Przepyszne, słodkie i wilgotne ciasto korzenne z dużą ilością żurawiny i gruszki w karmelu. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami
karmelowyTrochę wytchnienia przed świątecznymi przygotowaniami, każdy z nas potrzebuje. W takim razie zaserwujmy sobie koktajl i delektujmy się jego smakiem. SKŁADNIKI1 pomarańcza1 grejpfrut zielony2 kiwi1 banan2 szklanki kefiruWYKONANIEOwoce ubieramy. Z grejpfruta ściągamy skórkę kroimy na mniejsze kawałki, wlewamy kefir, blendujemy. Rozlewamy do szklaneczek lub pucharków. Gotowe.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie Ewywpadły mi w ręce foremki, które kupiłam ze dwa lata temu. Jest to zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki. No i nie oparłam się im ;) Pieczenie poszło błyskawicznie, dekoracja (o dziwo!) też szybko i sprawnie. I oto są :) ciasteczkowe choinki :) Składniki:300 dkg masła,15 dkg cukru
Codzienna kuchnia niecodziennaJedno z podstawowych dań na świątecznym stole...Składniki na 2 l. słoik800 gram śledzi al a matias4 duże cebule1 szkl. olejupieprz ziarnisty,sólŚledzie moczymy w wodzie z niewielką ilością octu min 4 godzNastępnie kroimy w paseczki.Cebulę w piórka lekko solimy i ugniatamy dłonią by lekko ją zmiękczyć. Dodajemy pieprz.W słoiku układamy warstwę śledzi, następnie cebulę powtarzamy
NaKońcuJęzykaokresie świątecznym pyszne drożdżowe ciasto z makiem. Co roku zajadam się struclą makową albo taką zawijanką. Lubicie makowe wypieki?Składniki:50 g drożdży600 g mąki2 jajkapół szklanki olejuszczypta soliszklanka mleka300 g domowej masy makowejWykonanie:Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nich drożdże. Następnie dodajemy cukier, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie
ciastkarnia na kruchym spodziePleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję ciasta, przełożoną powidłami śliwkowymi z dodatkiem korzennych przypraw i wędzonych śliwek. Smak jest bardzie zaskakujący i nietypowy dzięki wędzonemu aromatowi. Ciasto z pewnością znajdzie swoich amatorów przy kolacji wigilijnej.Pleśniak z powidłami i śliwkami
Mania Gotowaniajedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry
W kuchni KatieWegetarianka i święta. To da się pogodzić!Ryba po grecku to w naszym wigilijnym zwyczaju klasyk. Jednak tyle w niej Grecji, co we mnie Hiszpanii, niemniej wpisała się w świąteczne menu już na dobre. Zawsze zajadałam się, póki nie zmieniłam stylu życia. Ale dlaczego odmawiać sobie dawnych przysmaków? Zapraszam na odsłonę wegetariańską.BAKŁAŻAN PO GRECKU./źródło: VEGE KIKA
W kuchni Karmel-itkiszklanki letniej wodyszczypta soliFarsz:80 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki lub biodrówki20 dag udek z kurczaka2 litry bulionu2 marchewki1 pietruszka2 cebule1 łyżka masłamajeraneksólpieprzPierogi, to jedno z podstawowych dań świątecznych. Jest to potrawa znana już od XIII wieku, a sprowadzona do Polski najprawdopodobniej z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś.To prawda - są pracochłonne, ale za to jakie pyszne :) Dodatkowo mają tą zaletę
Świat Domowej KuchniPrezentuje wam bardzo świąteczne śniadanko :). Pięknie pachnące i zniewalająco pyszne :DSkładniki:szklanka mleka 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (pożądane)pół łyżeczki kremu czekoladowegoszczypta przyprawy do piernikałyżeczka mioduWykonanie:Mleko zagotować z miodem i przyprawą. Po zagotowaniu dać płatki i gotować do miękkości. Dać krem i przelać do miseczki.Smacznego
Moje pyszne gotowaniegłównie ubodzy dziś to wykwintna metoda przygotowania potraw. Konfitowane mięsa są jędrne, soczyste, delikatne i aromatyczne. Mięso confi jest znakomite po upieczeniu i po dłuższym przechowywaniu w lodówce.Na świąteczny stół proponuję polędwiczki dzika gotowane w gęsim smalcu z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków i pigwy. Efekt znakomity. Przepis na puree znajdziecie w Kremie batatowym - tutaj... Składniki
SzczyptaSmaQstarsze tym lepsze.Zawsze obowiązkowo posypane sporą ilością cukru pudru.Gruba warstwa cukru pudru ma przypominać owinięte w pieluszki dzieciątko Jezus.Ładnie zapakowany stollen i przewiązany kokardką,może być miłym świątecznym prezentem.Zapraszam do przepisu.Składniki na 2 sztuki:200 g rodzynek60 g skórki pomarańczowej60 g żurawiny skórka starta z 1 cytryny1 łyżeczka zmielonego kardamonuszczypta czarnego pieprzu2 łyżeczki extraktu z wanilii2-3 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wcześniej masa makowa... albo lubimy ciasteczka z dużą ilością maku - to polecam ten właśnie przepis. Są to wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne ciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku
Świat CiastaDzień dobry,Kiedy na początku grudnia zastanawiałam się jakie świąteczne przysmaki z krajów śródziemnomorskich pokazać Wam na blogu, zwróciłam się do mojej blogowej koleżanki Asi ze Smak Hiszpanii z prośbą o polecenie mi ciekawych przepisów z półwyspu Iberyjskiego. Asia, od lat mieszkająca w Hiszpanii i spędzająca Święta u swoich teściów na Gran Canarii opowiedziała mi o truchas - słodkich, smażonych pierożkach
Chilli Czosnek i OliwaCzas goni, czas nagli.... Do Wigilii już tylko kilka dni. Już trochę późno, ale - lepiej późno niż wcale. Dlatego, kto jeszcze nie nastawił zakwasu
kolorowotorcikowo