rodzinnym chrzan obowiązkowo musi być na świątecznym stole. Pyszny aromatyczny, kremowy i bardzo ostry taki jak najbardziej lubię. Taki chrzan jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin, jaj, sosów czy zup. Polecam Składniki: 2 korzenie chrzanu 2 łyżki majonezu sok z 1/2 cytryny sól, cukier Wykonanie: Chrzan moczymy w wodzie przez 1 godzinę. Obieramy i ścieramy na tarce
magiczna kuchnia Kasifaszeruje różnymi pastami. Ja dzisiaj proponuję farsz tuńczykowy, złoty z żółtym serem, z chrzanem oraz z kiełkami. JAJKA FASZEROWANE 1) Farsz tuńczykowy Składniki: 4 żółtka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Tuńczyka odsączamy z zalewy, łączymy widelcem z ugotowanymi na twardo żółtkami oraz majonezem. Masę doprawiamy do smaku sola i pieprzem
Bon appetit mon amieodstawiamy na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obydwu stron po kilka minut na złoty kolor. Podajemy z ketchupem lub dowolnym sosem. Życzę smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chiliprawda? Chcę Wam dzisiaj zaproponować prostą, ale pyszną potrawę: pieczoną pierś z gęsi. Można ją podać jako danie obiadowe, a wtedy wystarczy ugotować (lub upiec) ziemniaki, zrobić sos (np. na bazie dobrej śmietany) i przygotować dowolne, ulubione sałatki. Można także podać ją jako przekąskę, bo taka pierś będzie pyszna nawet na zimno. Bardzo smacznie komponuje się z borówką lub innymi
Codzienna kuchnia niecodziennamoim balkonie bratki, niezapominajki i prymulki. Zachciało mi się równie kolorowej sałatki jak te kwiatki :) Idealna sałatka do słoika, do pracy. Robi się fik-mik, bez zbędnego sosu....uzależniająca :) Składniki: (na dwie osoby) 1/2 szklanki kuskusu 100 g papryki (użyłam mini papryk) 100 g mango 100 g świeżego ogórka duża garść świeżej bazylii 1 łyżka sezamu Kuskus przygotować
Delicious Titbitsnożem naokoło tak by stworzyć spiralę. Smarujemy olejem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 35-40 minut. Podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym. Smacznego
Kolizje SmakówWiosenna sałatka z rzodkiewką, pomidorami i prażonym słonecznikiem. Uwielbiam takie lekkie sałatki. Do sałatki podaję jogurt naturalny by nie dodawać zbędnych kalori w sosie. Polecam i smacznego. SKŁADNIKI: 2 garście mix sałat np. Z marchewki 5 rzodkiewek 1 papryczka mini słodka 1 pomidor 2 łyżki ziaren slonecznika 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Ziarna
Gotowanie Patkismaku solą oraz pieprzem , i gotowe do podania z kaszą czy ziemniakami , a na koniec taki sosik można zaprawić mąką , ale to już według uznania, ja w tym przypadku sos pozostawiłam bez zaprawiania . Smacznego
Mój SmakZrobiłam to danie na urodziny mojego wnuczka. Danie super, łatwo się je serwuje i odgrzewa. Było bardzo dobre. Tutaj potrzebne nam będą pałki kurze bez kości
Kuchnia Pokoleńpikantny smak, można aromatyzować zwykły stołowy ocet. Ocet aromatyzuje się ziołami lub nasionami ziół takich jak estragon, bazylia, kminek, koper oraz dziurawiec. Taki ocet można wykorzystać przy robieniu sałatek, sosów, a także do dań rybnych i mięsnych . Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy ocet estragonowy. Polecam! W dziale "Przetwory domowe" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw
Moja Książka Kucharskamałych butelkach, max. półlitrowych. Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjny, sprawdzony przez wiele pokoleń gospodyń, oryginalny sposób na przygotowanie octu winnego. Ocet ten idealny jest do doprawiania sałatek, sosów oraz potraw rybnych i mięsnych. Polecam przepis na ocet winny! SKŁADNIKI: ok. 5-6 jabłek 2-3 gruszki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jabłka i gruszki obieramy (obierzyny zachowujemy), obrane owoce kroimy
Moja Książka Kucharskapieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu, rybę odstawiamy na około 10 minut, aby odpoczęła ( nie odwijamy folii). Okonia podajemy gorącego, polewamy sosem wytworzonym podczas pieczenia. Smacznego :) Moja Książka Kucharska poleca również inne proste przepisy na RYBY >>> * zdjęcia są przykładowe, nie odzwierciedlają potrawy
Moja Książka KucharskaPRZECIER POMIDOROWY Sezon na przetwory domowe w pełni. Dzisiaj przepis na przecier pomidorowy własnej produkcji. Możemy go wykorzystać jako baza do zupy pomidorowej, sosu pomidorowego, jako dodatek do kotletów mielonych - właściwie w każdej kuchni niezastąpiony, zwłaszcza ten przygotowany w domu. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 1kg pomidorów 10-20g soli 10-20g cukru PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiczki oraz
Moja Książka Kucharskaskomplikowana. Jada się t am dużo mięsa, warzyw i nabiału. W turcji, podobnie jak w pozostałych krajach bałkańskich , bardzo popularny i świetnie nam znany jest cacik - podawany na zimno sos, któr y składa się z jogurtu wymieszanego z siekanym świe żym ogórkiem i czosnkiem. No i oczywiście kebab , czyli "kęs mięsa", który zdobył popularność na całym świecie, a na terenach
Moja Książka Kucharskapaluszkami krabowymi. Wy możecie jednak popróbować innych smaków. Myślę, że świetnie wyjdą z kremowym serkiem z papają i curry oraz podsmażonymi w gyrosie kawałkami kurczaka. Grzanki podaj ę z sosem tzatziki. Jak się okazało, grzanki są świetne np. jako zakąska do piwa - więc polecam na przyjęcie, ale nie tylko - na kolację, na obiad. Ponieważ świetnie smakują także na zimno, można
Moja Książka Kucharska