suszone pomidory - 10498 przepisów (strona:131/700)

Ogniste skrzydełka, czyli piekielnie prosty obiad 305

paście chili: Składniki (na obiad dla modelu 2+1): 6 skrzydełek kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu (ja używam "McDonaldowego") 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 suszony pomidor kilka kropli octu winnego 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki chili mielonego chili w płatkach sól, pieprz Przygotowanie: Umyte skrzydełka posoliłam(...)czasie przygotowałam pastę chili: przecier wymieszałam z keczupem - w takiej proporcji aby tworzył gęstą, ale płynną marynatę (zbyt gęsta pali się w pieczeniu). Dodałam kolejno: starty czosnek, posiekanego suszonego pomidora, odrobinę oliwy i octu, cukier, paprykę słodką oraz mielone chili. Wymieszałam. Solidną szczyptę płatków chili delikatnie roztarłam w moździerzu by uwolnić aromat i dosypałam do mieszanki. Tak przygotowaną pastą

Kuchnia po mojemu
Kuskus z warzywami 113

kalorycznie ale coraz trudniej zrzucić mi zbędne kilogramy, a wiosna już tuż, tuż… Składniki: 1 szkl kaszy kuskus 1 szkl wody przegotowanej szczypta soli 1/2 brokuła 6 suszonych pomidorów z zalewy z oliwy w ziołach 1 cukinia posiekana natka pietruszki 2 łodygi selera naciowego pieprz Brokuł gotuję w osolonej wodzie. Kuskus umieszczam w rondelku i zalewam wrzącą wodą(...)dodaję szczyptę soli mieszam, przykrywam i odstawiam na 5 minut. Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaję pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojone w kostkę cukinię i pokrojonego w plasterki selera. Chwilę duszę. Dodaję ugotowanego w osolonej wodzie brokuła. Chwilę łączę smaki. Dodaję warzywa do kuskusa. Wszystko mieszam. Posypuję pietruszką Artykuł Kuskus z warzywami pochodzi z serwisu

MojaQchnia.pl
Kasza pęczak z warzywami 1152

pieczarek; 100 g kaszy pęczak; 50 g pora; 50 g fasolki szparagowej (mrożonej); 1 średnia marchew (ok. 20 g); garść jarmużu; 2 ząbki czosnku; 5 szt suszonych pomidorów w oleju; 1 łyża natki pietruszki; 1 łyżeczka kminku; kurkuma; pieprz i sól. Krok po kroku.           Zaczynam od ugotowania kaszy, która wrzucam na wrzącą(...)ćwiartki pieczarki, kiedy puszczą wodę dodaję fasolkę oraz marchew pokrojoną w półplasterki i duszę pod przykryciem jakieś 10 minut.  Po tym czasie wrzucam pokrojonego w piórka pora, suszone pomidory (paski) i łyżeczkę kminku. Duszę całość, aż warzywa będą miękkie. Jeśli cała woda wyparowała można odrobinę "podlać".             Na sam koniec dorzucam garść

Życie na widelcu
Słodko-pikantna sałatka z dużą zawartością błonnika. Idealna na pożywne śniadanko lub zdrową kolację. 353

będzie to prosta, a jakże pożywna i smakowita sałatka. Doskonała do zdrowego najedzenia się. Składniki: 1 torebka pęczaku jęczmiennego 2 plastry ananasa świeżego 1 udko kurczaka wędzonego 2 suszone pomidory 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej szczypta curry szczypta papryki wędzonej szczypta pieprzu cytrynowego 1/2 kostki rosołowej drobiowej Przygotowanie: Pęczak gotujemy na bulionie drobiowym zgodnie z instrukcją producenta(...)Podsmażamy chwilę na odrobinie oliwy wraz z curry i papryką wędzoną. Kurczaka wędzonego kroimy w kostkę o podobnych wymiarach. Dodajemy do przestudzonego pęczaku i mieszamy z ananasem. Doprawiamy suszonym pomidorem, majonezem i musztardą. Wierzch dość obficie oprószamy pieprzem cytrynowym. Sałatka najlepsza następnego dnia, jak smaki się przegryzą. Nie potrzeba do niej żadnych dodatków, żeby się najeść. Lekko słodkawa

Kuchnia po mojemu
Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 191

Składniki: 500 g makaronu tagliatelle 350 g filetu z łososia (ze skórą) 200 g świeżego szpinaku baby 15 pomidorów suszonych 4 ząbki czosnku 330 ml śmietanki 30% 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny pieprz ziołowy sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Filet łososia myjemy w zimnej wodzie(...)następnie dokładnie suszymy. Oprószamy solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy łososia z obydwu stron na złoty kolor (smażenie zaczynamy od strony ze skórką). Po usmażeniu rybę odkładamy na bok i zdejmujemy z niej skórę. Odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni i z powrotem podgrzewamy. Na gorący tłuszcz wrzucamy zmiażdżony czosnek, pokrojone w paski pomidory suszone oraz

Qchnia po prostu
Kieszonki z kurczaka w smakach Podlasia i "Sekret" 145

jednego z programów Karola Okrasy będą kojarzyć mi się właśnie z tym regionem. Składniki (na 4-8 porcji): kulka mozzarelli (100 g) liście szpinaku 8-12 kawałków suszonych pomidorów (u mnie odmiany czarnej) łyżeczka czarnuszki kilka (6-7) ździebeł trawy żubrowej olej sól pieprz Mozzarellę pokroić na plastry, a potem na słupki. Ułożyć pierś ładniejszą stroną do góry(...)ostrym nożem zrobić wgłębienie wzdłuż piersi. Trzonkiem noża obiadowego powiększyć "kieszonkę". Do środka włożyć 2-3 słupki mozzarelli, liście szpinaku i po 2-3 kawałki suszonych pomidorów. Można pomóc sobie, wpychając je trzonkiem noża (jak pokazuje zdjęcie obok). Oprószyć piersi z obu stron pieprzem i solą. Wierzch dodatkowo posypać czarnuszką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i polać olejem. Rozłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Wrapy na dwa sposoby: z łososiem i naturalnym serkiem oraz polędwica i serkiem z suszonymi pomidorami 368

czasu, a goście zapowiadają, że będą "za chwilę" to można również skorzystać z tych gotowych. Składniki: 4 placki tortilli (u mnie paprykowa) 2 opakowania serka naturalnego 3-4 pomidory suszone 150g wędzonego łososia 4 garści rukoli  150g polędwicy 1,2 papryki czerwonej Przygotowanie: Dwa placki tortilli delikatnie podgrzać na suchej patelni. Posmarować jednym serkiem naturalnym. Na środku(...)placka przez cała jego szerokość wyłożyć rukolę oraz łososia. Zwinąć w rulon (dość ciasno i zawinąć rogi. Pokroić na 5-6 mniejszych tortilli. Drugi serek łączymy z pokrojonymi drobno pomidorami suszonymi i smarujemy nim dwie pozostałe tortille. Wykładamy rukolę oraz plasterki polędwicy jak w przypadku łosia. Paprykę kroimy w cienkie paseczki wykładamy na mięso. Tortille zwijamy i kroimy

ChilliJemy
Łosoś zapiekany w cieście francuskim 122

przepysznego łososia w cieście francuskim: Składniki: arkusz ciasta francuskiego 2 kawałki łososia po ok. 200g 200 gramów szpinaku 100g sera feta 100ml śmietany 18% duża, czerwona papryka suszone pomidory w oleju zielone oliwki 200g sera mozarella oliwa z oliwek do posmarowania ciasta białko 1 jajka sok z cytryny sól, pieprz, czosnek, przyprawy do smaku Przygotowanie: Szpinak podgrzewamy z rozkruszonym(...)razie potrzeby nieco przy tym rozwałkowując. Kładziemy kawałki łososia, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pokrywamy je przygotowanym wcześniej szpinakiem, na górę kładziemy paski czerwonej papryki, suszone pomidory i oliwki. Całość spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy startym wcześniej na grubej tarce serem mozarella. Zawijamy wszystko w ciasto francuskie, łącząc je na brzegach. Następnie smarujemy ciasto białkiem

Aromatyczne Podróże
Pasta z cukinii do chleba 235

tego co mamy w lodówce…:) Zapraszam, oto pasta z cukinii do chleba Pasta z cukinii do chleba Składniki: około 300 g cukinii (2 małe) 1 cebula 4 suszone pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g ugotowanej (lub z puszki) fasoli półksiężycowej (butter beans) lub fasoli Piękny Jaś lub puszki ciecierzycy sól, pieprz, szczypta kurkumy 1-2 łyżki oleju(...)cukinia zmięknie i odparuje większość wody. Po zdjęciu z patelni dobrze jest odcedzić uduszoną cukinię na sitku żeby pozbyć się nadmiaru płynów. Do ostudzonej cukinii dodać pozostałe składniki: suszone pomidory, koncentrat, sól, pieprz i szczyptę kurkumy i ugotowaną fasolę lub ciecierzycę. Wszystko zmiksować na gładką masę. Smacznego Post Pasta z cukinii do chleba pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem 144

ciasto:    260 g mąki gryczanej    140 g masła roślinnego    1 duże żółtko    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia    4 suszone pomidory w zalewie    1/2 łyżeczki soli    ulubione zioła (np. bazylia) Na farsz:    350 g świeżego szpinaku    120 g sera błękitny lazur(...)wykładamy na nie szpinak a następnie pokrojony w drobną kostkę ser. Posypujemy czosnkiem. Jajko ubijamy ze śmietaną, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wylewamy na tartę. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Zapiekamy przez kolejne 10-15 minut w temperaturze około 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Podawać ze świeżą sałatą lub domowym keczupem. Tarta gryczana

peggiwkuchni
Miał być gulasz, a wyszła zapiekanka makaronowa, czyli perypetii obiadowych ciąg dalszy ;) 160

makaronu penne ok. 30 dag mielonego mięsa (u mnie udziec indyczy) 1/2 cebuli 3 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 suszone pomidory  bazylia oregano zioła prowansalskie sól, pieprz papryka słodka olej do smażenia Przygotowanie: Zapiekankę przygotowałam podobnie jak tę ziemniaczaną. Makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Mięso mielone podsmażyłam(...)wyłożyłam farsz mięsny. Przykryłam pozostałym makaronem. Wstawiłam do piekarnia nagrzanego do 190 stopni. Zapiekałam przez 15-20 minut. Następnie polałam jogurtem wymieszanym ze startym, żółtym serem i posiekanymi suszonymi pomidorami. Zapiekłam do rozpuszczenia sera. Kolejna prosta "zapka" gotowa, a plany obiadowe zostały uratowane prosto i ze smakiem po raz kolejny

Kuchnia po mojemu
Schab pieczony z nadzieniem 239

pracy.  Schab pieczony z nadzieniem  1,5 kg schabu bez kości 15 dkg szpinaku ( rozmrożonego )  10 dkg fety 2 ząbki czosnku  15 dkg suszonych pomidorów w oliwie  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka kaparów pieprz świeżo mielony chilli + sznurek do związania mięsa + u mnie skóra z surowego boczku.  Schab myjemy pod zimną wodą(...)czosnek, po chwili dodałam szpinak i zamieszałam, po chwili wkruszyłam fetę i wszystko razem lekko poddusiłam, doprawiłam odrobiną chili i pieprzu. Odstawiłam nadzienie do ostygnięcia. Drugie nadzienie : zmiksowałam suszone pomidory wraz z odrobiną oliwy i czosnku, doprawiłam pieprzem. Na desce położyłam schab i łyżką delikatnie nakładałam farsze.  Potem związałam sznurkiem schab, aby zachował swoja formę

Kuchnia na wzgórzu
Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie Mornay 138

100g pełnoziarnistej mąki pszennej 1 jajko pół szklanki letniej wody pół szklanki letniego mleka szczypta soli Farsz: 650g mrożonego szpinaku 100g sera z niebieską pleśnią bloose (Arla) kilka suszonych pomidorów z oleju 1 mała cebula 3 spore ząbki czosnku świeżo mielony pieprz masło klarowane Sos: 1 szklanka mleka 3,2% 3 ziarna ziela angielskiego  pół szklanki tartego sera(...)rozdrabniamy i łączymy ze szpinakiem do całkowitego rozpuszczenia. Cebulę drobno siekamy i na dużej patelni szklimy na maśle, po czym dorzucamy do niej szpinak z czosnkiem i serem. Suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w małą kostkę. Te również dorzucam do szpinaku. Wszystko razem dobrze mieszamy i przesmażamy jeszcze kilka minut. Farszu nie solimy, ewentualnie odrobinę, ze względu

Kuchenna Kontrrewolucya
Pesto brokułowe 204

łyżek płatków jaglanych - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka soku z cytryny - kilka łyżek oliwy/oleju - suszona bazylia, papryka słodka (po łyżeczce) - szczypta chili cayenne - sól, pieprz do smaku - suszone pomidory z czarnuszką do posypania Brokuły najpierw moczę w misce z odrobiną octu. Potem gotuję różyczki i pokrojone drobno łodygi al dente (ok. 5 minut od momentu zagotowania wody(...)składniki blenduję, jeśli składniki nie tworzą kremowej konsystencji dodaję więcej oleju/oliwy. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, mieszam makaron z pesto, czasami na rozgrzanej patelni. Przed podaniem posypuję suszonymi pomidorami z czarnuszką

Corner With Recipes
Szpinak – właściwości lecznicze 265

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania