Kolejna porcja domowych pierniczków;) W zasadzie chyba bardziej przypominają korzenne ciasteczka niż pierniczki. Tak czy inaczej są bardzo aromatyczne, po prostu świąteczne. Pierniczki będą miłym prezentem dla najbliższych oraz piękną dekoracją świątecznego stołu czy choinki... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu(...)cukier oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać margarynę oraz jajka. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok. godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10min w temp. 175st. Ostudzić. Pierniczki dowolnie udekorować. Ciasteczka dodaję do akcji Grudniowe Wyzwanie blogerek, której organizatorkami
Z miłości do słodkościMacie już upieczone ciasteczek na święta? Proponuję proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające kruche ciasteczka, które stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko
Podróż w kulinariaŚwięta tuż tuż, to i mój ulubiony sernik zyskał świąteczną odsłonę. Tym razem zrobiłam go na spodzie z ciasteczek korzennych i udekorowałam dużą ilością żurawiny w cukrze. Tym razem użyłam tej o dużych owocach, które po przekrojeniu wyglądają jeszcze ciekawiej. Całość ma zaskakujący smak - piernikowy spód świetnie komponuje się z półsłodką, kremową masą twarogową, a kwaskowa żurawina balansuje smaki(...)nieco intryguje. Mój sernik w świątecznej odsłonie miał swoją premierę podczas rodzinnego spotkania w ubiegłym tygodniu i zrobił furorę! Zwłaszcza żurawina, która mimo początkowej niechęci (związanej z jednak dość kwaśnym smakiem), zyskała podczas kolacji prawdziwych fanów. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 750 g twarogu dwukrotnie mielonego 4 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej
Kulinarne Inspiracjeżeliwną patelnie do ich pieczenia. Niestety foremka zaginęła i już się nie znalazła ale na szczęście ostatnio udało mi się kupić podobną na targu staroci. Takie ciasteczka zawsze pojawiały się u nas na świątecznym stole lub na weselach i większych uroczystościach. Koniecznie wypełnione były masą orzechową z alkoholem. Warto je zrobić, choć są bardzo czasochłonne. Przed pieczeniem kilak praktycznych(...)foremkę odwrócić, żeby równomiernie zarumieniły się z obu stron. Piec należy na średnim ogniu, trwa to około 3 minut ale można delikatnie uchylić wieko foremki żeby sprawdzić czy ciasteczka się rumienią. Pierwsza partia zawsze piecze się dłużej. Jeśli stałoby się tak, że ciasto wycieka bokiem z formy to znaczy, że kulki ciasta są za duże i trzeba lepić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłoje, aby było co chrupać i czym częstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego czasu używam maku mielonego, gdyż jest znacznie wygodniejszy do użycia. W poniższych ciastkach sprawdza się też zwykły mak, nie trzeba(...)pozostawiać na blasze do przestudzenia i zastygnięcia witrażyków. Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to spróbujcie również piernikowych lub orzechowych , z których możecie posklejać...choinki. Smacznego :) Ten przepis znajdziecie razem z innymi polecanymi przeze mnie na nadchodzące święta Bożego Narodzenia . Wystarczy, że klikniecie w świąteczny obrazek znajdujący się z prawej strony bloga
Codzienna kuchnia niecodziennaświąteczne warsztaty, których sponsorami byli kostka do pieczenia Kasia i Dr. Oetker. Bardzo dużo się działo! Wspólnie blogerami oraz innymi gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki
Mała Cukierenkaświąteczne warsztaty, których sponsorami byli kostka do pieczenia Kasia i Dr. Oetker. Bardzo dużo się działo! Wspólnie blogerami oraz innymi gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki
Mała CukierenkaChyba każdy z nas cieszy się z niebanalnych prezentów Chciałam być zatem kreatywna i zamiast czekoladowych mikołajów i świątecznych czekolad wręczyłam tajemnicze woreczki a w nich przepyszne, kruche maślane ciasteczka i muffinki z marchewki z orzechami włoskimi. Żeby dodać aromatu i klimatu ✨ wrzuciłam do środka orzechy, goździki, pokruszone laski cynamonu, plasterki suszonej pomarańczy, gwiazdki anyżu Całość zapakowałam w materiał
Eat me! Fit me!mnie na około 3mm (grubość zależy od indywidualnych upodobań) i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kokosowe gwiazdeczki (ciasteczka) wycinaliśmy foremkami do ciastek i pierników marki Stella . Polecamy – idealne do wycinania świątecznych kształtów. Polecam również inne produkty Stella jak papier do pieczenia w arkuszach . Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Słodkie okruszkiWłaściwie to nie miałam pojęcia jak je nazwać. Ciasteczka? Mini tartaletki? A może jednak bardziej świątecznie... Mazurki? Mazurków nigdy sama nie przygotowywałam, ani nawet nie miałam na to chęci, ponieważ u mnie od wielu lat na świątecznym stole króluje ukochany sernik i ewentualnie bitowiec, natomiast mazurek nie pojawia się nigdy. W związku z tym postanowiłam wprowadzić kilka drobnych zmian
Kuchnia EllieDzisiejszy przepis już w tematyce świątecznej- mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonu i orzechów włoskich. Składniki: 200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2-3 kropelki aromatu rumowego Dr. Oetker, szczypta soli, do obtoczenia: cukier puder. Przygotowanie
Aga w kuchniMiękkie, mocno pomarańczowe ciasteczka z dodatkiem białej czekolady. Świetne jako alternatywa świątecznych pierniczków, ale nie tylko. Pierwszy raz robiłam je latem, na szkolny festyn, jednak zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć ;) Pogoda nam wtedy nie dopisałam, jednak przezornie, już wcześniej zaopatrzyliśmy się w ogromne namioty z http://www.mastermarket.com.pl/namioty-imprezowe-dmuchane/ , z okolicznościowym nadrukiem, dzięki którym impreza odbyła się
Domowa cukiernia Ewyobdarowywania najbliższych. Jednak prezenty nie zawsze muszą być drogie i zakupione w sklepie. Samodzielnie przygotowane i udekorowane przez dzieci pierniczki mogą apetycznie ozdobić świąteczne drzewko lub rodzinny stół. Małe korzenne ciasteczka, aromatyczne, kolorowe i ręcznie zdobione naturalnymi posypkami będą idealnym, autorskim upominkiem. Czas przygotowania: ok. 4 godziny Porcje: ok. 100 średnich pierniczków Składniki: Pierniczki
SzczyptaSmaQTakie ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu, umilą nam Świąteczny czas Są pyszne. Migdały w skórkach zmielić na proszek razem z cukrem, odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek, potrzebne mam będą tylko białka. Żółtka ubić na sztywną pianę i powoli dodać proszek z migdałów. Po dodaniu proszku z migdałów, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Za pomocą łyżki nakładać
Kuchnia Pokoleń