surówka - 20359 przepisów (strona:121/1358)

Surówka z kapusty z czosnkiem 359

pewnej rzeszowskiej restauracji urzekła mnie surówka z kapusty z dodatkiem czosnku. Przy pierwszej nadarzającej się okazji swoją sprawdzoną surówkę wzbogaciłam przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rodzina zaakceptowała nowy smak. Surówkę zrobiłam z winegretem, ale polecam także w wersji jorurtowej z odrobiną majonezu. Składniki: 1/2 główki niewielkiej kapusty 1 duża marchew posiekana natka pietruszki 1-2 ząbki czosnku sól Sos: 1/2 szklanki

Czerwień i błękit
Surówka z czerwonej kapusty 682

Świetny dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty. Oto mój najłatwiejszy i  prosty sposób na surówkę. Zawsze mi się podoba jej kolor. Prawda, że bardzo ładny? Jeżeli macie ochotę na lżejszą wersję to można zamienić majonez na jogurt naturalny. Jednak ja wolę zdecydowanie z majonezem. Może i Wy się skusicie? Składniki 1 mała główka czerwonej kapusty 1 duża marchewka(...)cytryny, posypać solą i wszystko dobrze wymieszać, a najlepiej ręką pougniatać. Odstawić na 30 minut, aby kapusta zmiękła. Ce Dodać cukier, majonez, doprawić pieprzem i wymieszać. Posypać koperkiem. surówka z czerwonej kapusty

O kuchni z uczuciem
Surówka z pora 890

surówka z pora i jabłka Por to często niedoceniane warzywo, a przecież posiada wiele cennych składników, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Zawiera sporo wapnia, sodu, potasu, cynku, chloru, żelaza i fosforu, białek, węglowodanów, a także witamin.  Warto wiedzieć, że dwubarwność łodygi pora definiuje zawartość olejków eterycznych i tym samym jej intensywność w smaku. Biała część jest łagodniejsza(...)zielona – ostrzejsza i niesłusznie traktowana jako bezwartościowa. W tej części również kryje się sporo składników odżywczych. W kuchni por ma bardzo szerokie zastosowanie- jest składnikiem zup, zapiekanek, surówek i wielu innych potraw. By uniknąć piekącego smaku, można go krótko zblanszować. Surówka z pora i jabłka Składniki: - 1 por - 1 większe jabłko - majonez + śmietana - cukier , sól , pieprz Pora umyć pod bieżącą

Aromatyczne Podróże
16 przepisów z orzechami 123

Chrupiące, smaczne nie tylko w słodkich połączeniach. Orzechy świetnie sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do dań makaronowych, ale nie tylko. Niezastąpione w jesiennych ciastach marchewkowych i surówkach. Dla wydobycia smaku najlepiej podprażyć je na suchej patelni. Orzechowe przepisy gotowe, pora zabrać się za jesienne gotowanie! Jakie są Twoje ulubione orzechy? Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Jogurt(...)suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi

Moja smaczna kuchnia
Surówka z młodej kapusty 193

Młodą kapustę najczęściej podaje się w wersji pysznej, gotowanej potrawki ( przepis tutaj ).  Dziś proponuję młodą kapustę w nieco mniej znanej odsłonie, chrupiącej surówki obiadowej. Taką surówkę można podać do dań obiadowych, mięs z grilla lub zjeść do kanapki na drugie śniadanie. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 4 łyżki posiekanego koperku sól Sos: 1 łyżka płynnego miodu 4 łyżki soku(...)posiekany koperek i kilka łyżek sosu. Dokładnie wymieszać. Jeśli uznacie, że kapusta jest wystarczająco wyrazista i wilgotna nie trzeba dodawać całego sosu. Rady: Zazwyczaj mieszam z sosem taką ilość surówki jaką potrzebuję do posiłku. Posoloną kapustę przechowuję w lodówce do 2 dni, a sos w osobnym słoiczku. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Surówka z kapusty na 3 tygodnie – Wersja 1 babci Basi 83

szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 3,5 łyżki soli (płaskie)     Poszatkować kapustę, marchew potrzeć na dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Zalewę zagotować i gorąca zalać surówkę.   Ostudzoną surówkę włożyć do pojemniczków lub słoiczków i do lodówki.   Uwaga: taka surówka może być nawet w lodówce do 2- 3 tygodni , ale nie dodawać dużo zieleniny typu : nać

Pysznosci Babci Basi
Surówka Colesław babci Basi 106

wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam pyszną surówkę COLESŁAW , Wyśmienita i popularna surówka na bazie białej kapusty, doskonała da dań mięsnych, również jako dodatek do kanapek na ciepło i do domowych kebabów. Surówka ta zdobyła popularność dzięki wprowadzeniu

Pysznosci Babci Basi
Surówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi 112

surówka z selara  Czy wiesz, że seler ma wiele dobroczynnych właściwości dla twojego zdrowia? Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw, zawiera tylko 7 kcal. Ponadto, w swoim składzie ma  aż 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Oprócz tego zawiera jeszcze: naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy(...)jest wspaniałym produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. Ten gatunek selera możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówekSurówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi  Składniki: pół sporego selera średnie jabłko  nieduża garstka rodzynek (można je wcześniej namoczyć w wodzie) 5-6 połówek orzechów

Aromatyczne Podróże
Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem 136

twierdził, że dzięki kapuście Rzymianie przeżyli sześć wieków bez lekarzy, a wczesne ludy Egiptu w dowód uznania wystawiły kapuście świątynię. Najzdrowsza (zawiera najwięcej składników odżywczych) jest spożywana na surowo. Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem. Składniki: - 1 nieduża główka kapusty włoskiej - 1 jabłko (Granny Smith) - ok. 70g suszonych jagód goji - czerwona hawajska sól morska - miód akacjowy (doskonały(...)zgromadzonego soku. Do kapusty ścieramy na tarce jarzynowej (grube oczka) jabłko ze skórką, dodajemy odcedzone jagody goji – łączymy składniki. Doprawiamy do smaku miodem akacjowym oraz skrapiamy oliwą pomarańczową – mieszamy. Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem będzie wyśmienitym uzupełnieniem dania obiadowego. Dodatek jagód goji i miodu akacjowego wzbogaci nie tylko jej walory zdrowotne ale i smakowe. Gorąco polecam

mojewypiekiinietylko
Surówka z czerwonej kapusty 164

ViolaPassion Bardzo ważna część do każdego obiadu surówka. Bez niej nasze danie byłoby nie kompletne. Dziś chciałabym wam pokazać wam surówkę z czerwonej kapusty z majonezem. Składniki: Główka mała czerwonej kapusty 1 średnia cebula 1 marchew pieprz ziołowy sól do smaku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 3 łyżki majonezu Sposób: Kapustę kroimy na pół i na 3 Kroimy drobno(...)Obieramy marchew tarkujemy na średnich oczkach na tarce. Obieramy cebulę kroimy drobno w kostkę. Dodajemy oliwę, pieprz ,w razie konieczności sól i cukier. Mieszamy dodając majonez. T ak samo surówkę robimy z białej kapusty To wszystko Smacznego

Viola cooks with passion
Poniedziałkowy "fit" - Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i koperkiem 243

Najszybsza i jedna z moich ulubionych surówek. Kapusta pekińska jest idealną bazą na takowe dodatki do obiadu. Można je łączyć z każdym warzywkiem przez nas lubianym. Dodatkowy atut to moc witamin i fakt, że przygotowuje się je błyskawicznie :)  Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i koperkiem Składniki: około 400 g kapusty pekińskiej 1 mała papryka czerwona 1 pęczek świeżego(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski.  Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kosteczkę, dodajemy do kapusty wraz z  posiekanym świeżym koperkiem - mieszamy. Surówkę skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem - mieszamy. Odstawiamy na kwadrans i podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Surówka z młodej kapusty 1677

pamiętam byłam kapustojadem . Już jako dziecko lubiłam kapustę pod różnymi postaciami a do dzisiaj mam tak, że kupując kapustę kiszoną biorę jej przynajmniej dwa razy więcej niż potrzebuję na surówkę bo część zjadam już w drodze do domu. Wyjątkiem w mojej miłości do kapusty jest brukselka bo z nią jakoś nigdy się nie lubiłyśmy. Wiosną młoda, duszona kapusta jest moim(...)ulubionym daniem i mogę ją jeść codziennie. Chłopaki za taką nie szaleją więc zwykle mam ją tylko dla siebie. Ale cała rodzina chętnie zje zieloną surówkę z młodej kapusty jako dodatek do jakiegoś mięsnego dania. Taka kapuściana surówka jest prosta do przygotowania i z dodatkiem pachnącego koperku smakuje najlepiej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szybka surówka z marchewki i zielonej pietruszki 194

Dziś mam dla Was prosty, a zarazem pyszny pomysł na warzywny dodatek do drugiego dania. Szybka surówka z marchewki i zielonej pietruszki smakuje idealnie z mięsem, ale też i w towarzystwie np. młodych ziemniaczków. Spróbujcie, przepis jest naprawdę prosty. Składniki: 2 duże marchewki (lub 4 małe) 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka majonezu (u mnie Majonez Kielecki ) 1 łyżka(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewki obieramy i trzemy na grubych oczkach. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. majonez, jogurt i doprawiamy delikatnie całość solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy. Surówkę podajemy do drugiego dania. Szybka surówka z marchewki i zielonej pietruszki Smacznego

Słodkie okruszki
Surówka z kapusty pekińskiej ze słonecznikiem 147

Dzisiaj jedna z najprostszych surówek, którą przygotujecie w kilka chwil. Takie suróweczki mają to do siebie, że pasują zarówno do drobiu, wieprzowiny, wołowiny czy ryb. Dodatek słonecznika świetnie podkreśla jej smak. Oczywiście zawsze można się pokusić i uprażyć go tuż przed podaniem. Surówka z kapusty pekińskiej ze słonecznikiem SKŁADNIKI : 250 g młodej kapusty pekińskiej 1 marchewka 1/2 pęczka koperku(...)smaku PRZYGOTOWANIE :  Kapustę szatkujemy, przekładamy do miseczki. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach na tarce do jarzyn - dodajemy do kapusty i mieszamy. Koper drobno siekamy - dodajemy do surówki - mieszamy, całość doprawiając solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na  wierzch nakładamy słonecznik. Podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki