Przepis zaczerpnięty ze starego mojego zeszytu (1986 r ) Przypominam sobie, że te rzodkiewki były bardzo dobrym dodatkiem do kanapek, sałatek czy surówek. Skoro mamy teraz sezon na rzodkiewkę, postanowiłam odświeżyć ten przepis. W oryginale tak przygotowane rzodkiewki spożywa się już na drugi dzień. Ja jednak pasteryzowałam je w słoikach i w zimie miałam namiastkę wiosny. (function
Kulinarne przemysleniaSezon na nowalijki w pełni. Teraz są one zdecydowanie najsmaczniejsze. Dzisiaj proponuję ogórki z rzodkiewkami. Do przygotowania tej smacznej surówki wykorzystałam urządzenie dzięki któremu mogę kroić warzywa i owoce długie spirale jak makaron. Możecie oczywiście zetrzeć na tarce – w plasterki. Smak i tak będzie ten sam. Składniki: Ogórki długie Rzodkiewki Koperek siekany Sól cukier Śmietana ukwaszona 18% Pieprz czarny mielony
Smaki EwyKolejna surówka z rzodkiewki..tym razem rzodkiewka starta na tarce i z dodatkiem majonezu zamiast śmietany. rzodkiewki sól, pieprz majonez szczypiorek Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce.Dodać sól i odstawić na kilka minut, następnie odcisnąć rzodkiewkę, aby pozbyć się soku. Dodać majonez, pieprz i posiekany szczypiorek.Wymiesza
Moje domowe kucharzeniezdjęciu: kotletyjajeczne , surówka z rzodkiewki i młode ziemniaki. Smacznego! Jak Bóg da (2014, Edoardo Maria Falcone). Tommaso to ceniony rzymski kardiochirurg. I ateista. Wraz z żoną Carlą i dwójką dorosłych dzieci tworzą modelową, nowoczesną rodzinę. Przynajmniej tak im się wydaje. Pewnego dnia syn zapowiada, że ma rodzinie coś ważnego do powiedzenia. Ojciec jest przekonany, że Andrea wyjawi
Qlinarnie i QlinarnieKilka lat temu "odkryłam" fioletową marchew, która wzbogaca kolorystycznie moje surówki. W tym roku zasiałam jej więcej niż zwykle, by zrobić sobie zapasik jesienią (mam nadzieję, że nie zjemy jej zanim jesień nastąpi 😉). Dziś była bogatym smakowo dodatkiem do obiadu. Może zechcecie powtórzyć u siebie? Polecam jednak założyć rękawiczki, by nie zabarwić sobie rąk na fioletowo. Składniki (na 2 porcje
Weekendy w domu i ogrodzieMizeria z zielonych ogórków, oczywiście świeżych, to najprostsza i najszybsza mizeria / surówka, jaką można podać do obiadu lub do kolacji albo nawet na przekąskę – kiedy ją zjemy zależy tylko od Nas samych. Składniki na: Mizeria z zielonych ogórków jeden średniej wielkości świeży (zielony) ogórek rzadka śmietana bez dodatku zagęstników lub naturalny jogurt –... Więcej The post Mizeria z zielonych
Magiczny Garneksię starzeję, smaki i upodobania kulinarne nieco mi się zmieniały. Dotyczy to różnych składników, ale dzisiaj rozmawiamy o porze więc przyznam się, że coraz częściej dodaję pora do sałatek , surówek i już go nie unikam tak jak wcześniej. Por ma nie tylko cebulowy, ostry smak, ale jest po prostu zdrowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZielono mi..prosta i szybka do zrobienia surówka. por ogórki kiszone jabłko sól,pieprz oliwa sok z cytryny Pora pokroić ,skropić odrobiną soku z cytryny.Ogórki pokroić w talarki,jabłko obrać i zetrzeć na tarce.Wszystko razem wymieszać, dodać odrobinę oleju.Doprawic
Moje domowe kucharzenieścieramy na tarce, dodajemy do kapusty, skrapiamy sokiem z cytryny lub octem. Solimy, pieprzymy. Jeżeli nie liczymy kalorii dodajemy szczyptę cukru i skrapiamy oliwą lub olejem. Dodajemy poszatkowany szczypiorek. Surówka jest najlepsza jeżeli postoi 15-20 minut. Jedna porcja zawiera 60 kcal
Kulinarne przemysleniaOstatnim czasem naszym co tygodniowym rytuałem jest mięsna kolacja , i do każdej takiej kolacji przygotowuję surówkę , znakomicie nam smakuje , znika szybko . Ale nie koniecznie musi być to na kolacje , także super się sprawdza jako dodatek do obiadu , ale to już zapraszam do wypróbowania dla Państwa . Składniki 1 szt kapusty lodowej 15 sztuk kolorowych pomidorków mini 1 zielony
Mój Smakspecjalnego dressingu, chyba, że zwykły winegret. Mi wystarczył świeżo mielony pieprz i spryskanie całości oliwą w sprayu. Ogólnie polecam eksperymenty z warzywami i owocami zarówno w sałatach jak i surówkach. Czasem nieco dziwne zestawienie, może zaowocować naprawdę czymś fajnym. Sałatka w zupełności wystarczy za cały obiad, dla potrzebujących czegoś większego, można podać ją z grzankami lub pieczywem czosnkowym. Ja lubię
Mieszam w GarnkuKolejny pyszny dodatek do obiadu. U mnie buraczki goszczą bardzo często w różnej postaci, z kminkiem, na ostro, zasmażane czy surówka z kiszonych buraków . A dziś zapraszam na buraczki z chrzanem . Składniki: 1 kg buraków 5-6 łyżek startego chrzanu 2 łyżki soku z cytryny cukier sól, pieprz Wykonanie: Buraki wyszorować, włożyć do garnka, zalać
magiczna kuchnia Kasipodzielony na różyczki brokuł i delikatnie wymieszać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z kaszą , Dania z patelni , Obiad , Obiad na szybko , sałatki i surówki Tagged: brokuł , kasza jaglana , kukurydza , papryka
https:KKuchniaMniamjuż dnia, żeby jarmuż nie gościł na moim talerzu. Kilka lat temu totalnie się nim zauroczyłam i trwa to do dziś :-) Jak to zwykle u mnie bywa, w surówkach łącze owoce z warzywami i dodaję bakalie: Czytaj więcej
Kasia SarnaDlaczego dziś masakryczna surówka , bo została wykonana przez moją drugą połowę , i to tak posiekana że prawie nie trzeba mocno żuć , ale co powiem to że jest przepyszna , w tak szybkim tempie została zjedzona , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki Mix sałat 1 pomidor ogórek zielony marchewka jabłko sól pieprz olej cukier
Mój Smak