sosy - 72734 przepisów (strona:3130/4849)

Warsztaty kulinarne ryby i owoce morza w Kulinarnych Kreacjach w Krakowie 210

menu i smakowite fotografie z warsztatów: Staropolski krem z raków z kwaśną śmietaną Mule duszone w mleku kokosowym, kolendrą i chilli Roladki z pstrąga ze szpinakiem i orzechami w sosie kurkowym Risotto szafranowe z krewetkami Ilość zdjęć ograniczyłam w miarę możliwości do minimum. Każde danie było fantastyczne. Eksplozja smaków wprawiała nas najpierw w osłupienie, a potem w doskonały humor

Karola gotuje
Wątróbka z indyka z serowym hummusem i balsamico 143

codziennym wydaniu? Elegancko podana z fajnymi warzywami (które udało mi się ostatnio dostać) może być super wykwintnym daniem. Sama wątróbka delikatna, połączona z aromatycznym hummusem, przełamana kwaskowatym smakiem balsamicznego sosu to nader wyjątkowe i fajne połączenie. Spróbujcie koniecznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tosty francuskie z chałki, pieczone. Śniadanie na słodko 294

włączamy termoobieg. Paluchy podajemy od razu po upieczeniu, gorące. Z tej ilości składników to dwie dorosłe porcje dla głodnych łakomczuchów, albo dla pary z dzieckiem. Świetnie pasuje do nich sos waniliowy, syrop z agawy, z czarnego bzu, golden syrup, syrop klonowy, melasa, bita śmietana, słodka śmietanka, jogurt grecki i owocowy – i koniecznie dodatek świeżych owoców. Takie poranki to ja rozumiem

Karo in the Kitchen
Karkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej 273

Całość mieszamy i dokładamy kotlety. Kotlety układamy pod cebulą. Mięso przykrywamy i dusimy do miękkości. Moje potrzebowało około 90 minut. Jeśli podczas duszenia mięsa, wyparuje za dużo wody i sos zrobi się za gęsty, dolewamy ją (najlepiej gorącą). Smacznego

Smak mojego domu
BURGERY WOŁOWO-JAGLANE Z MANGO 164

pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielona olej do smażenia Dodatkowo: 1/2 mango 1 pomidor 1 ogórek kilka listków sałaty ser żółty bułki do burgerów →  przepis ketchup, majonez, ulubiony sos Wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Przenosimy ją do garnka, zalewamy wodą w stosunku 1:2,5, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą

Kuchnia MagdaLeny
Lekkie curry z bakłażanem i krewetkami 209

kremowej konsystencji. Zaprawdę, połączenie tych wszystkich składników w jednym daniu jest niezwykłe i pozwala zaspokoić kulinarne żądze na pyszności! :D Delikatny bakłażan, chrupiąca fasolka, miękkie krewetki w kremowym sosie o cytrusowej nucie pomarańczy i cały zestaw pikanterii w podstawie curry przenoszą nas do dalekich krajów, w których słońce świeci jaśniej, a bryza morska delikatnie chłodzi twarz. Skosztujcie koniecznie i wybierzcie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rolada pasztetowa z kaszą jaglaną, szpinakiem i boczkiem 298

doprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz roztartym w moździerzu tymiankiem z kolendrą. Dodajemy odciśniętą kajzerkę oraz jajka, mieszamy. Jeśli na patelni po smażeniu cielęciny z wątróbką zostało nam trochę sosu, dodajmy go do mięsa (wystarczy 1-2 łyżki, by dodatkowo nawilżyć pasztet). Kaszę jaglaną przepłukujemy naprzemiennie zimną i gorącą wodą, odstawiamy na sicie do odcedzenia. Następnie prażymy kilka minut

Smaki Na Talerzu
Placuszki kokosowe z syropem limonkowym i pomarańczą 194

nieziemskie"potrawy. Czemu więc nie skorzystać z jego pomysłów? Te placki są nietypowe ponieważ mąki kokosowej jest w nich dużo i dzięki temu smakują obłędnie. Do placków sos limonkowy i fileciki z pomarańczy, całość rozpływa się w ustach, polecam. Placuszki kokosowe z syropem limonkowym i pomarańczą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zapiekanka z ziemniakami, indykiem, brokułem, cukinią i kukurydzą 251

spód układamy warstwę z ziemniaków, na ziemniaki, indyka, brokuła, cukinię i kukurydzę. Kolejna warstwa tak samo - ziemniaki, indyk, brokuł, cukinia i kukurydza i kończymy na ziemniakach. Całą zapiekanką polewamy sosem (jajko, ser, śmietanka). 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy całość 30 minut. Smacznego

kruche babeczki
Kotlety gryczane z burakiem 146

sprawdzi.  Nie myliłam się, bo prócz koloru, moje kotlety zyskały na wartości ;) Gorzkawy posmak kaszy gryczanej stał się bardziej neutralny.  Tą wersję "mielonych" warto podać z jakimś sosem, u mnie był to po prostu jogurt naturalny. Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej palonej 2 surowe czerwone buraki 2 jajka 2 łyżki mąki Sól, pieprz do smaku 2 łyżki drobnej

Kuchnia w czekoladzie
Paszteciki a'la szczecińskie z parówką (drożdżowe, smażone) 182

musi składać się z samej chemii oraz śladowej ilości mięsa. Naprawdę produkowane są kiełbaski, które zawierają porządne składniki. Wracając jeszcze do pasztecików... Idealnie smakują na ciepło z ulubionym sosem, jako przekąska, czy również samoistny posiłek. U mnie znikają nawet już ostygnięte. Polecam. (Około 10 sztuk w zależności od wielkości) 500g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30g drożdży

Di gotuje
Wiosenna edycja Restaurant Week 2017 – degustacja w NOVO2 Square lounge bar 181

puszysty, rozpływa się w ustach i jest to przepis autorski szefa kuchni. Polecam… Na danie główne mamy do wyboru: – Filet z kaczki sous vide z puree z batatów, sos demiglas, podane na liściach młodej botwinki – Filet z pstrąga na risotto pietruszkowym z paloną młodą marchewką Każde danie było pięknie podane, ciekawe i bardzo nam smakowało. Na przystawkę

Mała Cukierenka
Polędwiczki z borowikami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym z winem 295

Następnie dodaj czubatą łyżkę masła, po minucie – śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Kaszę / ziemniaki / makaron oraz polędwiczki z sosem wyłóż na talerze. Posyp świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Smacznego

Moja pasja smaku
Filet z kurczaka po węgiersku 206

resztę oliwy i wsypałam cebulę, żeby się zeszkliła i czosnek.   Po chwili dodałam pomidory, mięso, a na koniec paprykę. Zostawiłam na gazie jeszcze około 15 minut, żeby wytworzony sos się zagęścił, mięso zmiękło a papryka była al. dente. Wszystko wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Teraz już mogłam gorące danie podać na stół. Do mięsa wybrałam ryż. Polecam

Kuchnia u Krysi
Sałatka z szpinakiem, migdałami i żurawiną z sezamowym winegretem. Ile tak naprawdę żelaza ma szpinak? 259

łyżki oleju sezamowego łyżka sezamu łyżka melasy łyżka octu jabłkowego Sposób przygotowania: Melasę wymieszaj z octem jabłkowym a następnie z olejem sezamowym. Mieszaj dość energicznie by powstał gęsty sos. Na koniec wymieszaj z sezamem oraz szpinakiem. Na wierzch rozsyp żurawinę oraz podpieczone na suchej patelni migdały

wysmienity