surówka - 20359 przepisów (strona:111/1358)

Surówka z pora 54

Jestem tak objedzona, że nie chce mi się nawet pisać o jedzeniu. Nie, nie surówką z pora… sernikami, bigosami i pizzami. Wczoraj mieliśmy wyżerkę, zdecydowanie nie sponsorowaną przez kaszę i sałatki, tym razem nie miałam nic do gadania. Wracając do surówki z pora, nie odkryłam nic nowego. Trochę majonezu, jogurtu, sok z cytryny i inne. Klasyka zawsze obroni się(...)grubych oczkach (ja nie obierałam ze skórki). W misce mieszamy majonez, sok z cytryny, jogurt i przyprawy, mieszamy. Dokładamy do tego por i starte jabłko, znowu mieszamy. Artykuł Surówka z pora pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z młodej czerwonej kapusty 53

Wiem, znowu surówka. Miało być zupełnie coś innego, ale facet na targu opchnął mi młodą czerwoną kapustę, z którą to nie miałam jeszcze nigdy do czynienia. No i wiedziałam, że muszę się z Wami tym podzielić – jakoś to przeżyjecie. A! No i grillowaliśmy w sobotę, więc surówka pasowała idealnie. Nie mogłabym żyć bez warzyw. Chociaż pisałam Wam kiedyś(...)brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy ją. Dodajemy do niej starte na grubych oczkach marchewki, poszatkowany koperek, oliwę, sok z cytryny, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy.  Artykuł Surówka z młodej czerwonej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z czerwonej kapusty i fasoli 56

wakacje, więc trzeba wszystko wyjeść. Ilość warzyw w domu nadal mnie przerasta. Z kapust została mi jeszcze jedna, biała. Ją wykończę jutro, przepis niebawem. A tymczasem podrzucam pomysł na surówkę z czerwoną kapustą, moją (no dobra, naszą) ulubioną. Składniki: pół czerwonej kapusty puszka czerwonej fasoli pół białej części pora 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta cukru sól pieprz(...)wrzucamy do miski, chwilę ugniatamy. Dodajemy do niej pokrojonego w półplasterki pora, odsączoną fasolę, jogurt, majonez, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Surówka najlepsza jest na drugi dzień. Artykuł Surówka z czerwonej kapusty i fasoli pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z kiszonej kapusty 50

Zupełnie nie planowałam wrzucać dziś żadnego posta, ale nie mogę się powstrzymać. Poza tym dziś piątek, pewnie w wielu domach jest ryba. A do ryby najlepsza jest ta surówka. Wczoraj (dzięki mojemu tacie) jadłam jedną ze smaczniejszych kapust kiszonych ever. Dziś zrobiłam z niej klasyczną surówkę. Jest tak smaczna, że chyba nie doczeka obiadu. Składniki: 300 g kiszonej kapusty(...)szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, szalotkę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z czerwonej kapusty z serem pleśniowym 55

razu piszę, że nie jest to surówka dla każdego (i nie do wszystkiego). Ser pleśniowy jest wyczuwalny i w sumie o to chodzi, ale jakoś nie pasuje mi do klasycznego obiadu. Nawet chyba jedliśmy ją z typowym obiadem i stwierdziłam, że coś tu nie gra. Ale zaraz potem przypomniałam sobie bardzo fajne połączenie pulled porka z kapustą i właśnie serem(...)cebulę kroimy w drobną kostkę – wszystko dodajemy do kapusty. Z jogurtu, majonezu, soku z cytryny i cukru robimy sos, który wlewamy do warzyw, mieszamy. Doprawiamy według własnego uznania. Surówkę wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z czerwonej kapusty z serem pleśniowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego 53

farmerski to takie ustrojstwo, które idealnie uzupełnia sporą ilość surówek i sałatek. Nie jest więc niczym dziwnym, że połączyłam go z pekinką. Na dodatek udało mi się dostać młodą kapustę. Surówka będzie dobrze pasować (także) do potraw z grilla, my wchłonęliśmy ją z kotletami z ziemniaków. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej 1 większa marchewka 1 mała cebula 2 łyżki uprażonych(...)wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obraną, startą na największych oczkach marchewkę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wlewamy sos, dorzucamy słonecznik, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki 65

ogóle muszę w końcu kiedyś zrobić takie prawdziwe wołowe rolady i opublikować je u siebie. Kluski już mam. Sałatka z modrej też już się pojawiła. Dobra, do rzeczy. Surówka z czerwonej kapusty i marchewki nie jest niczym skomplikowanym. Dwie ważne sprawy: polecam porządnie wygnieść kapustę, sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. To chyba tyle. Z proporcjami możecie się bawić(...)tego jogurt, majonez i sok z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Tak jak Wam napisałam we wstępie, surówka najlepsza jest na drugi dzień. Artykuł Surówka z czerwonej kapusty i marchewki pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z kapusty kiszonej z ogórkami 71

lubi kapusty kiszonej ? Pomysłów na surówkę z nią w roli głównej jest pełno. Moją ulubioną z dzieciństwa jest surówka z kapusty kiszonej z cebulą i cukrem , ale czasem robię też inne, na przykład pyszną surówkę z kapusty kiszonej z ogórkami kiszonymi i jabłkami. Ilości składników podaję w przybliżeniu, zawsze trzeba dobrać proporcje do własnego smaku i w zależności od smaku

królestwo garów
Domowa kapusta kiszona w słoikach 72

Kapusta kiszona to bardzo prosta i zdrowa surówka która pasuje praktycznie do każdego dania. Do zrobienia domowej kapusty kiszona w słoikach nie potrzebujemy dużej ilości składników. Musimy natomiast zagospodarować sporą ilość czasu, gdyż jest dość pracochłonna. Zanim jednak podam prosty przepis na tą smaczną przystawkę, pozwolę sobie przybliżyć niezwykłe właściwości jakie posiada. Kapusta kiszona to przede wszystkim wspaniałe źródło witaminy(...)tradycja która przechodzi z pokolenia na pokolenie. Podzielę się z wami kilkoma ważnymi wskazówkami dzięki którym kapusta będzie pyszna i chrupiąca. O ile składniki użyte do zrobienia tej smacznej surówki są proste o tyle sam proces wykonania jest już dużo bardziej skomplikowany. Stosuję następujące proporcje: 10 kg białej kapusty 1 kg marchewki 200 g soli do przetworów (niejodowanej) ewentualnie kminek

Ania gotuje
Pyszna surówka z sałaty lodowej 83

Prosta surówka z sałaty lodowej smakowicie wkomponuje się do wielu dań obiadowych. Przepyszna i z podstawowych składników które często posiadamy w naszych domach. Idealna na co dzień i na różnego rodzaju imprezy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka średniej wielkości sałaty lodowej pół większej papryki, u mnie żółta 1 jabłko pół cebuli 1 średnia marchewka 2 łyżki majonezu 2 łyżki(...)Obraną marchewkę starłam na tarce o małych oczkach a jabłko na dużych. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i łączymy z majonezem, jogurtem i musztardą. wymieszaną surówkę przekładamy do mniejszej miski. Możemy ją trochę schłodzić w lodówce przed podaniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Pyszna surówka z sałaty lodowej first appeared on Blog Kulinarny

Blog kulinarny S9.PL
Surówka z kapusty pekińskiej 63

Bardzo smaczna, zdrowa i przede wszystkim prosta oraz szybka w wykonaniu, idealna do niedzielnego schabowego i nie tylko :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z kapusty pekińskiej Składniki 1 średnia kapusta pekińska 1 średnia marchewka 1 słodkie jabłko 1 mała puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18 % lub gęstego jogurtu sól pieprz Instrukcje Kapustę kroimy na małe piórka, marchew(...)ścieramy na tarce duże oczka, jabłko dokładnie szorujemy i również ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy kukurydzę, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Majonez łączymy ze śmietaną, sosem polewamy surówkę i dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Surówka z kalarepki i marchewki 67

Lubicie kalarepkę? jeśli tak to z pewnością znacie taką surówkę, a jeśli nie to zachęcam do jej spróbowania, jest naprawdę pyszna. Zrobiona jest tylko z kilku składników: kalarepki, marchewki i jabłka. Świetnie pasuje do obiadu i jest naprawdę smaczna. Polecam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z kalarepki i marchewki Składniki 1 duża lub 2 małe kalarepki 1 średnia marchewka(...)tarce, jabłko myjemy i również ścieramy. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i jogurt, mieszamy i odstawiamy na chwilę żeby smaki się połączyły. Artykuł Surówka z kalarepki i marchewki pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Surówka z młodej kapusty na bogato 65

Cóż więcej mówić… surówka z młodej kapusty to absolutny MUST EAT każdego lata. Dziś jednak przedstawiam Wam przepis na bogato, gdyż użyłam do niej papryki i rzodkiewki. Uwielbiam wykorzystywać młodą kapustę w kuchni. W szczególności do takich surówek, do duszonej jej wersji, czy do gołąbków. Młodą kapustą i młodymi ziemniaczkami objadam się latem na „zapas”, żeby(...)wszystkie pokrojone na kawałki, rozdrabniamy 4-5 s/obr. 5 . Przekładamy do miski z kapustą. 4. Do miski dodajemy oliwę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz, mieszamy. Smacznego! Artykuł Surówka z młodej kapusty na bogato pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem. 188

Tradycyjna surówka z młodej kapusty. Prosta i szybka w wykonaniu a zarazem najbardziej smaczna z wiosennych surówek. Pasuje moim zdaniem do większości dań obiadowych i co dziwne smakuje nawet dzieciom. Polecam :) Składniki - pół główki młodej kapusty - 2 młode marchewki - 1 mniejsza czerwona cebula - pół pęczka koperku - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka śmietany 12 % lub 18% - sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Kapustę szatkuję, marchewkę ścieram na drobnych oczkach tarki, cebulę kroję w kosteczkę, koperek siekam. Do warzyw dodaję majonez, śmietanę, całość mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Smacznego :)  Jeśli jak i ja jesteście fanami młodej kapusty to zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na to pyszne warzywo :) Poniżej

Kuchnia z widokiem na ogród
Młoda kapusta kiszona 87

fermentacji zawartość słoika zwiększy objętość na skutek wydzielania się dwutlenku węgla. Tak przygotowaną kapustę możesz przechowywać w lodówce około 2-3 tygodni. Z młodej kiszonej kapusty możesz przygotować pyszną surówkę do obiadu albo kapuśniak. Świetnie też pasuje jako dodatek do hot-dogów i hamburgerów. Poszatkowanie warzyw w robocie Magimix zajmie Ci 2 minuty. Ciekawostki o kiszonej kapuście Przepis na kiszoną

Cztery Fajery