Święta tuż, tuż a śledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z suszonymi grzybami i śliwkami w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie(...)znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami (słoiczek ok. 400 ml) przygotowanie. 1 godzina Składniki: 6 płatów śledzia matias w oleju 50 g suszonych grzybów 2 cebule, pokrojone w plasterki 3 suszone śliwki, pokrojone w paski 2 łyżki
karmelowyobiad, można dosłownie szaleć z dodatkami, układać wszystko to na co mamy ochotę i to co lubimy. Dziś pokażę Wam moje 2 wariacje. Jedna dość klasyczna z dodatkiem suszonych pomidorów, druga z dodatkiem śliwki suszonej. Obie wyśmienite! Składniki: 500 g mąki pszennej 450 250 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży półtorej łyżeczki soli pół łyżeczki cukru 3 łyżki(...)oliwy z oliwek EXTRA VERGINE 300 g sera żółtego pomidory suszone w oleju PONTI dobra gatunkowo kiełbasa cienka 1 cebula sos pomidorowy z ziołami boczek wędzony 10 długich plastrów kilka szt śliwek suszonych 100 g pieczarek oliwki SERPIS chili Picante Wykonanie: Przesiewamy mąkę do miski i wlewamy oliwę. Do szklanki rozkruszamy drożdże i dolewamy ok 50 ml ciepłej wody
Malinowe Pocałunkiwarzywny 50 dkg kiełbasy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku 3-4 cebule sól, pieprz listek, ziele majeranek Fasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą fasolę wraz z wodą , w której się moczyła z dodatkiem suszu warzywnego gotować około 2 godzin.[ ja gotowałam o wiele krócej(...)szybkowarze].Cebulę pokroić w półplasterki.Połowę cebuli zeszklić , dodać pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podsmażyć.Dodać do fasoli , wymieszać i doprawić.Do reszty zeszklonej cebuli dodać pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i chwilę razem podsmażyć, dodać odrobinę bulionu.W naczyniu żaroodpornym układać warstwę fasoli z kiełbasą i podsmażonej cebuli z koncentratem pomidorowym.Zapiec w piekarniku około 1 godziny
Moje domowe kucharzeniecebula -5 łyżek oleju -sól, cukier, susz warzywny -ok. 2 l wody Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, odławiamy i przekładamy do garnka z wodą i niewielką ilością suszu warzywnego. Gotujemy do miękkości grzybów. Dodajemy lekko pociętą kapustę i gotujemy do jej miękkości. Do smaku przyprawiamy solą i cukrem. Na oleju podsmażamy pokrojoną w plastry cebulę. Olej bez cebulki
Maminek kulinarnyNiewielkie bułeczki wypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz świeżej i suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem. Składniki (na 15-20 pasztecików): Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram(...)łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody 100 ml maślanki o temp. pokojowej 1 łyżeczka soli kminek lub czarny sezam do posypania Nadzienie: 350 gram kapusty kiszonej 100 gram suszonych podgrzybków 1/3 szklanki świeżej żurawiny 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 jabłka sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cebuli 150 ml wywaru grzybowego Nadzienie Kapustę kiszoną gotuję
Mango Papajatakiego dania. U mnie na Wigilii jest ono tradycyjnie. Najpiękniejsze prawdziwki suszy się właśnie do przyrządzenia tej potrawy. Jakże dziecinnie prostej a jak pysznej Składniki: 20 dag suszonych grzybów( najsmaczniejsze prawdziwki białe brzuszki) 1 duża cebula 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 łyżeczki mieszanki suszonych warzyw 2 łyżeczki soli 2 litry wody Wykonanie: Grzyby namoczamy na całą(...)Wyciągamy z wody, dokładnie płukamy, gotujemy w wodzie w której się moczyły ok. godziny z dodatkiem ziela ang, liścia laurowego, suszonych warzyw, soli i cebuli. Przekładamy na półmisek, zalewamy wywarem w której sie gotowały grzyby. Studzimy.Podajemy całkowicie na zimno
Z Majeczką w kuchniprzyjemnie jest patrzec jak rosnie ziolko,ktore sami posadzilismy,wachac je ,a potem zbierac owoce swojej pracy.Dlatego warto zarezerwowac w ogrodzie miejsce dla ziol lub chociaz skrzynke na balkonie.Zreszta suszone ziola to skarb w kazdej kuchni ,szczegolnie zima. Liscie zbiera sie przed kwitnieniem ,mozna tez w trakcie kwitnienia.Ziele do suszenia najlepiej zebrac przed poludniem w sloneczny dzien.Gdy pierwsze liscie zetniemy(...)czerwcu bardzo szybko odrosna i zbiory mozemy ponowic.Jednak,by ponowic zbiory nie mozemy wyciac calej kepy.Zostawmy 1/3 lub przynajmniej 1/4 lisci,aby roslina mogla przetwac, a potem odrasnac.Do suszenia nadaja sie tylko zdrowe,zielone liscie.Pozolkle lub uszkodzone przez szkodniki odrzucamy.Najlepszy aromat ma suszone ziele majeranku,wiec najlepiej je ususzyc.Jak najlepiej suszyc ziola? 