Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa. Niezastąpiona w świątecznych wypiekach. Świetna do makowców, pierników, ciasteczek czy dekoracji ciast. Smakuje o wiele lepiej niż ze sklepowych półek. Post Kandyzowana skórka pomarańczowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeFigolli (figolla - pojedyncze ciastko) to maltańskie ciasteczka wielkanocne, które stanowią jedną ze świątecznych tradycji na wyspie. Pięknie udekorowane są wręczane rodzinie i bliskim w wielkanocną niedzielę. Tradycyjnie figolli miały kształt baranka, ryby, ale obecnie nie jest to obowiązkiem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy AleksandryKiedyś zrobiłam bardzo podobne ciasteczka, jednakże zostały zapomniane. W biegu świątecznych zakupów wpadły mi podobne w oko na półce w sklepie, więc postanowiłam upiec swoje własne. Przepis znalazłam tutaj , jednakże zrobiłam 3 rodzaje. Ze słonecznikiem, dynią i migdałami. Składniki: -300g masła -4,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej -ok.7 łyżek ksylitolu(może być cukier) -2 mniejsze jajka -3 żółtka
Smaczne Zdrowemnie już leży śnieg za oknem. A u was? W takiej atmosferze i klimacie ostatnio upiekłam pyszne i pełne maku rogaliki. Świąteczne rogaliki z makiem są to tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane i upieczone
Ciasta z tradycjamiKolejny przepis na zbliżające się Święta :) Kruche ciasteczka maślane z domowym dżemem porzeczkowym – pyszne i proste! Do ciasteczek potrzebny będzie dobrze przesmażony domowy dżem bez
Ciastkozercyinteresującym towarzystwie, swoim własnym, jednak dzieciom organizowanie dnia jest potrzebne. Wiadomo nie od dziś, że jednym z przyjemniejszych zajęć rodzinnych jest zdobienie świątecznych pierniczków. No tak, ale żeby było co zdobić najpierw należy ciasteczka upiec. Od kilku lat do pieczenia bożonarodzeniowych pierniczków wykorzystujemy przepis na szwajcarskie ciasteczka leckerli, pochodzą z Bazyleii i są pieczone w całości, dopiero(...)kilku tygodniach zrozumiemy na co. Oczywiście pyszne są i bez lukrowania, ale warto przed podaniem tradycyjnie poświęcić wieczór na dekorowanie ciasteczek. My lukrujemy, ale przecież każdy ma swoje upodobania. Można zastosować dowolny sposób upiększania tych świątecznych łakoci. Takie są nasze ulubione pierniczki na Boże Narodzenie. Przepis pochodzi z książki wydanej jeszcze w PRL-u "Potrawy z czterech
I tu będę miała takie teColi" (obowiązkowo z pędzącą ciężarówką). A to jest znak, znak że święta faktycznie się zbliżają. A co za tym idzie, czas pomyśleć o świątecznym menu . Przygotowania świąteczne zawsze zaczynam od pierniczków i słodkich ciasteczek. Część pierników już upieczona, ciasto na te leżakujące dojrzewa w lodówce. Oprócz tego zawsze muszą być jeszcze ciasteczka , dla tych co za piernikami nie przepadają
Pobite gary BarbaryMój maraton wypieków właśnie zakończyłam, w piekarniku stygnie jeszcze sernik i już wszystko prawie gotowe, zostanie dekoracja i można świętować ;) Dzisiaj ciasteczka z konfiturą, których nie może zabraknąć w świątecznym repertuarze, bo są lubiane przez wszystkich. Upiekłam dwie wersje - migdałową i orzechową, a do przełożenia wykorzystałam domowe przetwory. Całość naprawdę jest bez cukru - nawet przypudrowane są zmielonym ksylitolem :) Orkiszowo - migdałowe
FitKotKolejna propozycja szybkich ciasteczek, które mogą stać się świetną ozdobą świątecznego stołu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a atutem jest fakt, iż nadają się do przechowywania. Składniki ½ szkl. mąki pszennej 200 g płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ cukru 3 jajka 100 g miękkiego masła 5 łyżek sezamu 4 łyżki maku Sposób Mąkę pszenną(...)proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki, wszystko razem zmiksować. Na nasmarowaną tłuszczem blachę nakładać łyżeczką porcje ciasta, spłaszczając je ręką i formując ciasteczka. Przygotowane ciastka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez około 8 minut. Gotowe ciasteczka wyjąc z piekarnika i wystudzić
Kuchenne aromatyNajzwyklejsze i najprostsze kruche ciasteczka w sam raz do herbatki. Z ciasta można wycinać dowolne kształty. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować i podać na świąteczny stół lub wręczyć komuś w prezencie. składniki: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 80 g cukru pudru 10 g cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko Mąkę wymieszać z cukrami(...)zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do schłodzenia do lodówki na ok 30-40 minut. Potem ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm i wykrawać ciasteczka. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 6-8 minut aż ciasteczka się przyrumienią, na funkcji termoobieg
Monia miesza i gotujetego jeszcze filiżankę dobrej, gorącej czekolady, to uśmiech nie schodzi mi z twarzy do końca dnia. Zapraszam Was serdecznie na delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą . Takie małe wypieki nadadzą się doskonale również na świąteczny stół. Spróbujcie. Składniki: (na około 25 sztuk - ilość uzależniona od wielkości i grubości ciasteczek) 200 g półtłustego twarogu w kostce 200 g mąki pszennej
Słodkie okruszkiWitajcie w Nowym Roku! Dziś bardzo smaczna i lekka propozycja na słodki deser. Serek połączyłam z makiem, a warstwy wykonałam z pokruszonych pierników i korzennych ciasteczek. Pachnie pomarańczą. Może wypróbujecie go w ten nadal świąteczny czas? Deser zimowy, korzenny i z pewnością raczący nawet te wymagające podniebienia! Polecam! Składniki: (na 4 porcje) 200g pierniczków toruńskich 8 sztuk ciasteczek korzennych 300g
Raj dla PodniebieniaZabawę ze świątecznymi pierniczkami najwyższy czas zacząć ;) U mnie na pierwszy ogień poszły zupełnie nowe, bo przepis wypatrzyłam zupełnie przypadkiem. Już jakiś czas temu na próbę kupiłam cukier kokosowy i sobie o nim zapomniałam. Do tych pierniczków wykorzystujemy podgrzaną masę z cukru, syropu klonowego, masła i oleju kokosowego, a upieczone ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo. Zdecydowanie warto było wypróbować :) Polecam jedynie
FitKotchoinkę lub zrobić małe słodkie choineczki. I koniecznie poproście o pomoc dzieci! Moja córeczka zawsze pomaga mi w wykrawaniu a potem w dekorowaniu tych pysznych ciasteczek. Gwarantuję, że będą pięknie zdobiły Wasz świąteczny stół i choinkę. Ciasto na pierniczki: 100g margaryny 1/2 szkl miodu 1/2 szkl syropu trzcinowego Diamant 1/2 szkl cukru 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody(...)sodę i wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać rozpuszczone składniki i jajko. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto cienko rozwałkować i foremkami wykrawać ciasteczka. Aby zrobić witrażyki, w środku ciasteczek wykrawamy dowolne, mniejsze kształty i wsypujemy drobno pokruszone landrynki. Piec ok 5-8 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić. Gorące pierniczki łatwo się odkształcają
Smakołyki Asiświątecznych obfito zastawionych stołach warto postawić na coś lżejszego, ale równie pysznego. Dziś zapraszam Was na dietetyczne ciasteczka musli . Pyszne, naturalnie słodkie i naprawdę proste w przygotowaniu, a do tego lekkie. Ciasteczka przygotowałam na podstawie przepisu z książeczki dołączonej do domowej diety pudełkowej 1800 kcal ze sklepu ze zdrową żywnością e-condimenta . Czym jest domowa dieta pudełkowa / jak to działa
Słodkie okruszki