suszony schab - 1137 przepisów

Suszony schab wieprzowy 303

oraz dwa rodzaje papryki: ostrej, wędzonej papryki, oraz odrobinę pieprzu cayenne. Przyznajcie, że suszony schab wieprzowy wygląda apetycznie, ale aby poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować! Inne moje propozycje na wędliny dojrzewające: Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab z pończochy Przepis na domową wędlinę ogonówka Karkówka dojrzewającaPancetta (surowy suszony boczek(...)raczej nie powstaje i zaczyna się etap suszenia. 4 dnia wyjmujemy schab z keksówki i wkładamy do pończochy / podkolanówki, ściśle związujemy na górze i wieszamy w suchym, przewiewnym miejscu. Ja powiesiłam na haczyku zaczepiając o drążek. Mój schab wisiał 2 tygodnie, podczas wysychania znacznie zmniejszała się jego objętość, wyglądał prawie jak suszona polędwica, ale taki był mój zamiar

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab suszony w piekarniku 15906

kilka dni do Warszawy, a nie chciałam aby mięso się popsuło. Wymyśliłam więc sobie, że po zapeklowaniu będę suszyć intensywnie schab w piekarniku w niskiej temperaturze, a potem go powieszę na haku w kuchni, jak wrócimy to go rozkroję. Schab suszony w piekarniku wyszedł idealny, przypomina smakiem i wyglądem polędwicę łososiową. Piotrek powiedział, że to najlepszy ze schabów dojrzewających(...)temp. do 50 stopni, włączyć termo obieg i suszymy kolejne 4 godziny (można dłużej). Suszenie odbywa się przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. Obsuszony schab owiązujemy sznurkiem do wędlin i wieszamy go na kilka dni w przewiewnym miejscy, potem możemy schab włożyć do lodówki. The post Schab suszony w piekarniku appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab suszony 127

Już od dłuższego czasu mialam ochotę przygotować jakąś domową wędlinę, więc jak tylko zobaczyłam zdjęcie tego suszonego schabu to od razu wiedziałam, że na pewno go zrobię..:) Muszę powiedzieć, że nakład pracy jest minimalny a doznania smakowe nieziemskie. Jest to bardzo ciekawa propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe ze względu na oszczędność czasu i niepowtarzalność smaku, bo każdy może(...)schab przekładamy do – nie używanej – podkolanówki (lub rajstopy) i zawiązujemy na obu końcach. Wieszamy w ciepłym i suchym miejscu np. przy kaloryferze. Zostawiamy na 7 dni.5. Po siedmiu dniach wyjmujemy schab z podkolanówki i zostawiamy w lodówce na 3 dni, ale to nie jest konieczne…;) Kroimy na cienkie plasterki…Smacznego źródło: http://www.delimamma.pl/2013/01/suszony-schab-w-zioach.html Post Schab suszony

UgotujmyTo.pl
Schab suszony w piekarniku 282

schab przez 1 godz.  Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 50 stopni, włączamy termoobieg i suszymy schab 4 godziny. Obsuszony schab obwiązujemy sznurkiem do wędlin i wieszamy na 3-4 w kuchni w przewiewnym miejscu. Przechowujemy w lodówce.  Schab suszony podajemy bardzo cienko pokrojony. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
SCHAB SUSZONY W ZALEWIE SOLNEJ 218

schabie suszonym w ziołach wiedziałam , że na nim się nie skończy . Następny w kolejce był schab suszony w zalewie solnej. I choć bez małych wątpliwości  i momentu zwątpienia się nie obyło, to polecam go, bo jest przepyszny. Z dnia na dzień nabiera wręcz smaku i staje się coraz bardziej szlachetną wędlinką.A wracając do momentu zwątpienia(...)miałam taki w dniu wywieszania schabu do suszenia, bowiem zapach wywieszonej wędliny był troszkę dziwny, taki trochę "sztychnięty", ale zaryzykowałam, stwierdziłam , że wyrzucić ją mogę zawsze a może warto spróbować...? I to była dobra decyzja bo następnego dnia już tego zapachu nie było. Także ostrzegam ,w razie wątpliwości, warto odczekać. No chyba , że zapach będzie nie do zniesienia , to wtedy

Smaczne Zdrowe
Schab suszony w ziołach. 215

Suszony schab. Jest to przepis nie nowy. Już wiele lat temu robiła go moja mama. Przepisów na ten rodzaj suszonego mięsa jest na blogach kulinarnych  bardzo dużo. Podobnie robi się kiełbasę suszoną tz. palcówkę. Z kiełbasą jest o wiele więcej pracy.  W smaku suszony schab  przypomina polędwicę wędzoną. Należy pamiętać, że najlepiej smakuje(...)natarty przyprawami schab, wkładamy najlepiej do szklanego naczynia i odstawiamy w zimne miejsce na około 4 dni. Schab co jakiś czas odwracamy, a soki które puści wylewamy. Po tym czasie przekładamy do siatki wędliniarskiej i wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu. Suszymy  4  do 5 dni. Po tym czasie wyjmujemy z siatki , zawijamy w folię aluminiową i wkładamy

Kulinarny karnet Christophera
SCHAB SUSZONY, DOJRZEWAJĄCY - NAJLEPSZY 514

kilku wcześniejszych suszonych schabach, skomponowałam swoja własną wersję przypraw, która najbardziej nam odpowiada. I choć wszystkie wersje są bardzo dobre,to ta jest zdecydowanie najlepsza. Zapach, smak- poezja. Taka własna Szyneczka Parmeńska. Najlepsza jest wówczas gdy poleży jeszcze po wysuszeniu najlepiej kilka dni a nawet tygodni w lodówce. Problemem jest tylko wówczas pokrojenie jej, bowiem jest bardzo twarda(...)trochę przestudzonej zalewy, umieścić w niej mięso i zalać dokładnie pozostałą częścią zalewy.Tak, by całe mięso było pod wodą. Garnek przykryć i odstawić na 1 dobę do lodówki. Następnie schab wyjąć, osuszyć go papierowym ręcznikiem i umieścić z powrotem w pustym już tym razem i przetartym do sucha garnku. Odwracamy nasze mięso tak by spód znajdował sie teraz do góry

Smaczne Zdrowe
Schab suszony 128

                                   Od dawna przymierzałam się do zrobienia domowego schabu takiego co marynuje się kilka dni a potem mięsko sobie leżakuje kolejne kilka. Szukałam, szukałam i znalazłam taki

Ewa w kuchni
Schab suszony vel. z pończochy! 199

cudo czekało na swój debiut stanowczo za długo, bo ciągle nie mogłam się do niego zebrać. Teraz tylko żałuję, że tak późno przyrządziłam suszony schab, gdyż swoim smakiem przypomina szynkę parmeńską, której ceny do najtańszych nie należą. W domowych warunkach możemy przygotować jej zamiennik znacznie taniej, a poza tym wiemy, co jemy w porównaniu do sklepowych wędlin. A mieszankę

Fabryka pomysłów
SUSZONY SCHAB W ZIOŁACH 472

dają się skusić. Jedyny minus , to dla łasuchów dość długi czas oczekiwania ale wierzcie mi - warto czekać :-)Składniki:- 1 kg schabu bez kości ( najlepiej środkowy)- 30g soli ( u mnie himalajska)- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu- 2 łyżki suszonego majeranku- 1 łyżka tymianku-1/2 łyżki cukru ( dla koloru)- 6 kulek ziela angielskiego- 5 ząbków czosnku- 3 liście lauroweMajeranek(...)zawiązane z dwóch stron w ciepłym, przewiewnym miejscu ( u mnie kotłownia) na 7 dni. Codziennie przewieszamy mięso do góry nogami.Po 7 dniach  wyjmujemy schab z podkolanówki i odkładamy do lodówki.Mamy pyszną, domową szyneczkę suszoną.Kroimy na bardzo cienkie plastry najlepiej tak jak szynkę parmeńską.Z 1100g mięsa otrzymałam 700g gotowego produktu... Smacznego

Smaczne Zdrowe
Suszony schab wieprzowy na ostro. Schab z pończochy 3156

Dzisiaj pomysł na pyszną, domową wędliną, której nie piecze się, nie gotuje a tylko doprawia i suszy. Jeszcze zdążycie zrobić sobie taką na święta a zapewniam

Smaczna Pyza
Schab suszony z pończochy w końcu i u mnie:) 143

Na ten schab miałam ochotę już bardzo dawno; jak tylko pojawiał się na kolejnym blogu, to zaraz sobie obiecywałam, że jutro na pewno kupię stosowny kawałek

Zdrowa Kuchnia Sowy
Schab dojrzewający (schab surowy suszony) 371

zawinięty w gazę na haczykach od weków zaczepiony o drążek.  ten schab dojrzewał 2 tyg., ale już po 4 dniach suszenia schab nadaje się do konsumpcji.  Schab należy kroić bardzo cieniutko jest wtedy idealny. Schab dojrzewający (schab surowy suszony): 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej 2 łyżki suszonego(...)zostawiłam na 2 tygodnie. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki. Schab może sobie wisieć dłużej. The post Schab dojrzewający (schab surowy suszony) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające 204

zrobić domowe chorizo, kiełbasę palcówkę, kabanosy lub pancettę. A może zrobicie suszoną pierś kaczki? Suszenie to stara, świetna i tania metoda konserwowania, należy jednak pamiętać by wędliny przeznaczone do suszenia przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu. Nasza przygoda z tymi wędlinami zaczęła się od schabu z pończochy . Schab ten wyglądał i smakował jak długo dojrzewająca wędlina z wyższej sklepowej(...)schabu przed suszeniem były krótsze niż do tej pory, trwały po 24 godziny zamiast 36, za to okres suszenia został wydłużony do 2 tygodni, wykorzystaliśmy też inny jest też zestaw przypraw. Zamiast majeranku jest suszone oregano, trochę suszonego czosnku, dwa rodzaje papryki: ostrej, wędzonej papryki, oraz odrobinę pieprzu cayenne. Przyznajcie, że ten suszony schab wieprzowy wygląda apetycznie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab faszerowany suszonymi pomidorami 170

Kiedy znudzi się Wam już klasyczny schabowy, to przygotowałam dla Was przepis z książki ,, Mięsa Siostry Marii,,. Wspaniały aromatyczny schab, nadziewany pysznymi suszonymi pomidorami, które sama przygotowałam, a przepis znajdziecie TUTAJ, a do tego najwyższej jakości oliwki z Hiszpańskich Delikatesów. Przepis bardzo łatwy do wykonania, więc warto go zrobić, bo smak jest wyborny. Składniki:1 kg schabu bez kości4(...)płacie mięsa ułożyć suszone pomidory, oliwki i masło. Zwinąć roladę, obwiązać ściśle nicią. Obsmażyć ze wszystkich stron na patelni, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podlać tłuszczem ze smażenia. 4. Piec w tem. 200 C przez 1 i 1/2 godziny, co jakiś czas mięso podlewać wytopionym sosem. 15 minut przez końcem obróbki schab posmarować miodem i oprószyć świeżo

Apetyczna babeczka