surówka z czerwonej kapusty - 1655 przepisów (strona:90/111)

Burgery z szarpanym kurczakiem w sosie barbecue i pikantym coleslawem 357

ząbków czosnku; 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g); 2 łyżki oleju rzepakowego; Sól; Pieprz. PIKANTNY COLESLAW: 1/2 główki niedużej, białej kapusty; 1/2 główki niedużej, czerwonej kapusty; 1/2 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach; Pęczek świeżej kolendry; 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%); 1/4 szklanki majonezu; 1 łyżeczka octu spirytusowego; 1 łyżka białego cukru(...)przelać do rondla. Do rondla z sosem z pieczenia kurczaka dodać poszarpane, oddzielone od kości mięso, wymieszać i podgrzać. PIKANTNY COLESŁAW: Obie kapusty drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Plasterki jalapeno odcedzić z zalewy. Dodać do surówki. Wymieszać. Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać. Przygotować sos. Do miseczki wlać mleko, majonez, ocet. Dodać cukier, pieprz cayenne i przyprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać

Gospodyni Miejska
KIEŁKI - RECEPTA NA ZDROWIE 183

KAPUSTY  Brassica - są wyśmienitym źródłem witaminy C. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają substancje chroniące nasz organizm przed nowotworami. Kiełki kapusty rosną dość niewielkie w porównaniu do innych kiełków zielonych i są gotowe do zjedzenia w momencie gdy osiągną długość ok. 2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeżą główkę kapusty(...)Hodować możemy zarówno kiełki kapusty czerwonej, jak i białej. Czerwona zawiera większe ilości selenu i witaminy C, natomiast biała więcej karotenu.  WARTOŚCI ODŻYWCZE:  Witaminy -  A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K;  Składniki mineralne  - w apń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen;  Inne  - b łonnik, chlorofil, karoten

wege i kropka
Spaghetti bolognese z papryką 231

Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Enchilada z kurczakiem i warzywami 285

danie świetnie sprawdzi się na przyjęciu czy jako szybki obiad. Polecam!     Składniki: 6 placków tortilli (Mogą być kupne lub domowe PRZEPIS TUTAJ ) 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory kilka listków bazylii 10 dkg żółtego sera 1 kulka sera mozzarella(...)KURCZAKIEM I KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj ) SZYBKIE I PYSZNE DANIA JEDNOGARNKOWE KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA

Blog z Apetytem
Sałatka z kolorowego makaronu z szynką i pomidorami koktajlowymi 296

Sałatka z kolorowego makaronu z szynką i pomidorami suszonymi to idealna kompozycja na przyjęcie w gronie najbliższych ale również pomysł na zdrowe i pożywne danie dla

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Egipska shoarma drobiowa 300

łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 500 gram frytek. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosów oraz sałatki, które potrzebują nieco czasu, aby nabrać należytego smaku. Bakłażana, 2 czerwone papryki, 1 cebulę i 3 ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i piekłem przez 30 minut. Po tym czasie warzywa wyłożyłem do miski(...)ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę soku z cytryny oraz 5 łyżek jogurtu greckiego. Powstały sos doprawiłem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i również umieściłem w lodówce. Kapustę po pozbawieniu jej twardego trzonu, obraną marchewkę oraz 1 średnią cebulę pozbawioną łupinek starłem na tarce o najmniejszych oczkach i umieściłem w jednej misce. Dodałem 4 łyżki majonezu

Wyprawy kulinarne
Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami 132

Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami jest prosta do zrobienia, zdrowa, smakuje wyśmienicie i można ją zrobić w nie więcej niż 15 minut. Ponieważ kuchnia śródziemnomorska

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z wędzonym kurczakiem 151

          Idealny przepis, klasyczna sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem. Prosty przepis na pożywną sałatkę z kilku składników, które znakomicie się uzupełniają

Dieta moja pasja
Jak ugotować kaszę. I nie tylko kaszę 210

tutaj . Kurczak faszerowany inaczej W niedzielę nie gotowaliśmy na cały tydzień za to zrobiliśmy duży, niedzielny obiad, na który składał się pieczony, faszerowany kurczak, pieczone frytki i klasyczna surówka w kiszonej kapusty. Zupełnie nieklasyczny był kurczak, faszerowany kaszą gryczaną, pistacjami, jarmużem, mielonym indykiem i drobiową wątróbką. Coś niesamowitego! Od dawna chcieliśmy go zrobić, gdyż na przepis Karola Okrasy natrafiliśmy już(...)krótkim poradniku Jak gotować… W tym tygodniu zaczynami od kasz. Zapraszamy i zachęcamy do dzielenia się własnymi doświadczeniami, pomysłami i technikami, chętnie nauczymy się czegoś nowego. Jak ugotować czerwoną soczewicę Czerwona soczewica po ugotowaniu jest różowa:) Artykuł Jak ugotować kaszę. I nie tylko kaszę pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Jak ugotować luksusowy tani obiad? 167

Zapiekanka warzywna z kiełbasą… Zapraszam na przepis na luksusowy tani obiad. To obiadowe danie zazwyczaj nazywam danie pod pierzynką. Jest to zapiekanka z warzywna i

codojedzenia
Sałatka warzywna Babuni z cukinią i ogórkami – do słoików na zimę 905

Składniki na sałatkę warzywną Babuni z cukinią i ogórkami (5 słoików po 1 l): 1 kg cukinii 1 kg ogórków gruntowych 0,5 kg marchewki około 700 g papryki czerwonej (3 sztuki) 400 g cebuli (3 średnie sztuki) 1,5 łyżki soli niejodowanej Zalewa: 1/3 szklanki octu jabłkowego (szklanka o pojemności 220 ml) 1/3 szklanki octu spirytusowego(...)warzywne na zimę: Sałatka wójtowej z ogórków – ogórki na zimę do słoików Sałatka z cukinii do słoików na zimę Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę Surówka obiadowa na zimę z kapusty i ogórków – sprawdzony przepis Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki Artykuł Sałatka warzywna Babuni z cukinią i ogórkami – do słoików na zimę pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 402

Zupki chińskie i makaron z zupek chińskich to trochę kontrowersyjny temat, większość ludzi mówi, że to coś niezdrowego, niesmacznego, jednak ile przeciwników, tyle też osób zachwyconych

To Musisz Wiedzieć
Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 212

oprócz mało świątecznej surówki, tradycyjnego bigosu i pierogów nie znajduje ona w mojej kuchni zbyt wielu zastosowań. Dania z kapustą to zdecydowanie domena mojej babci i ja się do nich nie wtrącam, bo to dla mnie produkt równie kosmiczny, jak dla niej topinambur czy małże. Jednak niejako przez redakcję magazynu Kocioł zostałem przymuszony stworzyć danie z kapustą, bo to sztandarowy(...)wystudzenia. Farsz z kapusty kiszonej Z kapusty kiszonej odciśnij sok (zostaw go na później). Kapustę umieść w garnku, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości. Odcedź, wystudź i odciśnij z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć ziele angielskie oraz listki laurowe i zeszklij cebulę. Ziele wyjmij i wrzuć kapustę. Podsmaż ją chwilę, a następnie dodaj

Food Square
Kapsalon – wyśmienity fastfood 281

Kapsalon to holenderska wersja kebaba. Domowa wersja jest wyjątkowo smaczna i przygotowana ze składników, które sami wybieramy. Danie to tradycyjnie przygotowuje się w aluminiowych foremkach i

e-PrzepisyKulinarne
Barszczyk Wigilijny II 198

suszonych borowików, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 listki laurowe,  4 ziela angielskie,  10 ziaren pieprzu, 2 kg czerwonych buraków, 1/2 korzenia selera, 1 jabłko (np. szara reneta), 3 łyżki octu spirytusowego 10%, sól morska (około 1/2 łyżki), świeżo zmielony czarny pieprz (około 1 łyżeczki), 3 łyżki cukru, opcjonalnie: 3 goździki, kawałek kory cynamonu, 250 ml zakwasu(...)gotować). W międzyczasie dodać do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Buraki i selera umyć, obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce (na dużych oczkach, jak do surówki) lub posiekać w melakserze. Jabłko (razem ze skórką) zetrzeć na tarce. Starte buraki, selera i jabłko włożyć do dużego garnka (warzyw będzie dość sporo), dodać 2,5 litry wody oraz

Świat Domowej Kuchni