świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:391/611)

Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 614

dostatku.W starożytności mak symbolizował także płodność i urodzaj.Dlatego też greckie boginie nosiły wianki uplecione z kwiatów maku.Jest to także symbol dziewictwa i czystości.Nie jest trudno pielęgnować takie tradycje świąteczne,bo większość z nas lubi dodatek maku np.w ciastach.Moja strucla makowa jest wyśmienita,bo jest tu zachowana idealna proporcja maku do ciasta.Ciasto drożdżowe jest cudowne do współpracy,dlatego strucla jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Postny barszcz wigilijny-wyjątkowy 181

wyobrazam sobie wigilijnego poranka ,bez zniewalajacego zapachu grzybow unoszacego sie w calym mieszkaniu. Barszczu przygotowuje caly wielki gar,takze jemy go nie tylko w Wigilie,ale takze w pozostale swiateczne dni.Choc postny,kusi swoim smakiem.Koniecznie przygotujcie go na zakwasie z burakow.Przepis znajdziecie tutaj:kiszenie-burakow-niezawodny-sposob.Bedzie jeszcze lepszy,gdy zakwas wykonacie samodzielnie.Wspanialy,rubinowy i aromatyczny barszczyk cudownie wprowadzi Was w swiateczny nastroj.Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RZEZUCHA-WIELKANOCNA BOMBA WITAMINOWA 129

dluga lista zalet juz zachecila Was do wychodowania rzezuchy na domowym parapecie kuchennym. Jest to naprawde bardzo latwe.Zadanie to mozemy powierzyc naszym maluchom.Beda mialy swoj wklad w przygotowania swiateczne,a przy okazji znakomita lekcje biologii.JAK WYCHODOWAC RZEZUCHE W DOMU:By cieszyc sie zielonym dywanikiem rzezuchy na Wielkanoc o jej wysianiu trzeba pomyslec okolo 14 dni wczesniej. Bedziemy potrzebowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocny "sos polski" 157

Wielkanocy.Nie za bardzo wiedzialam jak zatytulowac post,bo w domu nazywany byl po prostu sosem chrzanowym.W "Kuchni polskiej" znalazlam jego prawidlowa nazwe-sos polski.Jest przepyszny,a swoim smakiem uswietni swiateczne sniadanie ,obiad i kolacje.Nadaje sie bowiem idealnie do jajek,wedlin i mies na zimno,a takze do pieczonych warzyw.Nieslychanie prosty do przygotowania,w czasie Wielkanocny wrecz blyskawiczny,bo jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik kokosowy 3D 191

Pyszny i bardzo elegancki sernik.Cudnie wygladal na wielkanocnym stole. Uswietni takze wszystkie inne swiateczne i rodzinne uroczystosci,takie jak chrzciny czy komunie.Sernik 3D,bowiem jest potrojnie kokosowy - spod,masa serowa i biala czapa z kokosa zdobiaca wierzch sernika.Bok sernika oblany jest biala czekolada.Kompozycja smakowa jak z ze znanych kuleczek raffaello.Dla naszych kubkow smakowych jest to  kokosowa rozkosz w trojwymiarze.Sernik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chalka orkiszowa z kardamonem i zurawina 161

puszysta.Jesli tylko pozwolicie jej spokojnie rosnac i zapewnicie cieply kacik zachwyci smakiem kazdego.Jest tak smaczna,ze oprocz masla nie potrzebuje zadynych innych dodatkow.Dodatek szlachetnego kardamonu sprawia,ze uswietni kazde swiateczne sniadanie.Dodalam jeszcze suszona zurawine,jesli nie lubisz mozesz ja pominac.chalka ma idealnie wywazone skladniki,a ciasto bardzo latwo sie formuje,wlasciwie nie wymaga podsypywania maka.Zapraszam do przepisu. Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 136

gęsi,ale i spróbowac upiec kaczkę.Podana z soczystmi i aromatycznymi filecikami z pomarańczy wygląda nie tylko imponująco ,ale i smakuje niezwykle wykwintnie - idealnie nada się na uroczysty lub świąteczny obiad.Składniki:1 kaczka 2-2,5 kg3 pomarańczemajeranek suszony i swieży(opcjonalnie)50 g masła 2 łyżeczki cukru250 ml soku z pomarańczyWykonanie:kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych niespodzianek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marcepanowe kulki 162

Propozycja na dziś - bardzo świąteczna - z marcepanem w roli głównej.Zadowoli wszystkich smakoszy marcepanu,to pewne i nie wymaga pieczenia.Dlatego idealna również dla tych,którzy nie przepadają za pieczeniem ciasteczek,a myślą by w okresie Adwentu zadośćuczynić starym zwyczajom i przygotować na ten czas coś słodkiego. Zapraszam na marcepanowe kulki oblane białą czekoladą,a w środku każdej kulki czeka mała

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kolorowa sałatka z tuńczykiem 31962

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bardzo smaczna i prosta sałatka z tuńczykiem i warzywami. Idealny przepis na świąteczny stół. Post Kolorowa sałatka z tuńczykiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Rodzynkowy wieniec z cukrem pudrem 162

będę się rozpisywać. Prosta i smaczna babka w kształcie wieńca. Idealna na każdą okazję a najlepiej smakuje do herbatki. Co prawda aranżacja jest wielkanocna, ale chyba wybaczycie świąteczne klimaty.6 jajek ( rozmiar M)125 g margaryny Kasia1/2 szk cukru32 g cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia250 g mąki tortowej1/4 szk mleka1/4 szk białej oranżady120 g rodzynekDodatkowo :cukier puderRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Żeberka z kolorowymi warzywami różowym ryżem 242

Kochani zachęcam Was do wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności,  „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”. Rozwiń i czytaj

Ewa w kuchni
Ryżowe kotlety 154

kapusty. Wiadomo, że nie należy wyrzucać jedzenia a tu mamy świetny sposób na wykorzystanie tego ca nam zostanie z poprzedniego dnia.  Jednocześnie zachęcam Was o wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal

Ewa w kuchni
Seromakowiec 348

wiadomo Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Nie da nam o tym zapomnieć między innymi telewizja, w której ciągle lecą reklamy świąteczne. Dziś robiłam przymiarkę do jednego z ciast. jest to seromakowiec czyli dla lubiących serniki i makowce ciasto idealne. I muszę przyznać, że będzie to pewniak na święta. Ciasto jest łatwe do przygotowania, co prawda jest z gotową

Ewa w kuchni
Sernik piernikowy 175

Typowo świąteczny kremowy sernik o korzennym smaku na piernikowym spodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków :) Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:na spód:200 g pokruszonych pierniczków z melasą3 łyżki masła2 łyżki cukruna masę:650 g sera twarogowegoszklanka cukrułyżeczka ekstraktu waniliowego3 duże jajkałyżka melasyszczypta soli2 łyżeczki przyprawy do piernikałyżeczka

wyzwania kuchenne
Gwiazda drożdżowa z cynamonem - przepis krok po kroku 413

nadzieniem jest  mieszanka cynamonu, cukru i kakao ale można je przygotować z nutellą, masą makową, marmoladą czy nadzieniem orzechowym. Ciasto wygląda bardzo efektownie przez co może być ozdobą świątecznego stołu .ŹródłoSkładniki:500 g mąki2 jajka180 ml mleka1/3 szkl cukru30 g masła lub margaryny30 g świeżych drożdży Dodatkowo:1 rozmącone jajkocynamon + cukier puder + kakao ( zmieszać razem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia

Proponowane wyszukiwania