ładniki 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8-10 sztuk suszonych pomidorów 1 łyżka ocet jabłkowy ,lub szampana 6-8 śliwek kalifornijskich pokrojonych w paseczki 2 łyżeczki miodu ,lub cukru 1 kg kalafiora ,lub 500g kalafiora i 500g broku ła 2 łyżek olej roślinny 3 kie łbaski opcjonalnie chilli do smaku 1 łyżeczka syczuański pieprz, lub czarnego(...)sól opcjonalnie 3/4 - 1 szkl wody 1 szkl. sera startego-- lub wi ęcej jak kto lubi Wykonanie Wymiesza ć 2 łyżki sosu sojowego,z mąką ziemniaczaną . Pokroi ć śliwki suszone,połączyć z cukrem ,octem i łyżką oleju Usun ąć liście i pokroić na średniej wielkości różyczki ,a następnie na plastry kalafiora i brokuła. Rozgrzać olej na patelni i smażyć
w mojej kuchniporcje (ja ugotowałam do sosu 1,5 szklanki makaronu- mierzone na sucho). Składniki: 2 łyżki oliwy 1 duża czerwona papryka 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 1 mini papryczka chili (jeśli macie te standardowe, dodajcie 1/3) 3/4 szklanki przecieru pomidorowego sól (u mnie himalajska), słodka papryka, bazylia, ksylitol 1. Paprykę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy(...)rozgrzaną oliwę. 2. Kiedy papryka będzie półmiękka odajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek, suszone pomidory i chili. Dusimy przez 5 minut. 3. Do warzyw wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, słodką paprykę, bazylię, i trochę ksylitolu jeśli całość jest za kwaśna. Dusimy kolejne 5 minut, aż papryka będzie wystarczająco miękka. Jeśli sos będzie dla Was zbyt gęsty, możecie
kuchnia do kwadratufarsz warzywny: 1 cukinia, 1 por, 0,5kg pieczarek, 1 papryka, 4 ząbki czosnku; - 2 łyżki oliwy; - 2 łyżki masła; - świeży koperek; - 3 plasterki sera mozzarella; - 10 kawałków suszonych pomidorów; - sos tzatziki: mały jogurt naturalny, 1 świeży ogórek, 2 ząbki czosnku, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól morska. Przygotowanie: - filety z dorsza myjemy, układamy i doprawiamy solą morską, pieprzem cytrynowym(...)dzielimy na tyle kawałków ile mamy gotowych kawałków fileta z dorsza, następnie układamy na każdy kawałek folii po jednym kawałku dorsza, dodajemy pól łyżeczki masła, 1/2 plasterka sera, pokrojone suszone pomidorki oraz układamy ok. 2 łyżki gotowego farszu warzywnego; - każdy filet dokładnie zamykamy w folii w tzw. "paczuszkę" aby w środku zostało powietrze, które podczas pieczenia w piekarniku paczuszkę
MintTastemozolne zawijanie ;) Szybsza i ciekawsza wersja tradycyjnego dania... 400 g mięsa mielonego 50g ryżu pół główki kapusty 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka sos Napoli Knorr suszone pomidory w oliwie Ryż ugotowałam na półmiękko, wystudziłam. Kapustę drobno posiekałam. Do mięsa dodałam jajko, ryż, kapustę. Doprawiłam przyprawami. Wszystko razem wymieszałam i uformowałam kotlety. Gołąbki lekko podsmażyłam na oliwie, a następnie(...)wszystko przełożyłam do żaroodpornego naczynia. Sos Napoli Knorr przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodałam suszone pomidory. Zalałam nim gołąbki i piekłam w 150 st. przez 30 min. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Cheated" Stuffed Cabbage 400 g minced meat 50 g rice 1/2 of small cabbage 1 egg salt, pepper, sweet paprika Knorr Napoli sauce dried tomato in olive oil Cook and cool
bastalenabardzo - łapcie. Szkoda, że dopiero w wieku 35 lat wpadłam na pomysł dodania rukoli do tego typu pasty. Cudo. Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 5 suszonych pomidorów z zalewy mała garść rukoli pół łyżeczki soku z cytryny 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu sól pieprz Z tuńczyka odlewamy zalewę, wrzucamy go do miski
Kardamonovysmakują też dobrze. Część zrobiłam ze szpinakiem, ale że nie wszyscy w domu są Papajami, zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę. Albo camembert i żurawinę. Takie to by mi smakowały! Muszę na chwilę zawiesić wypiekanie ciast drożdżowych, bo za mocno poluzowałam i coś waga drgnęła(...)ciasto: na ok. 16 szt. 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży ½ łyżeczki cukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na ok. 15 min. wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty
bistro mamawarzywa. Właśnie teraz, w środku lata jest okazja by nacieszyć się nimi do woli. Warzywne taboule składniki: 1 mały brokuł 0,5 kalafiora 1 żółta papryka 80 g suszonych pomidorów 6 gałązek mięty szczypior z 1 dymki sok z cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz wykonanie: Kalafiora i brokuł myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki. Następnie partiami mielimy warzywa(...)konsystencji przypominającej granulki. Miksujemy pulsacyjnie. Do zmielonych warzyw dodajemy pokrojoną w paseczki lub kostkę paprykę oraz pokrojone suszone pomidory. Siekamy szczypior i miętę i dodajemy do warzyw. Z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu przygotowujemy dresing. Zalewamy tym warzywa i dokładnie mieszamy. Uwagi: Taboule doskonale smakuje na świeżo, jak również po paru godzinach. Przechowujemy w lodówce
Przysmaki Karolkiszparagi zielone 5 plasterków szynka parmeńska sałata mix 10 szt. oliwki czarne 10 szt. oliwki zielone 5 szt. pomidorki koktajlowe 5 szt. kapary 5 szt. pomidory suszone 2 dag parmezan ocet balsamiczny 1 jajko 0,5 łyżeczki ocet sól 5 dag parmezan 0,5 łyżeczka olej Wykonanie. Przygotować koszyczek z parmezanu. Papier do pieczenia posmarować odrobiną oleju. Zetrzeć(...)odwróconej szklance serem do szklanki. Przytrzymując papier uformować dłońmi brzegi koszyka. Przy odrobinie wprawy możemy wielkość i kształt koszyka formować dowolnie. Sałatę najlepiej różną, rozłożyć na półmisku , obłożyć oliwkami, pomidorami, kaparami. Skropić octem balsamicznym. Szparagi blanszować 3 minuty w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, owinąć plastrami szynki parmeńskiej i zapiekać 8 minut pod grillem w piekarniku. Jajko
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: na 2 porcje 100 g surowego łososia, 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczka orzechów piniowych, 1 łyżka startego parmezanu, 30 ml oleju rzepakowego, 4 pomidory suszone, garść rukoli, 10 listków świeżej mięty, pęczek świeżej bazylii, 20 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 1 figa, olej do smażenia, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska(...)rzepakowy. Dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy. Kiełki podsmażamy i przekładamy na papierowy ręcznik, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Na talerzu układamy listki mięty, bazylii, rukli, dodajemy pomidory pokrojone w paski . Nakładamy pesto, na którym układamy połowę łososia skórką do góry. Całość posypujemy kiełkami i dokładamy figę w plasterkach. Smacznego
Moniki Smakołykiczosnkiem. Mięsko smakuje wybornie, a dodatki pasują idealnie.Takie proste i pyszne danie. Składniki: karkówka 1.1/2 kg ser koryciński z pomidorem,bazylią i czosnkiem 200 g pomidory suszone 15 plasterków sól himalajska zmielona do doprawienia karkówki pieprz ziołowy do smaku papryka czerwona mielona słodka do natarcia karkówki Dodatkowo: ziemniaki z wody koperek marynowane pikle w zalewie korniszonowej(...)jeśli chcecie cieńsze mieć. Każdy plaster oraz całe mięsko nacieramy solą.pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką.Po między plastry mięsa wkładamy ser koryciński pokrojony w plastry i pomidory suszone.Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i przekładamy nasze mięsko.Zawijamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 200 stopniach koło półtorej godzinki. Każdy piec piecze inaczej wiec co jakiś
Różowa kuchniatrzeba trochę poczekać. Ale jak już są w piekarniku to chęć pożarcia wzrasta drastycznie, ha ha, upieczcie i zobaczycie sami. Polecam gorąco. Parmezanowe paluchy drożdżowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesiekamy. Ser feta ugniatamy widelcem i dodajemy rzodkiewkę, nie musimy dodawać soli, bo ser sam w sobie jest już wystarczająco słony. Tuńczyk z pomidorem Tuńczyka w zalewie odcedzamy dokładnie. Pomidora kroimy bardzo drobno – siekamy. Mieszamy składniki. Tuńczyk, jak feta – jest wystarczająco słony, by nie było potrzeby dosalania. Makrela z żółtkiem Klasycznie. Żółtko wyciągamy do miseczki, dodajemy makrelę, trochę(...)miksujemy z pęczkiem pietruszki. Można zrobić nadzienie z nasion słonecznika, miksując je z ciecierzycą lub żółtkiem. Można dodać łyżkę jogurtu dla lepszego połączenia masy. Możecie posiekać oliwki i suszone pomidory i wymieszać z pestkami. Pastą z zielonego groszku też jest wyśmienita – polecam mrożony, bo jest smaczniejszy od tego z puszki. Gotujemy groszek soląc wodę pod koniec gotowania
Kucharzycamożemy dorzucić to, co nam zalega w lodówce ;) Moja dzisiejsza wersja wygląda tak: Składniki: 1 pierś z kurczaka 25 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu papryka ostra w proszku sól, pieprz bazylia Cebulkę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na patelni i dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś
Idę coś wszamaćjednej formie. A do czego pasuje? Na śniadanie, do wszelakich sałat, do czystych zup, na przyjęcia z zimnym bufetem lub piknik. Składniki na 1 keksówkę: 8 połówek suszonych pomidorów 80 g salami 125 g sera mozzarella (osączonego z zalewy) 6 czarnych oliwek 6 zielonych oliwek 140 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ¼ łyżeczki soli
Pełny talerzprzesyłce znajdował się również list od szefa kuchni Knorr z przepisem na nowy sos oraz wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania. I tu znowu pomyślałam, że sos z winem, pomidorami i w dodatku rozmarynem, którego nie znoszę to nie dla mnie. Postanowiłam jednak z ciekawości skusić się na ten sos i przygotowałam go na dzisiejszy obiad. Nie jestem przyzwyczajona(...)pieprz słodka papryka 2 łyżki oleju na sos: pęczek włoszczyzny 3 łyżki oleju łyżeczka cukru 400 ml czerwonego wytrawnego wina łyżka koncentratu pomidorowegp 400 ml wody 50 g suszonych pomidorów łyżeczka rozmarynu kubełek esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z łyżką oleju i przyprawami, natrzeć mięso i odstawić. Włoszczyznę wrzucić na rozgrzany tłuszcz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia