surówka - 20359 przepisów (strona:613/1358)

Sałatka warzywna zimowa 99

dań obiadowych, ale zdarza się też chleb ze smalcem. Jest to idealne rozwiązanie, gdy spieszę się i nie mam czasu zrobić innej surówki. Chrupiące, słodkawe warzywa, delikatnie octowe, zagościły w mojej rodzinie na stałe. Do sałatki można dodać również paprykę lub zielone pomidory w proporcjach dowolnych, bo zawsze się udaje. Składniki

To co kocham
Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem 117

zielono! A to za sprawą mrożonego zielonego groszku, który połączyłam z puree ziemniaczanym. Takie ziemniaczki wprawiają w dobry nastrój, a do tego pomarańczowa surówka z marchewki i mamy ferię barw na talerzu. Proste do wykonania, a efekt wyśmienity i smaczny! Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 opakowanie mrożonego groszku

To co kocham
Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami 106

balsamicznym i upiły czerwonym winem. Nie muszę chyba dodawać, że były bohaterem dnia, a po sąsiedzku na talerzu miały zielone puree ziemniaczane i pomarańczową surówkę z marchwi i ananasa. Składniki: • 2 polędwiczki wieprzowe • 500 g śliwek węgierek, u mnie mrożone • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego • 1/2 szklanki

To co kocham
Surówka z dyni z jabłkiem i orzechami 108

znowu dynia! Ale co mam poradzić, skoro znowu dostałam 2 duże dynie i muszę je jakoś przetworzyć. Smak tej surówki jest wyjątkowy, trochę egzotyczny dzięki dodatkowi cytryny i miodu. Monika nawet myślała, że to mango. Chrupiąca i słodko-kwaśna! Składniki: • 300 g dyni surowej • 3 jabłka • sok z 1/2 cytryny • 1/2 szklanki orzechów

To co kocham
Surówka z marchewki i ananasa 163

Najpopularniejsze warzywo późnej jesieni i zimy! Marchewka z dodatkiem ananasa to bardzo smaczna surówka. Pomarańczowy kolor dodatkowo napawa optymistycznie, a podana razem z puree ziemniaczanym z zielonym groszkiem idealnie dopełnia smak i wygląd głównego dania. Składniki: • 8 marchewek • 1 puszka ananasów • sól, cukier do smaku • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej Wykonanie: • Marchewkę obrać

To co kocham
Pieczona kapusta pekińska 165

Kapusta pekińska daje dużo możliwości kulinarnych. Można ją jeść w surówkach, dusić bigosik, zawijać gołąbki i zapiekać, co też uczyniłam. Pięknie pachnie czosnkiem, jest miękka i idealna jako warzywny dodatek do obiadu lub na podwieczorek jako samodzielne danie z kawałkiem dobrej kiełbaski. Składniki: • 1 duża kapusta pekińska • 1/5 szklanki oleju • 3 ząbki czosnku • sól

To co kocham
Surówka z kiszonej kapusty 112

Najszybsza surówka z kiszonej kapusty, bogata w witaminy, a więc w sam raz do zimowych obiadów, najlepiej do wieprzowiny. Składniki: • 500 g kiszonej kapusty • 1 marchwka • 2 jabłka • 1 mała cebulka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka cukru • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. • Marchewkę obrać

To co kocham
Wybuchowa surówka z kiszonej kapusty 133

Polecam Wam dzisiaj bardzo innowacyjną i wybuchową surówkę z kiszonej kapusty. W sumie nie jest to teraz sezon na kiszoną kapustę ale nie mogłam się jej oprzeć i aby ją trochę uatrakcyjnić, dodałam owoc granatu. W ten sposób i ładnie wygląda, i i dobrze smakuje. Składniki: • 500 g kiszonej

To co kocham
Musztardowe ogórki 120

Ogórki, ogórasy, ogóreczki czyli sezon na ogórki w pełni. Podaję Wam przepis na szybką i orzeźwiającą surówkę z ogórków, wzbogaconą w orzechy i sezam. Kwaskowa i chrupiąca! Idealna na pourlopowe przejedzenie. Składniki: • ogórki gruntowe – ok. 10 sztuk • 2 łyżeczki musztardy • garść orzechów włoskich • 1 łyżka sezamu czarnego • sól, pieprz

To co kocham
Pulled pork czyli szarpana wieprzowina w bułce 166

przygotowałam swój własny pulled pork z wieprzowej karkówki na bazie sosu słodko-kwaśnego. W USA podaje się z dodatkiem sosu BBQ i z surówką colesław. Dobrze wypieczona wieprzowina jest bardzo miękka i świetnie rozrywa się na włókna, a dodatek octu balsamicznego powoduje, że mięso szybciej kruszeje. Soczyste, aromatyczne, pikantne mięso

To co kocham
Surówka z marchewki, dyni i jabłka 158

sezon dyniowy w pełni, a ja dostałam od mamy ogromną ekologiczną dynię, której część upiekłam i mus dyniowy zamroziłam. Z reszty przygotowałam leczo, surówkę, ciasto dyniowe, sernik, ciastka, zupę i jeszcze mi trochę zostało. Dla mnie dynia to warzywo idealne, bo przybiera smak dodanych przypraw i może być podawana zarówno

To co kocham
Kotlety z jajek i wędzonej makreli 167

żeby kotleciki się nie przyklejały). Pieczemy przez ok. 15-20 minut w piekarniku z termoobiegiem ustawionym na 200 stopni C. Gotowe podajemy z natką pietruszki, ziemniakami/ryżem i np. surówką z marchewki

Kuchnia Ellie
KARKÓWKA DUSZONA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 179

wszystko jeszcze raz razem, aż kaszą i mięso dojdzie do siebie.Wszystko mniej więcej trwa 1.5 godz.Mięsko się pod dotykiem rozpada na pyszne kawałki , a kaszą smakuje wybornie.Podajemy z SURÓWKA Z surowego pora i soli.Smacznegi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety z czubajki kani oraz dylemat szron czy szadź 153

Jajko rozbełtać z odrobiną mleka i solą. Kapelusze obtoczyć najpierw w mleku, a potem w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach po dwa razy. Podawać z surówką. Ja nie mogłam sobie odmówić jeszcze smażonych pecłonek 😋 Zanim mój aparat padł dziś rano, zarejestrował jeszcze cudowne pajęczynowe girlandy pokryte osadem atmosferycznym: Natura też już czuje się Święta i zdobi

Weekendy w domu i ogrodzie
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym 648

mięsne kulki w sosie jednego dnia pojawiły się w towarzystwie ziemniaków z wody, a drugiego dnia przygotowałam je z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko. Do tego jakaś ostrzejsza surówka i voile, obiad gotowy :) Może na zdjęciach pulpety nie prezentują się zbyt elegancko, ale są naprawdę bardzo smaczne. Ja swoje podsmażam przez duszeniem, ale można z tego zrezygnować i przygotować

Simply Food

Proponowane wyszukiwania