1.Mozemy powiazac sciete lodyzki w luzne peczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszna Szynka Świąteczna z żurawiną: Pieczone mięsa jak szynka, łopatka, czy boczek goszczą na naszym świątecznym stole można powiedzieć, że od zawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku(...)pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie szynka wieprzowa ok. 1,2 kg 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 pomarańcza majeranek świeży rozmaryn świeży tymianek żurawina sól i kolorowy pieprz do smaku Szynkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę z miodu, oliwy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsusz warzywny -3-4 jajka -czerstwa bułka -łyżka majonezu -2 łyżki mąki ziemniaczanej -sól, pieprz, czosnek granulowany -olej do smażenia Do garnka z wodą dodajemy susz warzywny i sól, ewentualnie natkę pietruszki. Kalafiora dzielimy na części i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Marchew obieramy i dodajemy do garnka. Gotujemy
Maminek kulinarnyBarszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów... Intensywnie czerwony, mocno buraczany. Na wywarze z suszonych grzybów. Z dodatkiem majeranku. Znakomity z uszkami czy krokietami. Smak i aromat polskiej Wigilii Bożego Narodzenia. Składniki: 2,5 kg czerwonych buraków; 3 litry zimnej wody + 1 litr wody do ugotowania grzybów. 500 ml wywaru z suszonych grzybów; 50 g suszonych grzybów(...)Gotować na średnim ogniu przez około 30 - 40 minut. Po tym czasie dodać cukier, ocet, majeranek i gotować przez kolejne 10 minut. Następnie dodać 500 ml wywaru z gotowania suszonych grzybów, zagotować zupę i odstawić z ognia. Pozostawić na całą noc, aby barszcz nabrał koloru. Następnego dnia barszcz przecedzić, podgrzać, ale nie zagotowywać, bo starci kolor , ewentulenie przyprawić jeszcze solą
Gospodyni Miejskaktóą serwuje się we Włoszech z białą kiełbaską właśnie. Ta będzie z polskich ziemniaczków mojej babci. Składniki -ziemniaki -marchewka -przyprawy Skworcu- liście kolendry, pieprz ziołowy,papryka płatki zielone, cebula suszona płatki, suszone pomidory z czosnkiem niedzwiedzim i czarnuszką, -suszone pomidory wraz z olejem Ole! -biała kiełbasa -ser żółty w kawałeczkach -parmezan Połóż brytfanne Toscana na palniku i roztop masło(...)Dodaj marcheweczkę pokrojoną w kostkę. Przykryj i duś trochę. Następnie dodaj do marchewki przypraw Skworcu suszonej cebuli, zielonej papryki. Obierz ziemniaki pokrój na cząstki, dodaj suszonych pomidorów z czosnkiem niedzwiedzim i czarnuszką, nastęnie kolendry Skworcu. Następnie pokrój drobno suszone pomidory Ole i dodaj do ziemniaków, dodaj również olej z przyprawami. Dodaj liście kolendry, wymieszaj. I ziemniaki dodaj do marchewki, wymieszaj
Z Kuchni Do Kuchniwinie lub kawie, a dzieci mogą maczać w herbacie. Biscotti to włoskie ciasteczka, przeważnie z migdałami czy pistacjami. Moje suche ciasteczka zostały wypełnione miękkimi, słodkimi akcentami - suszonymi owocami . Są naprawdę pycha. Składniki, ok. 12 szt 100 g suszonych śliwek, 40 g suszonych daktyli, 40 g suszonej żurawiny, 1 jajko, 70 g cukru brązowego, 1 łyżeczka suszonej lub świeżo(...)daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki. Formułujemy prostokątny placek o wymiarach
Moniki Smakołykisię oprzeć i jeden zjadłem od razu. Pozostałe postanowiłem wykorzystać do obiadu. Składniki: 4 ziemniaki duże 2 plastry boczek wędzony 6 plasterków kiełbasy 1 serek topiony Ementaler rozmaryn świeży ( suszony) oliwa sól Wykonanie: Ziemniaki owinąć w lekko przesmarowaną olejem i posypaną solą folię aluminiową i upiec w kominku albo piekarniku. Wyjąć z folii, ponacinać nożem ( zrobić 6 nacięć(...)oliwą i zapiec w piekarniku około 20 minut w temp. 180 oC. Ja zapiekałem na wigilijnej kapuście zasmażanej. Wigilijna Kapusta zasmażana. 1 kg. kapusta kiszona 10 dag. grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek) 2 duże cebule 2 jabłka 10 suszonych śliwek bez pestek Kminek, garść majeranku, 1 łyżeczka Vegety, świeżo zmielony pieprz. Grzyby suszone zalać zimną wodą i zagotować
Kulinarny karnet Christopheraopis na opakowaniu w tych gotowych, chrupiących chipsach w małych paczuszkach okazało się, że są dodatkowo obficie słodzone cukrem, oraz konserwowane. Wybieram jednak te przygotowane domowym sposobem chipsy z suszonych owoców czy warzyw, jednak te przygotowane domowym sposobem są zdrowsze. Do przyrządzenia tych niskokalorycznych, pysznych domowych chipsów z jabłek potrzebne będą nam tylko jabłka, piekarnik nagrzany do 50 stopni(...)oraz kilka godzin cierpliwości. Umyte, osuszone jabłka pozbawiamy gniazdek nasiennych, kroimy w cienkie plasterki, układamy je pojedynczo na sicie wyłożonym papierem do pieczenia i suszymy w niskiej temperatury ok. 50 stopni przez ok. 4 godziny, jeśli macie suszarkę do grzybów i warzyw suszenie potrwa jednak trochę dłużej. Takimi chipsami jabłkowymi możemy zajadać się do woli bez wyrzutów sumienia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię