Znacie kaszę bulgur? Sporządza się ją z gotowanych a następnie wysuszonych ziaren zboża.W związku z tym nie trzeba jej gotować, wystarczy zalać ją wrzątkiem, odstawić
Szefowa kuchniTa szybka i bardzo prosta sałatka powstała z potrzeby chwili :) Brakowało mi pomysłu na trzecią sałatkę na sylwestrowy stół.. i tak w pierwszej chwili pomyślałam
Kuchnia z widokiem na ogródKażdy ją zna i każdy przyrządza trochę inaczej z tego względu, że jedne składniki preferujemy bardziej, a inne mniej. Mimo tego i tak zawsze smakuje wybornie
Fabryka pomysłówplastry cukinii i szaszłyki z cebuli i papryki. Wszystkie warzywa skropiłam oliwą i posypałam ulubioną mieszanką przypraw. Drugi dzień był bardziej eksperymentalny ponieważ zachciało mi się grillowanych ziemniaków i surówek. Powstał coleslaw z młodej kapusty oraz tzatziki z miętową nutą. Ziemniaki nadziałam na szpadki razem z pieczarkami, cebulą i papryką wcześniej obgotowując je (wystarczy 10 minut by były jeszcze(...)posypane przyprawami), a także jak zawsze bułki z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Do tego oczywiście nie mogło zabraknąć tzatzików z miętą, żurawinowej marmolady do serów oraz świeżych pomidorów i ogórków. Zarówno ziemniaki jak i marchewki oraz sery grillowaliśmy na średnio rozgrzanym grillu. Na deser piekłam dla siebie i Syncia banany. Wystarczy je nakroić, nakrojoną stroną ułożyć do dołu. Kiedy skóra
Dzieje kuchennej WiewióryChoć pęczak to zimowa kasza, (poza gryczaną, to jedna z moich ulubionych), świetnie się sprawdza w wiosennych sałatkach - takich pożywnych i konkretnych, które starczają niekiedy za
Posadzone i zjedzoneSam tytuł informuje gdzie powstała ta sałatka i dokładnie była to też improwizacja. Dokonałam przeglądu szafek i lodówki i to co nadawało się do sałatki właśnie
Smaki Ewyhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się sałatką mojej wspaniałej znajomej - Sylwii. Od dawna nosiłam się z zamiarem jej przyrządzenia i teraz
Di gotujeochotę, a tego już dawno w ogródku nie ma (bo nie kupuję warzyw i owoców sezonowych poza ich sezonem). Innym razem potrzebujemy czegoś na już, bo czasu na przygotowanie surówki na obiadu nie mamy. Albo po prostu mamy ochotę na konkretną sałatkę, którą przygotowaliśmy w sezonie. Dziś proponuję przepis na sałatkę z buraków. Składniki : 3,5 kg buraków 5 papryk(...)minut od momentu zawrzenia. Na koniec dodać oliwę. Gorące buraki wkładać do słoików i szybko szczelnie zamykać. Buraki nie wymagają pasteryzowania. ---------- Podobne: Konfitura z czerwonej cebuli Sałatka z ogórków, papryki i cebuli Chutney z dyni i śliwek
Weekendy w domu i ogrodzieLato w pełni, wysokie temperatury, stragany pełne zielonych, świeżych warzyw... dlatego na moim stole nie może zabraknąć pysznej, zdrowej sałatki. Ostatnio po długim spacerze postanowiłam na
Słodkie okruszkiesencjonalny. Pieczarki przekładamy do ryżu, ale zwróćcie uwagę na wodę, która zapewne wypłynie Wam z pieczarek. Należy ją odlać, żeby nie rozwodniła nam kotletów. Następnie kroimy w drobną kosteczkę ogórki korniszony i dodajemy do farszu. Na koniec jeszcze jedno surowe jajo, pieprz, tymianek (sporo), ostra papryka. Składniki dobrze mieszamy i wyrabiamy na zwartą masę. Panierkę my zawsze robimy(...)oczywiście również polecamy unikać soli. Wyjdzie Wam to tylko na zdrowie :) Kiedy fasolka zmięknie przekładamy ją do sosjerki lub co tam macie pod ręką i podajemy z kotletami i surówką. Aha !!! Jeszcze posypujemy szczypiorkiem, aby ładnie wyglądało. Sałatka na zdjęciu to rukola, pomidory, oliwki czarne, kukurydza. Polane jedynie sokiem z połowy limonki, oliwą z oliwek i pieprzem. Prawda, że smacznie
vegetanieDziś zapraszam Was na przepis na szybką sałatkę imprezową (z kiełbasa krakowską). Uwielbiam takie sałatki i nie wyobrażam sobie bez nich żadnej uroczystości. Sycą i są
Słodkie okruszkiPoczątek grudnia, a ja mam ochotę na typowo letnią, kolorową sałatkę makaronową, dokładnie tak! Zajrzałam do lodówki i szafki, tak naprawdę z resztek przygotowałam cudowną sałatkę
Moja smaczna kuchniaPo raz kolejny wzięłam udział w akcji. Majowym wyzwaniem blogerek i blogerów był – Piknik. Ponownie, wspólnie z zaprzyjaźnioną grupą szykowaliśmy, tym razem, dania piknikowe. Cała
mojewypiekiinietylkoTeoria nakazuje, aby nie jeść już nic po 18-tej - dla zdrowia :)) Ale teoria jak wiadomo sobie , a praktyka ... hmm... no właśnie też niestety sobie
Walijskie PichcenieBardzo lubię dodatek selera konserwowego w sałatkach, więc "pakuję go" wszędzie, gdzie jego smak pasuje do kompozycji. Tym razem słoik selera wykorzystałam do szybkościowej sałatki
Walijskie Pichcenie