sosy - 72734 przepisów (strona:3102/4849)

Gulasz wieprzowy z groszkiem 196

Miękkie, soczyste mięso w wyrazistym sosie z dodatkiem zielonego groszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie ryżu lub kaszy będzie idealnym obiadem dla całej rodziny zarówno na te chłodne dni jak i te cieplejsze. Poza tym dania jednogarnkowe są szybkie do przygotowania i idealne dla osób, które nie mają czy na gotowanie bardziej złożonego obiadu. Do przygotowania dania

Bernika - moj kulinarny pamietnik
pizza z komosy ryżowej 260

cienką warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 15 minut do gorącego piekarnika (200°C). Po 15 minutach wyciągamy blaszkę i na ciasto nakładamy nasze dodatki: sos, cebulka, papryka, domowa wędlina – wszystko na co mamy obecnie ochotę! Pieczemy kolejne 15 minut. Gotowe. Smacznego

Gar Zdrowia
Sałatka ze szpinakiem, łososiem i szparagami 216

dużym półmisku. Pomidorki przekroić na pół, łososia rozdrobnić, rozsypać na szpinaku. Na sałatkę pokruszyć fetę, posypać prażonymi ziarnami, oprószyć solą i pieprzem a całość skropić oliwą. Sałatkę można polać sosem winegret

Smakołyki Asi
Mizeria w moim wydaniu 232

skórka z cytryny do smaku Przekrój ogórka na pół, następnie pokrój na cienkie plasterki. Pokrój rzodkiewki. Umieść warzywa w obszernej misce, dodaj zioła i wymieszaj. W oddzielnym naczyniu przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sokiem i otartą skórką z cytryny i pokruszonym serem. Dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Dodaj do warzyw i wymieszaj. Sałatka jest

codojedzenia
Pizza na spodzie z ziemniaków. Recenzja książki Superfood Damiana Kordasa 211

czosnek, jajko i mąkę (ok pół szklanki).Zagnieć ciasto. Wyłóż na papier formując pizzę. Wstaw na blachę do pieczenia i piecz w 220 stopniach 15 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Do passaty wciśnij czosnek, dodaj sól, oliwę, oregano. Wymieszaj Wylej na podpieczony spód. Rozłóż kapary oliwki i groszek. zapiekaj jeszcze 15 minut.  Usmaż stek z tuńczyka oprószonego solą

AZgotuj!
Pierś drobiowa w sosie śmietanowo - musztardowym wg Aleex 193

działać i zdobyć to, co jest nam potrzebne. A ponieważ mojemu mężowi potrzebny był dzisiaj pyszny obiad, zanim wyruszyłam do pracy, przygotowałam dla niego przepyszne danie: pierś kurczaka w sosie śmietanowo – musztardowym. Przepis dostałam od koleżanki z pracy (dziękuję). Pyszne! Polecam. Składniki: • 750 g piersi kurczaka lub indyka • 1 duża cebula • 350 g śmietany 18 % • 6 łyżek musztardy sarepskiej

W mojej kuchni
Curry z kalafiora 179

/woka. Dodajemy ciecierzycę razem z zalewą oraz mleko kokosowe. Dolewamy ok. 100 ml wody i dusimy pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia, aż sos odparuje. Smacznego

Kucharzyca
SAŁATKA MAKARONOWA ZE SZPARAGAMI 137

bardzo smacznie - wiosna w  mojej kuchni w pełni. Składniki:   ok 20 dag makaronu kokardki 1 pęczek zielonych szparagów gałązka pomidorków koktajlowych  mix sałat ( wg uznania)   Sos:   2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól,biały pieprz Makaron ugotować al dante w lekko osolonej wodzie,odcedzić. Szparagi umyć,usunąć zdrewniałe końcówki i gotować

Niespełnione zdolności kulinarne
Kuchenne gadżety, które umilą i ułatwią pracę 205

rekach ? A użycie obieraczki jest naprawdę proste. Możecie zobaczyć, to na tym filmie  U nas bardzo często dodaje się czosnek do wielu potraw, pizz lub przygotowuje domowy sos czosnkowy. A na koniec coś czego nie może zabraknąć w moim domu – otwieracz do słoików. Uwielbiam ten gadżet! Co roku przygotowuję duże ilości domowych przetworów. Niestety późniejsze ich otwieranie

Słodkie okruszki
Ziemniaki zapiekane z pikantną marynatą 218

zrumienienia. Pod koniec pieczenia można opcjonalnie posypać ziemniaki odrobiną startego żółtego sera. (Jeśli pieczecie surowe ziemniaki, wtedy potrzebują więcej czasu, ugotowane znacznie mniej.) Takie ziemniaki najbardziej smakują z ziołowymi sosami na bazie twarożku lub naturalnego jogurtu. Czy próbowaliście tych dań z ziemniaków?... Wiosenne kolorowe ziemniaczki z twarożkiem Pyry z gzikiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z cukinii ze świeżymi ziołami. 180

minut Placki patelni mogą być nieco grubsze niż te w które zamierzamy piec w piekarniku. Opcjonalnie można dodać jeszcze szczypiorek lub inne ulubione zioła. Smacznego Można podawać z sosem pieczarkowym ->przepis tutaj

rozgotowana
Sprawdzone przepisy na grilla! 369

grilla! Szisz kebab: wołowina na grilla! WIEPRZOWINA: Szaszłyki wieprzowe z polędwicy DODATKI: Czatnej z mango i cebuli Marynowana cebula – do mięs i na grilla Ketchup z cukinii Ziołowy sos pomidorowy z cukinii Szaszłyki caprese Pieczone ziemniaki: spiralki z ziemniaków

MarcinChef
pory na maśle 309

tylko zgnieciony nożem – obsmażyć pory na brązowo z każdej strony. Dodać łyżkę masła, kiedy się rozpuści, wlać białe wino, dodać jeszcze ze dwie łyżki masła. Pory polewać powstałym sosem, patelnię przykryć, ale niezbyt szczelnie, dusić około 10 – 15 minut. Kiedy pory będą gotowe, przełożyć na półmisek, posypać grubo posiekaną natką pietruszki i pokruszonymi orzechami laskowymi

stajnia gołębie od kuchni
WEGETARIAŃSKIE CURRY Z CIECIERZYCY 221

dodać kilka łyżek wywaru z potrawy i ponownie wymieszać. Stopniowo wlewać do garnka z potrawą energicznie mieszając łyżką. Gotować całość na umiarkowanym ogniu jeszcze przez ok. 15 minut aż sos się zagęści i nabierze głębszego smaku, w międzyczasie co chwilę zamieszać. Podawać z ryżem i świeżą kolendrą/ natką pietruszki. Można przechowywać w słoiku w lodówce przez

Calzonella.com
Ekspresowa ryba w śmietanowym sosie 184

cytryny Sposób wykonania: 1. Rybę wyłożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć solą i pieprzem. Posypać posiekaną cebulką. 2. Resztę składników przełożyć do rondelka i podgrzewać, aż masło się rozpuści. 3. Sosem polać rybę, całość zapiekać w 175 st. C przez ok 20 minut, aż rybą będzie upieczona. Smacznego!!! Źródło: Kuchenne fascynacje

Kuchnia domowa Ani