dynią smażoną. Danie bez mięsa, za to z dodatkiem sera feta. Przepis jest bardzo prosty, a przy tym łączy słodycz dyni ze słonym smakiem sera i kwaśnymi pomidorami suszonymi. Z dynią w roli głównej polecam również placki z dyni i ziemniaków oraz coś na słodko, czyli ulubione danie dzieci - placki z dyni
AniaGotuje.plchyba najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie tego warzywa. Tym razem miałam jednak ochotę na coś nowego. Padło więc na wytrawne bułeczki dyniowe. Jako bazę wykorzystałam przepis na bułeczki z suszonymi pomidorami , które niedawno piekłam. Są bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Bułeczki wyszły miękkie, puszyste, w uroczym pomarańczowym kolorze. Dodatek cynamonu nadał bułeczkom ciekawej korzennej nuty. Sprawdzą się
HealthyCreationsswojej dawnej głupoty. 😊 Do dzieła! Składniki na 4 porcje: 1 szklanka posiekanej w kostkę dyni hokkaido, 1 szklanka posiekanej w kostkę cukinii, Garść fasolki szparagowej, 6 suszonych pomidorów, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 4-5 liści jarmużu, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli kamiennej, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka bazylii, woda. Wykonanie : W rondlu umieszczamy wszystkie warzywa
Jeść, by żyć w zdrowiusmaku Uwaga: Zamiast suszonych ziół możecie użyć po 2 gałązki świeżego rozmarynku i szałwii. Możecie je też dodać do ciasta podczas wyrabiania. Inne dodatki do focaccii suszone pomidory + bazylia zielone lub czarne oliwki + sól morska + ulubione zioła czerwona cebula + kapary oliwa + czosnek +gruboziarnista sól pomidorki koktajlowe + zioła prowansalskie lub bazylia pesto + pokrojone pomidory ulubione zioła + parmezan pokrojone
Cztery FajeryNastępnie przelewamy do garnka, dolewamy wodę (do pojemności 1,2 litra ), zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas pierożki z ricottą i suszonymi pomidorami
R'n'G Kitchenłagodnej 1 łyżeczka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę dzielimy na małe płaskie kawałeczki , mniej więcej takie ,żeby po rozklepaniu były wielkości środka dłoni . Rozbijamy tłuczkiem , doprawiamy każdy suszonymi pomidorami i chilli . Odstawiamy na godzinkę . Po tym czasie , każdy kawałek łopatki obsmażamy na złoty kolor z obu stron . Warzywa , ziemniaki i cebulę obieramy , skrawamy na mandolinie do warzyw na cieniutkie
Ogrodnik w podróżykapusty 1 łyżka soli do nasolenia warzyw 1/2 słodkiej papryki czerwonej 1/2 cebuli Dressing: 2 łyżki oleju (ja do tej sałatki lubię używać olej pozostały ze słoika po suszonych pomidorach ) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kuminu (można użyć mniej) sok z połowy cytryny sól i pieprz czarny mielony (do smaku) orzeszki piniowe lub ziarna słonecznika (opcjonalnie) Wykonanie: Cukinię dokładnie
Lamarida.plSkładniki: opakowanie rukoli pół puszki kukurydzy pół słoika oliwek, ja użyłam zielonych pół opakowania sera feta 1 nektarynka 5 suszonych pomidorów na sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka miodu, pół łyżeczki soli – wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę Przygotowanie: rukolę umyj i przełóż do miski posyp ja kukurydzą pomidory pokrój w mniejsze
Oka w rosole czyli KaFka gotujeilości fasolki w ogrodzie , a teraz przedstawiam wam efekty pracy w postaci sałatki. Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej 0,5 brokuła 1 duża pierś z kurczaka 3 suszone pomidory Przyprawa do kurczaka / sól, pieprz odrobina oleju mała śmietana 12 % 1 ząbek czosnku Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, dzielimy na mniejsze części. Gotujemy aż będą chrupkie (nie za twarde
W Moim Magicznym DomuSzybka, zdrowa i lekka sałatka na szpinaku z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi, wzbogacona lekko suszonymi pomidorami i świeżymi owocami borówki. Artykuł Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i pomidorkami pochodzi z serwisu
NiePieprz.plSkładniki ( 2 porcje): opakowanie makaronu noodle z mąki konjac ( to makaron, który praktycznie nie posiada węglowodanów, a można go kupić w sklepach z eko/ zdrową żywnością) 5 suszonych pomidorów 10 czarnych oliwek pół cebuli łyżka oliwy puszka tuńczyka w oleju pół żółtej papryki sól, pieprz garść pestek z dyni Przygotowanie: makaron przygotować według przepisu na opakowaniu cebulę posiekać paprykę
Oka w rosole czyli KaFka gotujeczosnku sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżka majeranku jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia olej do smażenia Sos: 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią łyżeczka bazylii 2 łyżeczki cukru sól, pieprz Kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ostudzić. Do miski przełożyć mięso, kaszę, posiekaną cebulkę, zmiażdżony ząbek czosnku, jajko, bułkę tartą
Smakołyki Asiogórkiem kiszonym. pęczek młodych marchewek (około 5 sztuk) pół zielonej średniej cukinii pół żółtej średniej cukinii czerwona papryka 4 dymki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z suszonymi pomidorami łyżeczka wędzonej słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Obrane i pokrojone warzywa nacieramy olejem i wędzoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce
Mienta blogSkładniki: 250 g ulubionego makaronu 400 g fileta z indyka 1/2 cukinii kolorowa papryka, u mnie 3 mini papryczki żółta, czerwona i pomarańczowa 3-4 suszone pomidory w oleju 3-4 ząbki … Czytaj dalej Makaron po włosku
czarrna od kuchnibyły po warsztatach puste, zwłaszcza, że pasta jest tak prosta, że dzieci robiły ją same. Składniki na słoiczek o wielkości 250 ml: 1 puszka fasoli czerwonej 7 plastrów suszonych pomidorów zioła prowansalskie do smaku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 5 listków świeżej bazylii sól i pieprz Przygotowanie: Fasolę odcedzić. Wrzucić do blendera razem z resztą
Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny