suszony schab - 1137 przepisów (strona:10/76)

Schab pieczony z morelami 158

Dzięki temu schabik bardzo fajnie się prezentuje w przekroju. Mięsko zamarynowałam w słodkiej marynacie z dodatkiem miodu, soku z cytryny i sosu sojowego. składniki: 2 kg schabu środkowego ok 200 g suszonych moreli u mnie Kresto sok z połówki cytryny 4 łyżki miodu 3 łyżki sosu sojowego 1 czubata łyżka musztardy  delikatesowej Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błonek(...)międzyczasie przekręcić aby dobrze przeszło marynatą. Po tym czasie w schabie zrobić wzdłuż dwa nacięcia na głębokość taką aby zmieściły się morele. Następnie w nacięciach ułożyć suszone morele. Nadziany schab obwiązać ściśle sznurkiem. Ułożyć ponownie w naczyniu żaroodpornym w którym pozostały resztki marynaty. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec

Monia miesza i gotuje
Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka 83

sezonem wzbogacały smak i kolor wielu potraw. Suszone grzyby dorzucano do kapusty, do kasz i do zup. Dodawano je również do duszonych mięs. Schab po lasowiacku to miękkie, soczyste kotlety duszone w towarzystwie suszonych grzybów i cebuli. Smakują wyjątkowo właśnie dzięki grzybom, które oddają im cały swój aromat. Jeśli dodamy prawdziwki, uzyskamy delikatny grzybowy smak i lekko brunatny(...)smakowały z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Przepis został opublikowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Siedlisko”, które zrzesza gminy Kolbuszowa, Raniżów, Dzikowiec i Majdan Królewski. Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg schabu 50 g suszonych grzybów 3 cebule 2 ząbki czosnku sklarowane masło lub olej rzepakowy do smażenia pieprz, sól – do smaku 1 litr maślanki lub serwatki Schab

Trzeci talerz
Rolada ze schabu 694

Rolada ze schabu Bardzo smaczna i aromatyczna, faszerowana pieczeń wieprzowa. Dzięki dłuższemu pieczeniu w niższej temperaturze mięso nabiera soczystości i kruchości. Roladę można podawać zarówno na ciepło- jako danie obiadowe, jak i na zimno – jako pyszna wędlina na kanapki lub przekąska na przyjęcie.     Składniki: 1,5 kg schabu 6-7 sztuk suszonych pomidorów 1 cebula(...)Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka mielona 2 łyżki oleju       *** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca *** *** Następnie przecinamy ponownie w poprzek – tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa *** *** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem przez folie spożywczą *** *** Schab nacieramy przyprawami *** *** Suszone pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy lub ścieramy na tarce

Blog z Apetytem
Schab pieczony ze śliwką 110

chwalenie się wyszło nieźle, babcia była zachwycona. A wywołanie zachwytu babci to nie byle co, wierzcie mi. Zatem nie zwlekając dłużej daję wam przepis. 2 kg schabu 300 g suszonych śliwek Marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu(...)łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 solidna łyżka miodu 10 łyżek oliwy z oliwek Schab myjemy i osuszamy. Długim cienkim ostrym nożem przez środek, przez całą długość, robimy w schabie otwór i napychamy go suszonymi śliwkami. Składniki na marynatę mieszamy ze sobą w naczyniu żaroodpornym. I wkładamy do środka schab. Dokładnie nacieramy go marynatą, przykrywamy

Marder&Marder Manufacture
Schab suszony podwędzany 146

Umieścić w pończosze i zawiesić w przewiewnym ciepłym miejscu na kilka dni. Podwędzić razem z innymi wędlinami przez ok 2 godziny i znów suszyć kilka dni. Tak przygotowany schab ma zupełnie inny smak niż ten tylko suszony. Warto spróbować

Gotowanie jest łatwe
Schab z szynką parmeńską, pomidorami, oliwkami i mozzarellą 182

Składniki: 1,5 kg schabu słoik suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę szklanka zielonych oliwek bez nadzienia 150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek) opakowanie szynki parmeńskiej oraz sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka i zioła do pizzy do posmarowania mięsa na zewnątrz Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, można lekko rozbić tłuczkiem. Z obu stron

Czerwień i błękit
Schab zapiekany z cukinią, pomidorkami i kozim serem 176

cienkich kotletów schabowych 1/2 młodej cukinii 3 pomidory śliwkowe kawałek twardego sera koziego 3 gałązki świeżego tymianku lub majeranku sól, słodka papryka, pieprz, ziarna kminku, tymianek, oregano, suszony czosnek Schab umyć, osuszyć. Cienko rozbić tłuczkiem. Posypać z obu stron solą, pieprzem, papryką, suszonym czosnkiem i ziołami. Obsmażyć z obu stron na oleju. Trzy plastry ułożyć w naczyniu(...)zapiekania. Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Wyłożyć na trzech plastrach schabu. Delikatnie posolić. Posypać oregano i tymiankiem. Na cukinii wyłożyć kolejne trzy plastry schabu. Na wierzch zetrzeć ser, a na serze ułożyć przekrojone plastry pomidorków. Posypać oregano i tymiankiem, na wierzch można położyć gałązki świeżego majeranku

Czerwień i błękit
Urozmaicamy dietę niemowlaka. Schab w stylu włoskim. 161

spróbujesz coś z drobiu? Proponuję: Czy przyprawiać niemowlakowi jedzenie? Złociste, orientalne udka z kurczaka zagrodowego. Schab w stylu włoskim 250 gramów schabu wieprzowego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (zmielonego w moździerzu) 3 gałązki bazylii (świeżej) 12 sztuk suszonych pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek do pieczenia 1/2 szklanki wody(...)Nagrzewamy piekarnik na 150℃ góra dół. Schab myjemy, osuszamy i kroimy na 4 kawałki. Chyba, że ktoś woli grubsze, wówczas kroimy na 3 kawałki. Delikatnie tłuczemy, ale nie za mocno. Schab musi zachować grubość 1 cm. Oprószamy schab pieprzem. Układamy go obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Na schab wykładamy listki bazylii i suszone pomidory. Skrapiamy całość oliwą z oliwek

Krupeczki
Schab pieczony z grzybami 128

schabu wieprzowego i garść suszonych lub świeżych grzybów, aby po upieczeniu, cieszyć się wspaniałym smakiem dania. Schab pieczony z grzybami najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, ale może być również podany z ziemniakami. Składniki: 1 kg schabu wieprzowego  20 - 30 g suszonych grzybów lub 0,5 kg świeżych (prawdziwków lub podgrzybków)  1 duża cebula(...)tymianku  pieprz i sól  tłuszcz do smażenia  Jak przygotować pieczony schab z grzybami? Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster delikatnie rozgnieść pięścią i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.  Suszone grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na około

Kuchcik gotuje
Kotlety z indyka z sosem musztardowym 55

panierce z parmezanem Pieczona pierś indyka w sosie pieczeniowym Polędwiczki w sosie kurkowym Kotlety mielone w sosie z suszonymi pomidorami Kurczak caprese Boeuf bourguignon – przepis Julii Child Schab z suszonymi pomidorami KOTLETY Z INDYKA Z SOSEM MUSZTARDOWYM Przygotowanie: 45 minut Ilość: 2-3 porcje Składniki: – 400-500 g piersi z indyka pokrojonej w plastry – 200-250 g drobno

nietylkopasta.pl
Schab w cieście musztardowym 328

roku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny, pachnący i pyszny. Polecam - zwłaszcza na szczególne okazje. Na świątecznym stole prezentował się znakomicie. Źródło przepisu: TU.Składniki:1,2 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku3 łyżki

Pasja Smaku
Roladki schabowe z suszoną śliwką 186

Smaczne mięsko z dodatkiem słodkiej, suszonej śliwki. Świetne na codzienny posiłek jak i na weekendowy obiad w większym gronie, polecam :) Składniki na 10 sztuk: ok. 700 g schabu 20 suszonych śliwek 10 plastrów wędzonego boczku ostra musztarda sól, pieprz jajko i bułka tarta na panierkę   Schab umyć, osuszyć i pokroić na 10 plastrów, następnie rozbić tłuczkiem. Każdy

Simply Food
Schabowe roladki z suszoną śliwką 231

Idealne połączenie wieprzowego mięsa z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem. Te roladki zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem ale i cudownym aromatem.   Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 15 – 20 suszonych śliwek 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz, majeranek 300 ml gorącej wody lub bulionu 1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia sosu olej(...)smażenia opcjonalnie – 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, do posypania       *** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na każdym kotlecie Układamy po 3 – 4 suszone śliwki *** *** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem wędzonego boczku *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rumiany

Blog z Apetytem
Roladki schabowe z oscypkiem i z suszonymi płatkami papryki 224

naszą dumą narodową i świetnym towarem eksportowym. Oscypki bardzo dobrze smakują na zimno, ale moim zdaniem podanie ich na ciepło wydobywa pełnię ich smaku.  SKŁADNIKI kilka plastrów schabu oscypek suszone płatki papryki musztarda pieprz ziołowy czosnek granulowany sól olej wykałaczki WYKONANIE Każdy plaster schabu lekko rozbijamy tłuczkiem i nacieramy pieprzem ziołowym, czosnkiem, solą i odstawiamy na jakiś czas

Zofiana

Proponowane wyszukiwania