surówka - 20359 przepisów (strona:112/1358)

Surówka wiosenna 89

przychodzi wiosna, ciepło za oknem to i chce się czegoś szybkiego i lekkiego. Do takich potraw należy ta surówka. Sprawdza się za każdym razem i je ją nawet moje dziecko, które nie lubi sałaty. Surówka wiosenna - 1 mała główka sałaty lodowej - 400g pomidorków koktajlowych - 1 łyżka majonezu - 2 spore łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżka suszonego(...)kawałeczki. Pomidorki myjemy,m tniemy na ćwiartki. Wszystko ze sobą łączymy. Majonez w osobnej miseczce łączymy z jogurtem, musztardą i koperkiem i mieszając z przyprawami robimy sos. Polewamy nim surówkę

Kuchnia Pełna Emocji
Surówka z marchwii Gordona Ramseya 119

Ramsey mówił co można zabrać ze sobą na piknik - nie wiem co to za kanał telewizyjny ani nie znam tytułu programu- zanotowałam sobie jednak dwa przepisy- między innymi na surówkę z marchwii. Powiem Wam...rewelacja- mój mąż , który nie lubi marchewkowych surówek stwierdził, że dawno nie jadł nic tak smacznego więc może to najlepsza rekomendacja :) Surówka z marchwi Gordona Ramseya

Kuchnia Pełna Emocji
Surówka z czerwonej kapusty – pyszna 116

Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Doskonała jako dodatek do obiadu, czy też składnik burgerów, hot dogów czy tortilli (przetestowane :)). Zdjęcie minimalistyczne, bo robione tuż przed obiadem, gdzie rodzinka już przebierała nogami, chcąc zasiąść do stołu;) 1/2 główki lub 1 mała kapusta czerwona (u mnie po poszatkowaniu około 400-450 g) 1/2 szkl. wody gazowanej 3 łyżki cukru 8 łyżek oleju

Smaki Na Talerzu
Macedońska surówka z kapusty kiszonej 93

Będąc w Macedonii na każdym kroku podawali nam jako przystawkę sałatkę szopską lub surówkę z kiszonej kapusty. Dziś przedstawiam pyszną i zdrową surówkę z kapusty kiszonej. Pracy przy niej 3 minuty i zajadamy mnóstwo witamin. Surówka z Macedonii. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Surówka z białej kapusty 145

końcu odżyłam. Jeszcze nie do końca, ale antybiotyk powoli stawia mnie na nogi. Takie mam przynajmniej wrażenie ;) Zrobiłam pierogi, usmażyłam oponki, a dziś do mięsa stwierdziłam że przygotuję surówkę, choć moje chłopaki nie za bardzo za nimi przepadają i jeśli mówimy o dodatku do obiadu, to Olek prócz mizerii uznaje tylko marchewkę z jabłkiem, a Adaś do tej listy może(...)kogoś może być to niczym odgrzany kotlet. Mam jednak nadzieję, że przynajmniej część z Was stwierdzi, że "Nie! Tego nie jadłam/em! Muszę zrobić:)" i wrzuci swoją surówkę np na IG oznaczając mój profil @kuchniawczekoladzie :) Składniki: ¼ główki białej kapusty 1 czerwone jabłko 1 marchewka 1 por 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Kilka kropel soku

Kuchnia w czekoladzie
Surówka z kapusty, pora i jabłka 86

Prosta surówka z 3 głównych składników: białej kapusty, pora oraz jabłek. Taka słodko-ostra. Fajna. 1/3 główki niedużej białej kapusty 1 duży por 2 jabłka 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Kapustę drobno szatkujemy. Por kroimy wzdłuż na pół, i jeszcze raz na pół. Następnie kroimy na cienkie paseczki. Kapustę i pora umieszczamy w misce. Ugniatamy, by warzywa nieco zmiękły

Smaki Na Talerzu
Cebulowa gradka – kuchnia podkarpacka 90

zakątkach Polski. Wiele potraw ma tu swoje niepowtarzalne nazwy, a ich skład oparty jest na lokalnych składnikach, często mało popularnych w innych miejscach. Cebulowa gradka, którą dzisiaj proponuję, to surówka z cebuli, jabłek i kiszonych ogórków, zabielona śmietaną. Gradka jest nietypowa, ponieważ dominuje w niej cebula, która ma bardzo wyrazisty smak, jednak w połączeniu z jabłkami i kiszonymi ogórkami traci(...)nadmierną ostrość. By się tak jednak stało surówkę przygotowuje się dzień wcześniej, by smak ostry, kwaśny i słodki połączyły się w należyty sposób. Przepis na cebulową gradkę pochodzi z Cisnej z 1812 roku. Opublikowany został w książce Krzysztofa Antoniszaka pt. „Kuchnia Bieszczadu. Czyli to, co jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu”. Książka stanowi spory zbiór wyjątkowych

Trzeci talerz
Sałatka z kapusty z marchewką, sezamem, imbirem, sosem sojowym… 58

Kapusta odgrywa w kuchni polskiej dość istotną rolę. Jest składnikiem wielu tradycyjnych przepisów, takich jak: kapusta zasmażana, gotowana, gołąbki, bigos. Kapustę również kisimy lub spożywamy na surowo. Surówki ze świeżej kapusty są orzeźwiające, chrupiące, smaczne i zdrowe. Najczęściej przygotowujemy surówkę z kapusty, marchwi, cebuli, jabłka i oleju. Możemy jednak wprowadzić do naszej kuchni nowe smaki i przygotować surówkę z białej

Tajemnice Smaku
Surówka z białej kapusty z suszonymi morelami, czerwoną cebulą 78

Surówka z białej kapusty to najprostszy i szybki w przygotowaniu dodatek do dań głównych. Proponuję dla odmiany tym razem surówkę z kapusty z dodatkiem suszonych moreli, czerwonej cebuli oraz z sosem o lekko orientalnej nucie. Ta surówka jest orzeźwiająca, chrupiąca i przede wszystkim smaczna. Lubię przygotować jej trochę więcej, bo na drugi dzień jest równie pyszna. Składniki 1/4 główki kapusty

Tajemnice Smaku
Surówka z selera z jabłkiem i orzechami 95

Klasyczna, prosta surówka z selera, jabłka i włoskich orzechów. Doprawiona śmietaną. Moim zdaniem nie trzeba jej nawet solić, ale to już zależy od indywidualnych upodobań. Seler powinien być jędrny i nie wysuszony.  Jabłko lubię dodać chrupkie i lekko kwaśne. Jeżeli chcecie nieco lżejszą wersję, warto śmietanę zastąpić jogurtem. Bardzo polecam! surówka z selera z jabłkiem - przepis składniki 1 średni(...)Przełożyć do miski wymieszać z sokiem z cytryny aby seler i jabłko nie ściemniały.  Orzechy posiekać dodać do selera. Dodać śmietanę, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Jeżeli surówka wydaje nam się za gęsta, dodać więcej śmietany. Smacznego

Stare Gary
Surówka z białej kapusty (jak w barze wietnamskim) 97

Cześć! Bardzo lubimy z rodzinką wyjść czasami do chińskiego lub wietnamskiego baru.  Czasami sama coś ugotuję na wzór tamtej kuchni. Tym razem zrobiłam surówkę, którą wręcz zawsze opycham się, będąc w takim barze.  Składniki: * 70 dkg białej kapusty * 1 duża marchew * 1 nieduża papryczka chilli * 75 ml octu ryżowego * 1/3 szklanki oleju rzepakowego * 3 łyżki cukru * 1 płaska(...)oczkach marchew.  Pokroiłam drobno papryczkę chilli i wszystkie składniki wymieszałam.  Wlałam olej i ocet ryżowy. Dosypałam cukier. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na ok. 30 minut by surówka przeszła smakami.  Świetny dodatek nie tylko do azjatyckiego obiadu:) Z moich obserwacji: * papryczki chilli można dać mniej, jeśli nie lubimy ostrego posmaku * octu czy nawet cukru można dać

Pieprzyć z Fantazją
Surówka z sałaty lodowej 128

Podstawowym składnikiem dzisiejszej surówki jest soczysta i chrupiąca sałata lodowa. Dodałam do niej trochę papryki, szczypiorku i selera naciowego. Całość polałam delikatnym sosem czosnkowym. Jeżeli ktoś nie lubi czosnku, może go pominąć, a surówka będzie równie smaczna. Może ona być witaminowym dodatkiem do dań z grilla lub obiadu.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 czerwonej papryki(...)pozostałych składników. Seler pokroić w paski, dodać do sałaty. Całość posypać cukrem. 2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę, ocet. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem polać surówkę i delikatnie wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Surówka z czerwonej kapusty a’la Coleslaw 84

Surówka Coleslaw jest jedną z moich ulubionych. Robię ją dosyć często, ale do tej pory przygotowywałam ją z białej kapusty. Przepis na nią znajdziecie tutaj . Tym razem postanowiłam zrobić surówkę Coleslaw z kapusty czerwonej. Jest ona równie pyszna, jak ta poprzednia. Polecam spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 nieduża czerwona cebula(...)Zetrzeć na tarce do miski z kapustą. 3. Marchew obrać. Zetrzeć na tarce do miseczki.  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do pozostałych składników. 5. Do surówki dodać majonez, cukier, ocet. Doprawić pieprzem. Wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem posypać natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i marchewką 65

Nieodłącznym dodatkiem do dań mięsnych, zarówno obiadowych jak i z grilla są u mnie różnego rodzaju surówki. Robię je przeważnie z mixu sałat lub sałaty lodowej z dodatkami świeżych warzyw. Podobna też jest dzisiejsza moja surówka. Do jej przygotowania wykorzystałam sałatę lodową, marchew, rzodkiewki oraz ogórka. Możemy ją doprawić według własnego uznania, a bezpośrednio przed podaniem polać sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)plasterki, następnie w paski. Przełożyć do miski. Rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki lub paski. Dodać do pozostałych składników. 2. Z oliwy, octu, cukru, ziół zrobić sos. Przed podaniem polać surówkę i delikatnie wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci