sosy - 72734 przepisów (strona:3142/4849)

Kotleciki kofte. 204

zbyt luźna - dodać nieco bułki tartej i ponownie wymieszać. Formować małe kotleciki i smażyć na średnim ogniu do zbrązowienia z obu stron (czas zależny od rodzaju mięsa). Podawać z sosami jogurtowymi i/lub pomidorowymi

zadanie-gotowanie
Schab inaczej – pieczone kotlety z musztardą francuską, ziołami i octem balsamicznym 429

odcinamy żadnego tłuszczu – nie ma potrzeby. Nie solimy i nie pieprzymy – wszystkie przyprawy są już w marynacie.   Marynatę do mięsa szykujemy tak samo jak majonez lub sos włoski – ma być gęsta i jednorodna. Do wysokiego naczynia wlewamy ocet balsamiczny, wsypujemy cukier i zioła, dodajemy musztardę, sól i pieprz. Wszystko miksujemy razem – ja zrobiłam to końcówką z ubijaczką dołączoną

Karo in the Kitchen
Błyskawiczny piątek - Panierowane kosteczki mozzarelli 169

Kolejny tydzień i kolejny błyskawiczny piątek. Tym razem szybka przekąska. Uwielbiam przygotować sobie takie kosteczki, podawać je z sosem i oglądać swój ulubiony serial z lampką wina. Składniki : * 200g sera mozzarella  * jajko * bułka tarta  * mąka pszenna  * olej do smażenia Przygotowanie : Ser pokroić w kostkę. Panierować w jajku, mące, jeszcze raz w jajku i bułce tartej. Smażyć

Magiczne Życie Marty
Roladki schabowe z pieczarkami 183

Schab to nie jest nudne mięso, zaręczam. Chociaż niektórym kojarzy się wyłącznie z tradycyjnym kotletem schabowym, przesuszoną pieczenią, czy sosem bez smaku. Uwierzcie, że nie potrzeba wiele, by odczarować ten rodzaj mięsa. Jeśli nie macie pomysłu na schabowy obiad- zapraszam do lektury. Roladki, o których będzie dzisiaj mowa, mogą być główną częścią pysznego, ciepłego posiłku lub zimną przekąską na przyjęciu

Pichceniomania
Kasza gryczana z warzywami i dynią 174

dyni ożywi całość ,a tarty parmezan sprawi, że dzieci będą wołały o dokładkę. Składniki woreczek kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko mielona cielęcina uduszona w małej ilości wody i w sosie własnym- opcjonalnie mrożonki w słupkach , dowolne 2 ząbki czosnku szklanka pokrojonej w kostkę dyni (u mnie mrożona ) por część biała olej kokosowy  do smażenia   olej lniany tłoczony

Z Kuchni Do Kuchni
Czekoladowe pampuchy z ricottą 289

Puszyste i mocno czekoladowe ciasto drożdżowe ugotowane na parze. Środek wypełnia delikatny krem budyniowy z ricotty, a wszystko polałam słodkim sosem z białej czekolady. Takie czekoladowe pampuchy to coś dla wytrawnych czekoladożerców :) PAMPUCHY CZEKOLADOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 25 g drożdży świeżych 100 g czekolady gorzkiej 1 jajko szczypta soli KREM Z RICOTTY

https:KKuchniaMniam
Gulasz miodowy 330

chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi przyprawami. Czasem w towarzystwie warzyw. To sycące danie obiadowe, które nie wymaga skomplikowanego przyrządzania. Zapraszam na aromatyczny gulasz w mojej wersji z dodatkiem miodu. Drukuj Czas przygotowania

Wędrówki po kuchni
Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach / Orange and honey glazed carrot spaghetti 202

Takim też sposobem powstało spaghetti z marchewki w glazurze z pomarańczy i miodu z odrobiną octu balsamicznego dla przełamania słodyczy. Polecam do wszystkiego, ja podałam go ze schabowymi w sosie musztardowym i puree ziemniaczanym i całość bardzo dobrze się skomponowała. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach (4-5 porcji) Składniki

karmelowy
Pieczone warzywa 172

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. przez ok 60 minut., od czasu do czasu mieszając.  Podajemy jako dodatek do mięs lub z pokruszoną fetą oraz z sosem jogurtowym.  Smacznego

bistro mama
“Pyszne poranki” – recenzja 215

truskawkami lub jabłkiem i kminkiem, mus ze skiełkowanej kaszy gryczanej, bajgle z łososiem i pomarańczą, sałatkę chlebowa z tuńczykiem, kanapkę z omletem, sałatkę ziemniaczaną z jabłkiem, dynię z sosem chmichurri. Ze śniadań na słodko smakowicie wygląda risotto z frużeliną i kisiel marchewkowo-pomarańczowy.   Pyszne poranki. 101 pomysłów na smaczne i zdrowe śniadania Beata Śniechowska Wydawnictwo: Burda Publishing Polska Data

Ugotowane pozamiatane
Klopsiki z serem w ziołach prowansalskich i sosie pieczarkowym 217

się przypalać. Obsmażone wrzucamy na wrzątek. Dodajemy zioła prowansalskie oraz wcześniej lekko podduszone na maśle pieczarki. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20-30 minut. Jeśli jest potrzeba zaciągamy sos odrobiną mąki. Dodajemy 2-3 łyżki gęstej śmietany. Dusimy do zagotowania. Klopsiki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie kluski łyżką kładzione oraz buraczki

Kuchnia po mojemu
Crepes Suzette - naleśniki z syropem pomarańczowym 225

wymieszać. Dodać masło i mieszać cały czas aż syrop będzie gładki i gęsty. Wlać likier pomarańczowy i wymieszać. Trzymając patelnię na ogniu włożyć jeden naleśnik i wymaczać go w sosie, złożyć w trójkąt i przesunąć na bok patelni, włożyć drugi naleśnik i powtórzyć jak poprzednio. Podobnie postępować z pozostałymi dwoma naleśnikami. Przesmażyć około minuty w bulgoczącym syropie, aby naleśniki dobrze

Pyry na Gaz
Pałki z kurczaka z serkiem Apetina 189

minuty. Gdy cebula lekko się zeszkli dokładamy pokrojone papryki. Smażymy razem jeszcze kilka minut. Następnie dokładamy pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy na średnim ogniu, aż sos pomidorowy nieco się zredukuje. Na koniec dodajemy 1 łyżkę serka Apetina, mieszamy. Doprawiamy całość solą, pieprzem i dodajemy drobno posiekane liście bazylii. Podgrzewamy jeszcze około 2-3 minuty, po czym zdejmujemy

Smaki Na Talerzu
Makaron soba z cukinią i brokułami 173

zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, łączymy z warzywami. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Można, zamiast słodkiej papryki, dodać ostrą w proszku. Zamiast oregano można makaron z warzywami połączyć z sosem sojowym

Moja smaczna kuchnia
Makaron ryżowy z brokułem pieczarkami i marynowanym tofu 206

dlatego nie ma go na zdjęciu wszystkich składników) 1-2 łyżki ziaren sezamu marynata do tofu: około 50 ml syropy z agawy lub innego wegańskiego miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego pół łyżeczki soli 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki do marynaty (czosnek posiekaj bardzo drobno a najlepiej przeciśnij przez praskę). Tofu pokrój

greenscarf