Kruche ciasteczka z beząKruche wykrawane ciasteczkaPierniczki świąteczne - miękkiePierniki lukrowane Torciki warszawskie Ciasteczka KlementynkiCiasteczka orzechoweWafle mleczneWafle kajmakoweWafle kakaowe z aromatem rumowym
Kuchnia domowa AniPropozycja sałatki na świąteczny stół. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Nieznacznie go zmodyfikowałam.Składniki:1 mały słoik selera pokrojonego w paski1 puszka kukurydzy1 puszka ananasa2 jabłka4-5 jajek3 ogórki kiszone1 czerwona cebula20 dag szynki konserwowejposiekany szczypioreksól, pieprzmajonez2 pomidorySposób przygotowania:1. Jajka ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę.2. Kukurydzę i selera odsączyć z zalewy.3. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę
Kuchnia domowa AniPieczemy w 180 st. C przez 30 minut, a przez kolejne pół godziny temperaturę obniżamy według potrzeb, jeśli mięso zbyt szybko się rumieni.5. Kurczak jest idealny, na niedzielny lub świąteczny obiad i nie tylko :)Smacznego
Kuchnia domowa AniKlasyczna potrawa na świąteczny stół. Czasem robię też sałatkę śledziową z jabłkiem.Składniki:5-6 filetów śledziowych a'la matias2 kwaśne jabłka1 cebulakwaśna śmietana1 łyżka majonezusok z połowy cytrynypieprz, cukier do smakuSposób wykonania:1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny, odsączyć i pokroić na niewielkie kawałki. Rozłożyć na półmisku.2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej
Kuchnia domowa Anibananami Muffinki z brzoskwiniamiMuffinki z jagodami Muffinki z mirabelkamiMuffinki z musli Muffinki z rabarbaremMuffinki z truskawkamiOponki z seremPączki hiszpańskie Pączki rogatePączki serowe Pierniczki czeskie Pierniczki lukrowanePierniczki świąteczne Torciki warszawskie / Ciastka warszawskiWafle białe z bakaliami Wafle kajmakowe z powidłem Wafle kajmakowe Wafle kakaowe z aromatem rumowymWafle mleczneWafle z masą galaretkową
Kuchnia domowa AniJesteśmy wielkimi fanami wszelkich śledzi. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Będą w sam raz jako przekąska na nadchodzące Andrzejki.Składniki:6 płatów śledziowych solonych1 szklanka mleka1 szklanka wody2 cebule2 łyżki soku z cytryny3 ziela angielskie3 liście lauroweszczypta cukruszczypta soliświeżo zmielony pieprz1/2 łyżeczki mieszanki ziół (u mnie tymianek i bazylia)olej rzepakowySposób wykonania:1. Filety pokroić na kawałki
Kuchnia domowa AniŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i pewnie sporo osób przegląda blogi w poszukiwaniu czegoś fajnego na świąteczny stół. Moja propozycja to ciasto miodowe przełożone gotowaną masą serową. Składniki:Ciasto (blaszka 24x36cm):3 i 1/2 szklanki mąki + 2-3 łyżki jeśli się klei podczas wyrabiania2 łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/2 szklanki cukru pudru3 jajka3-4 łyżki miodu1/2 kostki margarynyMasa serowa
Kuchnia domowa AniBożego Narodzenia., można je też zapakować i dać w prezencie. W dodatku ich zrobienie jest banalnie proste, bez problemu każdy je zrobi. Podobne czekoladowe trufle robiliśmy na warsztatach Winiary „Świąteczne przetwory” ja te ciut zmodyfikowałam.Zrobiłam te czekoladowe trufle specjalnie na Święta z gorzkiej kuwertury. Kuwertura to rodzaj czekolady o podwyższonej zawartości masła kakaowego (pow. 31%), używa się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKochani, Święta Bożego Narodzenia już za chwilę. Kolejny rok czekam na nie razem z Wami i razem szykujemy smakołyki na świąteczne stoły. Mam nadzieję, że znowu damy radę no bo jak mogłoby być inaczej ?!Chciałabym życzyć wszystkim spokoju, miłej, rodzinnej atmosfery, zdrowia, wielu smakołyków na stole i mnóstwa prezentów pod choinkami, spełnienia marzeń a przede wszystkim tego czego każdy
Smaczna PyzaJako że jutro już wyruszam w krajoznawczą podróż świąteczną (muszę objechać pół Polski), dziś miałam ostatni dzień na przygotowania. Prezenty już zapakowane, pierniczki ozdobione, pozostało jedno - wykończyć piernik. Przepis na tę piękną błyszczącą glazurę znalazłam na stronie Magazyn Kuchenny.Składniki na glazurę:1 szklanka drobnego cukru do wypieków1/4 szklanki śmietanki 30%1/4 szklanki wody2/3 szklanki kakao50 g gorzkiej czekolady1 łyżka
My Culinary ArtOstatnie pierniczki ozdobione :) Ja ozdabiałam pierniczki Pepparkakor (przepis znajdziecie TUTAJ), ale lukier królewski sprawdzi się do wszelkiego rodzaju pierniczków i ciasteczek świątecznych :)Przepis na lukier królewski znajdziecie TUTAJ. W przepisie podałam, że powinno się go przygotowywać z jednego białka i jednej szklanki cukru pudru, ale tak naprawdę nie ma reguły - najlepiej zacząć od niepełnej szklanki i stopniowo dodawać cukier
My Culinary ArtBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie zrobić reniferki, co okazało się nie lada wyzwaniem. Bezglutenowe precelki Schaer są tak kruche, że wycięcie poroża stanowiło spory problem, ale w końcu udało się je "upiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia
głodny alergikchciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to możliwe, ale chciałam uzyskać bardzo podobny specyficzny smak tego niepowtarzalnego smakołyku. Ulubione ciasto mojego K.;-)przepis KLIKMOŻE COŚ WYBIERZECIE NA ŚWIĄTECZNE STOŁY?!;-)BUUUUZIAKI
SMYKWKUCHNIpowtarzać, że drożdżowe ciasto to mój ulubiony słodki wypiek :-). Nie wyobrażam też sobie świąt Bożego Narodzenia be z świeżutkiego, pachnącego cynamonem, pomarańczą i bakaliami ciasta drożdżowego. Zapraszam więc na świąteczny wieniec drożdżowy, do którego włożyłam również suszoną żurawinę. Mówię Wam, pychota !Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąCzas przygotowania: 180 minutSkładniki na 12 porcjiSkładnikiCiasto :500 g mąki pszennej 550szczypta soli42
Kulinarne przygody GatityPrzygotowania do świąt ruszyły pełną parą, więc i śniadanie dla mojej siostry też musiało być w świątecznych smakach :)~ Granola z miodem i przyprawą do piernika ~Składniki:(1 porcja)6 łyżek mieszanki różnych płatków łyżka siemienia lnianegołyżka sezamułyżka wiórek kokosowychkilka orzechów laskowychkilka nerkowcówkilka rodzynekłyżeczka przyprawy do piernikałyżka mioduPłatki, orzechy i nasiona prażymy na suchej patelni, aż ładnie się zarumienią. Dodajemy
Kuchenny Skrawek Nieba