każdym przyjęciu lub smaczną niespodzianką podczas obiadu. Pieczarki smażone są w cieście piwnym, nadziewane bryndzą i pachnące pietruszką. Mogą być podane z różnym ulubionymi sosami np. czosnkowym, lub z surówkami. Składniki: – 500 g niedużych pieczarek, ok. 25 sztuk Farsz – trzonki pieczarek – 150 g bryndzy – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – pieprz
To co kochamodcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie kotlety kroimy w większą kostkę. Uwaga: Bulion w którym gotowały się kotlety, możemy użyć jako bazę do przygotowania sosu. Taki bulion możemy przechować w lodówce i wykorzystać później. 2. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę
Mój pomysł nałyżeczki soku z cytryny (ok. 10 ml), - tarta skórka z cytryny. Sposób przygotowania 1. Mieszamy rukolę z pokrojonym w kostkę ananasem i migdałami. 2. Sałatkę polewamy sosem (mieszamy sok z cytryny z miodem i skórką z cytryny). Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo, - magnez (pochodzący z migdałów), który
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachostatnią nowością czyli z pieczonym batatem. Szczerze powiedziawszy to bardzo trudno jest mi wybrać faworyta, ale jednak numerem jeden zostanie pieczony batat z cieciorką z masłem orzechowym, sosem z granatów, rukolą, pieczonym boczniakiem, serkiem labneh i miętą. Była to pyszna kompozycja smaków ! Zdecydowanie do powtórzenia. Koszyk z batatem Koszyk z indykiem Siewcy Smaków Hala Koszyki Warszawa, ul. Koszykowa 63 lok.10
Kulinarne przygody Gatityjakiś czas obracamy słoik, gdyż marynata będzie spływać na dno. Po tym czasie smażymy tofu na niewielkiej ilości oleju. To wspaniały pomysł na obiad z dodatkiem pomidorowego sosu lub jako składnik sałatki. Życzę smacznego! :) Przepis zaczerpnięty ze strony www.pelnalodowka.pl
Czerwona PorzeczkaRisotto należy gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Dzięki temu ryż powoli będzie uwalniał skrobię, która połączy się z bulionem i stworzy kremowy sos. Ryż jest ugotowany, gdy wszystkie jego ziarna są miękkie z zewnątrz, ale nie rozpadają się podczas mieszania (są al dente w środku, ale nie za twarde). Bulion dodawany do risotto
Gospodyni Miejskaprzyprawy. Wymieszać. Marchewki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać wszystko gotową marynatą, posypać liśćmi tymianku. Dłońmi obtoczyć marchewki w marynacie, aby ze wszystkich stron pokryły się sosem. Wstawić do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piec 10-15 minut. Po tym czasie włączyć termoobieg i zapiekać kolejne 10 minut, aż marchewki zmiękną
gutfuttych, którym znudziły się klasycznie smażone, czy pieczone udka. 6 podudzi z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego staropolskiego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płynnego miodu prawdziwego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól Wszystkie składniki marynaty umieścić w dużej misce i rozetrzeć. Z podudzi z kurczaka ściągnąć
https:KKuchniaMniamciepłym miejscu na ok 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na rozłożony na blacie kuchennym papier do pieczenia, rozciągamy/wałkujemy na okrągły placek. Smarujemy sosem pomidorowym/keczupem i nakładamy ulubione składniki. Pieczemy przez 18-20 minut w 240-220oC w naparowanym piekarniku. Podajemy gorącą, prosto z piekarnika. Ja, do pizzy ze zdjęcia dodałem: - tuńczyka
Przepisy na domowy ser i chlebwszystkie są zrumienione to włożyć pozostałe do garnka, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 25 minut dodać śmietanę 18%, wsypać czosnek niedźwiedzi i krótko zagotować - pyszne bitki w sosie można podać z czym się lubi............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKąski z kurczaka to doskonały pomysł zarówno na obiad jak i jako przekąska imprezowa. Pyszne, chrupiące. Idealne z różnego rodzaju sosami czy ketchupem, smakują wyśmienicie :) Do wykonania panierki wykorzystałam płatki kukurydziane Corn Flakes firmy Lubella . Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 1 jajko * płatki kukurydziane * bułka tarta * odrobina oleju Pierś z kurczaka pokroić
Zrób to smaczniepiekarnik i naczynia. Zawijamy szczelnie w papier lub folię i wkładamy do ciepłego lecz wyłączonego już piekarnika aż do wystygnięcia. Z płynu, który zostanie po pieczeniu możemy zrobić sos, wystarczy zredukować ilość wody, w razie potrzeby zmiksować. Jeśli chcemy schabik skonsumować w formie wędliny, do sałatki lub kanapki- najlepiej jeśli cierpliwie poczekamy z konsumpcją do rana, niech dobrze wystygnie
PichceniomaniaWarzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek
Menu Zdrowiajest jędrny i bardzo aromatyczny. Po namoczeniu szmaciak wygląda jak świeży, ale jest bardziej sprężysty i nie taki kruchy co akurat w przypadku dodatku do dania duszonego jest zaletą. Sos zyskał cudowny, grzybowy zapach i smak. Przypomniały mi się jesienne wędrówki i zatęskniłam za Podlasiem ... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabardzo fajnie :) Obecność awokado sprawia, że możemy pominąć oliwę, jogurt czy majonez - pasta jest kremowa i świetnie rozprowadza się na kanapce! SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała szalotka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sok z połowy cytryny sól świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Tuńczyka odsączamy z zalewy, mieszamy z pokrojonym awokado, posiekaną cebulką
Moje Kuchenne Rewelacje