Ciasta
Pralinki marcepanowe 134

pralinek:20 dag gotowej masy marcepanowej 40 g posiekanych orzechów włoskich + orzeszki do przybrania 10 ml rumu 150-200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Ostatnio robiłam porządki przed świąteczne w lodówce i okazało się, że znalazłam tam jeszcze całe opakowanie masy marcepanowej. Postanowiłam coś z nią zrobić :) Najlepszym pomysłem wydały mi się pralinki marcepanowe z orzechami i odrobiną rumu

Świat Ciasta
Babeczki Wielkanocne 204

starczyło czasu i mocy przerobowych :) Więc nadrabiam tą zaległość w roku bieżącym. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam wszystkim, którzy nie mają pomysłu na małą świąteczną i słodką przekąskę.Ważne jest, żeby wszystkie składniki do babeczek miały temperaturę pokojową.Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka (jedno po drugim) i mleko

Świat Ciasta
Pralinki z likierem jajecznym 171

ciekawych rzeczy, ale jedna z nich zwróciła moją uwagę najbardziej... silikonowa foremka z motywami Wielkanocnymi. Oczywiście nie mogłam się oprzeć i wróciłam z nią do domu :-)Idealna foremka do świątecznych pralinek. Pierwszym moim pomysłem na nadzienie do nich, stał się likier jajeczny... i przy nim właśnie pozostałam. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe małe foremki na pralinki. Małym

Świat Ciasta
Babka dwukolorowa 150

Składniki:5 jaj20 dag masła 1 szklanka cukru2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 1 płaska łyżka kakaoBabka dwukolorowa, to wyśmienity pomysł na wypieki świąteczne, kiedy już mamy bardzo mało czasu, a chcemy jeszcze upiec coś na szybko.  Masło roztopić i zestawić z ognia. Jajka ubić z cukrem, wlać przestudzone (jeszcze ciepłe) masło

Świat Ciasta
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe 149

migdałów40 g mielonych orzechów laskowych100 g miękkiego masła1 laska waniliiPosypka do rogalików:100 g cukru kryształu1 opakowanie cukru wanilinowego1 łyżeczka startej laski cynamonu1 laska waniliiNajwyższy czas na wyjątkowe aromaty świątecznej kuchni... a wśród nich zapach prawdziwej wanilii i cynamonu. Wystarczy tylko przygotować bardzo proste kruche ciasto i upiec wyjątkowo delikatne i aromatyczne rogaliki waniliowo-cynamonowe.Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania