surówka - 20359 przepisów (strona:123/1358)

Surówka Colesław 103

Colesław jest to jedna z ulubionych surówek zarówno moich jak i mojego syna. Tu przyznam się do "grzechu", ostatni raz robiłam ją jakieś 12 lat temu, a co jakiś czas kupowałam na wagę w osiedlowym sklepie. Dokładnie, kupowałam, nawet nie z lenistwa, może z wygodnictwa? Nie umiem tego racjonalnie wytłumaczyć. Ostatnio to był spontan, w sklepie wpadła mi w ręce(...)pisze, tylko zamiast z połowy kapusty zrobiłam z całej, no bo po co mi ta połówka, która by została? Jak się domyślacie narobiłam całą dużą michę surówki. Wykonanie trwało kilka minut, bo wszystko poszatkowałam w starym malakserze, potem tylko leżakowanie. A na końcu jedzenie, hmmm jakie to było dobre! Dokładnie taka jaką robiła nam moja mama i jaką kiedyś robiłam

Blondynka Gotuje
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 188

pieczarki w półtalarki. Podsmażyć na łyżce oleju z odrobiną soli.  Następnie dodać ajwar i chwilę dusić. Ugotowany makaron dodać do sosu i wymieszać. Podawać z pulpecikami i ulubioną surówką (ja podałam z kiszoną kapustą). Surówka składniki na 2 porcje: 200 g kiszonej kapusty (niekwaszonej) 1/2 małej czerwonej cebuli 1 mała marchewka 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz szczypta cukru(...)drobniej pokroić, dodać startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę.  Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i dodać olej. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Surówka jest najlepsza jak trochę przeleży. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Surówka z kiszonej kapusty 388

blogu jest sporo przepisów na różne surówki ale ze świeżej kapusty jednak pyszną surówkę do obiadu można zrobić też z kiszonej kapusty. Ja dodaje do niej marchewkę i czerwoną paprykę oraz troche natki pietruszki. Taka surówka najlepiej pasuje do rybki oraz do wieprzowiny. składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 czerwona papryka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej

Monia miesza i gotuje
Surówka Colesław 196

Prosta, szybka i niezwykle smaczna surówka Colesław- to właśnie ją chcę Wam dzisiaj przedstawić. Idealnie komponuje się do obiadu ale wybornie smakuje także sama. Ja podałam ją swoim najbliższym w otoczeniu schabowego. Surówka bardzo szybko zniknęła ze stołu. Gwarantuję Wam, że jest przepyszna. Przepis na nią dostałam od znajomej za co bardzo jej dziękuję ;) Salaterka firmy Porcelana Bogucice- kolekcja Malta(...)mleko z majonezem, dodać cukier puder, ocet i sok z cytryny,wymieszać. Na sam koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa połączyć z sosem i wymieszać. Gotową surówkę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc do przegryzienia się.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Surówka z czerwonej kapusty 175

Dzisiaj zapraszam na surówkę z czerwonej kapusty, która idealnie pasuje do dań mięsnych. Surówka jest prosta do zrobienia i bardzo dobra. Dobrze jest zrobić ją kilka godzin przed podaniem. Jest wówczas jeszcze lepsza. Składniki: pół malutkiej czerwonej kapusty 1 mała cebula 1 jabłko sól i pieprz do smaku kilka łyżek oliwy z oliwek Wykonanie: Kapustę szatkujemy na jak najcieńsze paseczki(...)tego wykorzystuję maszynkę elektryczną. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki surówki mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy kilka łyżek oliwy. Smacznego

Smak mojego domu
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym 125

Surówka jest smaczna i szybka do przyrządzenia. Możemy podać ją do obiadu do drugiego dania. Składniki surówki doskonale się łączą z sosem czosnkowym z ziołami włoskimi firmy Fanex , który nadaje doskonały smak. Składniki: Pół kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 cebula czerwona Pół papryki czerwonej Pół papryki zielonej Pół papryki żółtej Pół pęczka natki pietruszki Saszetka sosu czosnkowego z ziołami włoskimi(...)tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, paprykę oczyszczamy kroimy w paski, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sos czosnkowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Surówkę wstawiamy na godzinę do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Szybka surówka z rzodkiewki 129

Zastanawiałam się ostatnio jaką zrobić surówkę do obiadu i przypomniałam sobie że dawno nie jadłam rzodkiewki ze śmietaną. Łatwa, szybka a do tego pyszna i to był strzał w dziesiątkę. Szybka surówka z rzodkiewki Składniki: - 1 pęczek rzodkiewki - 200 ml śmietany 18 % - sól - pieprz - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Rzodkiewkę myjemy i trzemy na tarce na plasterki. Śmietanę doprawiamy solą(...)pieprzem i sokiem z cytryny i odkładamy na ok. 15 min. Po tym czasie mieszamy z rzodkiewką. Podajemy jako surówka do obiadu, można też jeść same. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą 143

Smaczna i szybka do przyrządzenia surówka z kapusty pekińskiej, kolorowej papryki, kukurydzy i ogórka z sosem cezar. Surówka jest kolorowa i doskonale łączy się z sosem cezar od firmy  Fanex . Składniki: 1 kapusta pekińska 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 mała papryka zielona 1 ogórek zielony Puszka kukurydzy Pęczek szczypiorku 1 saszetka sosu cezar Fanex(...)obranego ogórka i oczyszczone papryki kroimy w paski, umyty szczypiorek drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sos, majonez, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy, surówkę schładzamy w lodówce

Bajeczna Kuchnia
Surówka z kapusty kiszonej 139

Dzisiaj mam dla Was surówkę z kapusty kiszonej. Miałam napisać przepis na ciasto, które upiekłam, ale przyznam się szczerze, że już mi się dzisiaj nie chce. Chyba dzisiaj zawitał do mnie leniuszek i wygrał. Hi HI czasami tak bywa. Jeśli nie macie pomysłu na surówkę do obiadu to możecie zajrzeć tutaj . Troszkę się tam ich zebrało. Składniki 500 g kapusty(...)ziołowy natka pietruszki Cebulę drobno posiekać, marchewkę i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać z kapustą i pozostałymi składnikami. Mi smakuje najbardziej, kiedy jest lekko schłodzona surówka z kapusty kiszonej

O kuchni z uczuciem
Szybka surówka z jabłka i fenkułu 106

warzywniku przeznaczonym na warzywa wieloletnie rosną posiane w sierpniu fenkuły. Dopóki nie zmrozi ich siarczysty mróz, będzie można ścinać małe bulwki i dodawać je do surówek. Oczywiście, jeśli ktoś lubi anyżowy posmak tego warzywa ;) Ja uwielbiam, choć w dzieciństwie nie znosiłam smaku anyżu i cukierków lukrecjowych. Na samą myśl o nich cierpła mi skóra. Po latach preferencje smakowe zdecydowanie się(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Fenkuł dobrze wypłukać i pokroić w cienkie talarki razem z młodziutką natką. Posypać uprażonym słonecznikiem. Polać oliwą i octem. Wymieszać i podawać :) ------ Podobne: Surówka z fenkułu i radicchio Rukola z mango do obiadu Surówka z czerwonej kapusty  A niżej moje fenkuły wysiane w sierpniu. Obecnie nie wyobrażam sobie bez nich warzywnika

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z czerwonej kapusty a'la coleslaw 400

Coleslaw z białej kapusty robię dość często bo bardzo lubimy ten rodzaj surówki. Ale jakby tak zrobić go w wersji kolorowej? No właśnie! Zaopatrzyłam się w zgrabną główkę czerwonej kapusty i przystąpiłam do dzieła. Kapusta czerwona ma twardsze liście i nie jest taka soczysta jak biała więc zwykle przyrządza się ją w wersji duszonej, właśnie ze względu na tę twardość(...)kiedy się ją drobno poszatkuje, wygniecie i odpowiednio doprawi to smakuje bardzo dobrze. Dodatkowo taka surówka pięknie wygląda, prawda? Jeśli wolicie delikatniejsze liście to polecam surówkę z kapusty pekińskiej . Żarłoczek taką właśnie woli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Surówka z czerwonej kapusty kiszonej 143

Surówka z kiszonej  czerwonej kapusty z dodatkiem prażonych ziaren Piekło Niebo od Ziarenkowo . Taka surówka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu, szczególnie mięsa duszonego lub ryby.   Składniki: 0,5 kilograma czerwonej kapusty kiszonej 1 cebula cukrowa 1 jabłko 2-3 łyżki prażonych  ziaren Piekło Niebo od  Ziarenkowo Pół pęczka natki pietruszki Oliwa(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą , dodajemy prażone  ziarna oraz oliwę z oliwek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Surówkę mieszamy i na pół godziny wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej 111

Bardzo smaczna i prosta surówka do obiadu lub do grilla. Składniki: pół kapusty pekińskiej  1 papryka czerwona 3 ogórki gruntowe 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych pół pęczka szczypioru olej  sól,pieprz sok z cytryny cukier zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy, kroimy w cienkie paski, ogórka obieramy, kroimy w pół plastry, marchewkę obieramy, ścieramy(...)oczkach. Pomidory kroimy w ćwiartki, szczypiorek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej, doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i cukrem, dodajemy zioła, dokładnie mieszamy. Surówkę najlepiej przyrządzić godzinę przed podaniem aby składniki surówki się przegryzły

Bajeczna Kuchnia
Surówka z kiszonej kapusty i warzyw 173

warzyw nie ma obiadu. Najczęściej pojawiają się w moich drugich daniach w postaci surówek. Jedną z nich jest surówka z kiszonej kapusty. Wzbogaciłam ją marchwią, cukinią, papryką i jabłkiem. Obowiązkowo pasuje do niej natka pietruszki.  Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 marchew 1 duże obrane jabłko 1/2 czerwonej papryki 1/2 małej cukinii z łupką  1/3 pora(...)Posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Jabłko i cukinię zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać do mięs i ryby. Do surówki pasują również pokrojone w kostkę korniszony

Czerwień i błękit
Surówka z selera, rzodkiewki i imbiru 152

Dziś proponujemy surówkę z selera korzeniowego w nowej odsłonie :) Tym razem w połączeniu z imbirem, który nada surówce nieco ostrości i rzodkiewką. Smacznego :) Składniki 1 seler, około 1/2 kg pęczek rzodkiewek sok z jednej cytryny około 2 cm kawałek imbiru sól, cukier do smaku Sprzęt tarka do jarzyn  ostry nóż Przygotowanie Seler i imbir obieramy, myjemy, ścieramy na tarce(...)seler nie zmienił koloru. Umyte rzodkiewki kroimy w drobną kostkę lub także ścieramy na tarce, ale o dużych oczkach Dodajemy sól i cukier do smaku i zdrowa, pełna witamin surówka gotowa Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata