Na dworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych
Cztery FajeryJuż Wam prezentowałam sałatkę z zupkami chińskimi, która niegdyś była hitem mnóstwa imprez - klik . I co prawda jestem wielką przeciwniczką zupek chińskich to czasami dla zachcianek
Di gotujełyżeczce bazylii i oregano · sól, pieprz, ostra czerwona papryka do smaku · 1 łyżka oliwy · Około 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego Przygotowanie gołąbków: · Liście kapusty gotuj chwilę we wrzątku aż lekko zmiękną. · Na rozgrzaną patelnię wlej połowę(...)Farsz nakładaj na liście kapusty (wcześniej usuń z każdego liścia twardy rdzeń) i zwijaj formując gołąbki. · Gołąbki układaj w naczyniu do zapiekania wyłożonym liśćmi kapusty. Na wierzch połóż pokrojoną w plastry cebulę, przykryj liśćmi kapusty, wlej bulion i przykryj pokrywą. · Piecz w temperaturze 190 stopni przez
Moja Mama GotujeKiedyś w jednej z restauracji dostałam do obiadu sałatkę z kiszonych ogórków i była tak smaczna, że postanowiłam ją odtworzyć w domu. Przedstawiam zatem pyszną sałatkę
karmelowyłyżeczki czarnego mielonego pieprzu sos czosnkowy (mi najbardziej pasuje Roleski ) Warzywa: ćwiartka białej kapusty, ja użyłem młodej 2 dojrzałe pomidory 1 zielony długi ogórek ewentualnie 1 czerwona cebula Przygotowanie: Zacznij od przygotowania marynaty. Jogurt wymieszaj z utartym czosnkiem, papryką, cynamonem, kolendrą, kminem, koncentratem pomidorowym oraz solą i pieprzem. Zanurz mięso(...)minut w górne części piekarnika. W połowie czasu przewróć kebaba na drugą stronę, aby równomiernie się upiekł. W czasie pieczenia mięsa pokrój warzywa. Kapustę drobno poszatkuj, pomidory i ogórki pokrój w połplastry. Upieczone kebaby możliwie cienko pokrój. Tortille opiecz na suchej patelni grillowej, jeżeli taką posiadasz. Na każdy placek nałóż porcję
kuron.com.plsól, pieprz szczypta chili do smaku 1łyżeczka pieprzu ziołowego Gale 2 kulki zmielonego ziela angielskiego Galeo 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta gałki muszkotałowej 1 łyżka czerwonej papryki 3 łyżki oleju 1 łyżka mąki około 1 kg ugotowanych w osolonej wodzie i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 2 jajka około 1,5 szklanki(...)przekładamy żołądki dodajemy przyprawy i podsmażamy około 10 minut następnie dodajemy około 2 szklanek wody i na małym ogniu dusimy pod przykryciem około 30 minut, następnie dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę lub taką sałatkową ze słoika, podlewamy jeszcze ewentualnie wodą, w zależności ile tego sosu potrzebujemy. Dusimy nadal pod przykryciem tak długo aż żołądki będą miękkie. Pod koniec duszenia w około
Sama słodycz i szczypta chilikiszonych polecam i Wam, naprawdę świetnie pasują. :) 3 duże serca wieprzowe ok. 50g wędzonego boczku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 700ml bulionu warzywnego 2 duże ząbki czosnku 1 spora czerwona cebula masło klarowane/olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Serca dobrze myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy je wzdłuż na połowy i pozbywamy się żyłek, tłuszczu i skrzepów krwi. Warto(...)nich boczek i polewamy sosem, który można zagęścić zasmażką z mąki i masła. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej pasował mi ogórek kiszony, ale może być to również kwaśna surówka z kapusty
Kuchenna Kontrrewolucya5 / 5 ( 9 votes ) Sałatka „Tysiąca Wysp” Sałatka „Tysiąca Wysp”, to genialny, niesamowity posiłek na każdą okazję. Idealna na imprezę lub kolację
Ogrodnik w podróżyBuraczki czerwone zasmażane z jabłkiem i cebulą, to sprawdzony i pyszny dodatek do obiadu. Po buraczki na ciepło sięgamy praktycznie przez cały rok. Są idealnym dopełnieniem min. kotletów mielonych oraz pieczonej kaczki. Ale świetnie uzupełniają też smak innych mięs pieczonych lub smażonych. Poza tym są proste w przygotowaniu i bez wątpienia bardzo zdrowe. Na Naszym Blogu podpowiadamy(...)dodatki z buraków. Kiszone buraczki , to świetny pomysł na zdrowy dodatek do wędlin, a także surówek i sałatek. Natomiast domowa ćwikła z chrzanem zaskoczy prostotą wykonania i różnorodnością zastosowań. Polecamy też pyszne buraczki na zimę oraz wyjątkowo aromatyczną sałatkę obiadową z buraczków i kapusty . Jak zrobić buraczki do obiadu? Zapraszamy na przepis! Buraczki zasmażane Składniki buraczki: 600 g jabłko
Kuchnia Na WypasieWeekend minął oczywiście za szybko. Ponieważ mamy chwilowo piękną pogodę w Anglii, wybraliśmy się w sobotę na wycieczkę rowerową. Zajęło nam to kilka godzin i zrobiliśmy
UgotujmyTo.plUniwersalna i lubiana praktycznie przez wszystkich sałatka Gyros. Mam kilka swoich sposobów, dzięki którym sałatka Gyros jest lubiana przez moich gości i często proszą o przepis
ugotuj-przepis.plUniwersalna i lubiana praktycznie przez wszystkich sałatka Gyros. Mam kilka swoich sposobów, dzięki którym sałatka Gyros jest lubiana przez moich gości i często proszą o przepis
ugotuj-przepis.pllodówce powstały takie oto mielone: Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowina), 10 pieczarek (mogą być zwiędłe trochę), 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 kopiaste łyżki czerwonych papryczek jalapeno ze słoika (możecie dać chilli albo inne, ale tak, żeby było dość ostro) 1 jajko sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: To jest naprawdę(...)smażyć po minimum 5 minut z każdej strony. Warto też odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Pyszka! Do kotletów świetnie pasuje ta, dość neutralna, surówka z białej kapusty
Ale Pyszka!mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula (u mnie czerwona) 30dkg pieczarek 2-3 marchewki sól, pieprz pęczek koperku pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Zasmażka(...)niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy *** *** Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki, dokładamy na patelnie i całość dalej podsmażamy *** *** Dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, mieszamy *** *** Na patelnie dokładamy posiekaną kapustę. Całość delikatnie solimy i pieprzymy, zalewamy bulionem, mieszamy
Blog z Apetytemtfutfu). Pierwszą kapustę ukisiłam jakiś miesiąc temu. Oesu… wyszła przepyszna. Może to kwestia szczęścia, może pochodzenie kapusty (którą przywieźliśmy z Podlasia), a może tak po prostu powinno być. Zjedliśmy ją częściowo w postaci surówki, z duuuużą ilością marchewki, a częściowo w barszczu. Tak, w barszczu. Pierwszy raz dodałam do tego typu zupy kiszonej kapusty i to był strzał(...)barszcz, jaki udało mi się kiedykolwiek ugotować. Zupa zjedliśmy tak szybko, że nie zdążyłam nawet zrobić jej zdjęcia. Jak ukiszę najnowszą partię kapusty, na pewno znowu ją ugotuję. Obiecuję Wam wrzucić przepis. Wracając jednak to tytułowej kapusty, jak wiadomo jest to olbrzymia dawka witamin (kiszonki są bogate w witaminy A, B, C, E i K), wpływają świetnie na nasz układ
Kardamonovy