tylko wrzuciłam wszystko do jednej miski, wymieszałam łyżką i włożyłam do piekarnika. Potem na szybko udekorowałam i jakimś cudem uraczyłam moich gości jadalnym wypiekiem. A dzień wcześniej postanowiłam upiec struclę orzechową według przepisu z pewnej gazetki z ciastami. Od początku mi szwankowały coś proporcje jednak postanowiłam zaufać przepisowi i postępować zgodnie z jego instrukcją. I masz - wyszła mi największa katastrofa
My simple kitchenblogu mam dwa makowce: makowiec z jabłkami na kruchym cieście i tradycyjną struclę . Ten pierwszy posmakował nam tak bardzo, że nie próbowałam kolejnych przepisów. I właśnie to ciasto, znane jako makowiec japoński, upiekłam na bazie pierwszego przepisu, ale bez dodatku ciasta kruchego. Ten makowiec ma wszystko co lubię. Dobrą, wilgotną masę dzięki jabłkom, dodatek bakalii. Przy pieczeniu jest mniejszy
bistro mamamiski. Dodajemy cukier, miód, jajko, masło oraz uprażona na suchej patelni płatki migdałowe oraz odcedzone namoczone rodzynki.Mieszamy dokładnie. Gotowa masę rozkładamy na rozwałkowanym cieście i zwijamy w ścisłą struclę. Zawijamy ją w papier do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie bez problemy możemy ja pokroić na ślimaczki. Krojone plastry powinny mieć ok 1 cm grubości. Układamy
Dzieje kuchennej Wiewiórymiejsce. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Rodzynki odsączamy na sitku i osuszamy na ręczniku papierowym. Posypujemy nim ciasto. Ciasto ciasno zwijamy tak jak struclę a następnie rolujemy by stała się jak najdłuższa. Tniemy ją na 3 równe części. Każdą z nich jeszcze raz rolujemy a z powstałych wałków zaplatamy chałkę. Chałkę układamy na blasze
Dzieje kuchennej Wiewiórypuszyste i pięknie wyrośnięte.) Nie robiłam tak, wiec nie wiem jak to wygląda w praktyce. Piekę pieczywo drożdżowe i na przykład strucel na rozgrzanym kamieniu- super sprawa polecam Możecie sobie zerknąć jakie cuda robią fachowcy z ciasta drożdżowego o Tu . Przepis na chałkę zamieszczę wkrótce
Piekarz-Kucharz-GarkotłukUniwersalne ciasto, z którego możemy zrobić makowiec, struclę, placek ze śliwkami, bułeczki z dżemem, szarlotkę, itp. Składniki: 400 g mąki tortowej 2 czubate łyżki cukru pudru 150 g masła 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy otarta skórka z cytryny 50 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłej wody 2 łyżki gęstej śmietany Dodatkowo: masa makowa, dżem, powidło, etc. Wykonanie: Drożdże rozetrzyj
Kulinarna (nie)codziennośćPRZYWITAĆ NARODZINY DZIECIĄTKA. Do życzeń załączam przepis na niezawodne kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową , oraz na drożdżową struclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania duża szczypta soli 20 dag masła 20 dag kwaśnej śmietany 18% NADZIENIE: 15 dag orzechów włoskich
Kuchenne zapiski Edytywidać, że siła wyrabiania ciasta drożdżowego jest duża, bo rodzynki i skórkę rozmiotło w miazgę, co muszę przyznać - wyszło w efekcie końcowym na korzyść. A ciasto drożdżowe było na struclę niemiecką z marcepanem, czyli tzw. stollen. Mielenie cukru na cukier puder. Cukier puder Widać idealny pyłek. Nakręciłam swój pierwszy filmik, czyli zapraszam na tzw. nieme kino ;) Najpierw mielę ryż przez
bistro mamachyba tradycja w każdym domu i każdy ma swój ulubiony. Ja bardzo lubię taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę makową. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 100 g cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa makowa: 2,5 szkl . maku
Kolorowa kuchnia Elkidokładnie wymieszałam. Do tak przygotowanej bazy z masy makowej wystarczy dodać ubite białka i już jest gotowa do nadziewania rogalików, można upiec z nią struclę z makiem albo zrobić wspaniałe bułeczki. Taką masę bez dodania piany z białek można przechować w lodówce nawet 4-5 dni. Można też ją zamrozić. Warto zrobić taką
Kuchnia u Krysiminut w ciepłym miejscu. 2. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na omączony blat kuchenny, wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zwijamy jak struclę. 3. Zwinięty chleb przekładamy do formy do pieczenia, odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bochenka smarujemy oliwą, posypujemy grubą solą i robimy kilka podłużnych
Apetyczna babeczkapieprzem oraz sokiem z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na prostokąt. Układamy farsz na środku i całość rolujemy jak struclę. Dobrze łączymy ciasto i układamy w blaszce szwem do dołu. Włączamy piekarnik na 180 st.C. Póki piec się grzeje ciasto rośnie. Wkładamy kulebiak do piekarnika i pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewiórymasło wchłonie się w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąka i ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt, smarujemy masą makową. Zwijamy w struclę, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, zlepiamy obydwa końce, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałów
Bajeczna Kuchniazostawiamy na 1 h. Masło rozpuszczamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Zawijamy z dwóch stron ku środkowi tak by powstały "baranie rogi". Struclę kroimy na paski. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na pół godziny. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczemy ok 10 minut
Dzieje kuchennej Wiewióry