szybko dla ochłody czyli deser lodowy. Brzoskwinia, biszkopty, sos kiwi oraz trufle a do tego lody śmietankowe to fajne połączenie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipomidory malinowe - 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 10 sztuk) - 1 opakowanie gorgonzoli (200 g) jeśli gorgonzola jest dla Was zbyt intensywna, dodajcie jej mniej - 4 jajka Do przygotowania sosu będziemy potrzebować: - 4-5 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżeczki miodu - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczkę słodkiej papryki - sól i pieprz 1. Odcinamy twardą końcówkę szparagów, a następnie obieramy
Bez Cebulidodajemy do mięsa i jeszcze przez chwilę podsmażamy aż cebulka będzie miękka.Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy ok.10-15 min.doprawiając solą pieprzem i oregano.Makaron wrzucamy do naszego sosu dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem i oprószamy jeszcze oregano.Ja dodatkowo jeszcze położyłam kawałki sera żółtego. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C
Mała w garnku mieszapołowę startego sera. Jajka roztrzepujemy widelcem. Odcedzamy makaron i dodajemy na patelnię (koniecznie gorący). Zdejmujemy ją z ognia i dodajemy masę jajeczną, całość mieszamy. Jajka powinny stworzyć delikatny kremowy sos. Podajemy na ciepło posypany resztą sera i/lub natką pietruszki. Smacznego
Kolizje Smakówszparagów dodaję soku z cytryny, która wydobywa ich pełny smak. Sałatki ze szparagów i grillowanych warzyw możecie użyć jako dodatek do dania głównego lub podać je z ulubionym sosem (proponuję beszamelowy lub cytrynowy z dodatkiem rozmarynu). Oczywiście, jeśli tylko macie ochotę możecie przygotować szparagi według moich innych przepisów-zapraszam na Szparagi z masłem cytrynowym i parmezanem
kulinarnyJaKruche i soczyste udka w pomidorowym sosie z aromatycznymi ziołami jest świetnym pomysłem na obiad. Pomidory mają słodkawy posmak dzięki dodatkowi miodu. 5 dużych udek Przyprawa do kurczaka 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki suszonej bazylii 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki lubczyku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka maggi 150 g sera feta 125 g ryżu
VioletoweKucharzeniebrzoskwinię. Kolejną warstwe zajmują jabłka. Następnie kładę ananasa. Na sam koniec kładę borówki. Odstawiam do lodówki na min 30 min przed podaniem, owoce puszczą sok. Sałatka owocowa z własnym sosem
Gotowanie Patkipodlewam wodą i duszę pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, w trakcie dodaję musztardę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, podczas duszenia część płynu odparuje a sos zgęstnieje. Nie ma potrzeby zagęszczania. Przed podaniem oprószyć świeżo posiekaną natką , podawać z młodymi ziemniakami. Smacznego
Wanilia i Kardamonformy do zapiekania. Podlewamy wodą, tak aby dno było nią pokryte. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 1 godz. Co jakiś czas udka polewamy powstałym sosem. Jeśli wyparuje , mięso co jakiś czas podlewamy wodą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.dodatkowo kilka suszonych pomidorów, śmietanę ( około 100 ml ) i łyżeczkę mąki. Całość miksujemy. Ewentualnie doprawiamy solą. Ponownie umieszczamy na patelni. Zagotowujemy, od czasu do czasu mieszamy. Szaszłyki wkładamy do sosu. Wszystko razem gotujemy kilka minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Przed podaniem możemy usunąć patyki. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewytrzeba wiele - smaki same w sobie są doskonałe. W pierwotnym zamyśle miałam wymieszać z gotowanym tagliatelle na patelni - tak jak lubimy, by ten makaron tak cudownie się oblepił sosem! Ale zrezygnowałam z tego pomysłu i na talerzach podałam osobno (tego już nie zdążyłam uchwycić, bo się głodomory dopadły:)). Szczególne wyrazy uznania za kolejne pyszne danie składała Zuzia: "Mamusiu, pyśne
Kolorowy Przepisownikzaszczyt poprowadzić trzy edycje warsztatów kulinarnych dla seniorów w Kuchni IKEA. Wszyscy uczestnicy byli zadowoleni i najedzeni, co traktuję jako mój wielki sukces. Wspólnie ugotowaliśmy ciecierzycę z cukinią w sosie pomidorowym, duszoną kapustę czerwoną z tempeh, ciasteczka owsiane z bananem, gorzką czekoladą i nasionkami chia, ciasto marchewkowe z ananasem i wiele wiele innych dań. Udane warsztaty zaowocowały zaproszeniem do poprowadzenia
Looking for Cookingząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1500 g bulionu warzywnego 600 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w grubą kostkę) pęczek zielonych szparagów 2 miarki śmietany 18% do zup i sosów (miarka jest załączona do TM – przykrywamy nia pokrywę) koperek sól, pieprz Thermomix przepisy. Zupa ze szparagami, ziemniakami i koperkiem. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy obraną i pokrojoną
Themo przepisyCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na bardzo prostą pastę kanapkową z tuńczyka i ciecierzycy. Do przygotowania potrzebujemy: - puszkę ciecierzycy (400 g, po odsączeniu 240 g) - puszkę tuńczyka w sosie własnym (170 g, po odsączeniu 120 g) - 1-2 łyżki majonezu (można zamienić na jogurt grecki) - 1-2 łyżki pikantnego ketchupu - sól i pieprz do smaku 1. Ciecierzycę oraz tuńczyka odsączamy
Bez Cebuliimbir, koniecznie musiał się znaleźć w poniższym gulaszu. 0,5 kg wieprzowiny 2 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 1 mały por pół łyżeczki chili 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej pół łyżeczki carry pół łyżeczki startego imbiru pół łyżeczki cynamonu sól, pieprz mąka olej do smażenia Wieprzowinę pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, opruszyć mąką pszenną
Jadło i czytadło