sosy - 72734 przepisów (strona:3092/4849)

Roladki schabowe z chrzanem i musztardą francuską 242

chwili podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec wyjmujemy roladki, powstały płyn zlewamy, miksujemy i przecedzamy przez sito. Z roladek usuwamy nitki i ponownie umieszczamy w sosie. Zagotowujemy i SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
TORT CHLEBOWY Z TUŃCZYKIEM, JAJKAMI I WARZYWAMI 389

naturalny – 200 g * groszek Bonduelle – 150 g * czosnek – 2 ząbki * świeża, zielona papryka – 1 szt * sól , pieprz, świeży koperek 3 pasta: * tuńczyk ( w oliwie lub sosie własnym ) – 150 g * twarożek / ser biały – 150 g * kukurydza Bonduelle – 100 g * biała cebula -1 szt *sól, pieprz DODATKOWO: * jajka przepiórcze – do dekoracji * pomidorki koktajlowe * świeże

Ostra na Słodko
Domowe mleko kokosowe 193

Poniżej przedstawiam moje dwa ulubione przepisy – jeden na rzadsze mleko, idealne do owsianek, koktajli, drugie natomiast gęste i tłuste, podobne do tego z puszki, które idealnie nada się do sosów, zup czy zapiekanek.  Rzadsze mleko kokosowe: 200g wiórek kokosowych  1 litr wody źródlanej Wiórki przesyp do dużego słoika (lub wprost do blendera) i zalej podgrzaną, gorącą wodą źródlaną

Roślinna - blog wegański
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 178

Przedstawiam przepis na jeden ze smaczniejszych sosów pieczarkowych jakie udało mi się zrobić:). Kilka prostych składników jak zwykle okazało się być receptą na sukces.  500g polędwiczek wieprzowych  800g pieczarek 2 duże cebule 300 ml śmietany kwaśnej 18% 1/2 szklanka białego, wytrawnego wina 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól

Szefowa kuchni
Pieczone żeberka wieprzowe 250

marynatę i wstaw do piekarnika nagrzanego na 150ºC. Piecz żeberka przez 90 minut. Po połowie czasu odwróć na drugą stronę. Od czasu do czasu polewaj mięso wytworzonym sosem. Wyjmij żeberka z piekarnika. Mięso powinno być mięciutkie, wysmażone i odchodzić od kości. Pokrój mięso na kawałki wzdłuż kości. Podaj z ulubionymi dodatkami np. młodymi ziemniakami. The post Pieczone żeberka wieprzowe appeared

codojedzenia
WARSZTATY Z GRZEGORZEM ŁAPANOWSKIM - POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY 166

resztki które zostały- wysokobiałkowy makuch ( śruty ) które również można zastosować w kuchni.   Gotowanie to najprzyjemniejsza część warsztatów. Każdy z uczestników przygotowywał potrawy z dodatkiem oleju rzepakowego jak; majonez, sosy winegret, dresingi, pieczone pączki. Potrawy zostały przygotowane za pomocą różnych technik np. pary fry ( smażenie w wysokiej temperaturze ), con fit ( powolne duszenie w niskiej temperaturze w tłuszczu ) czy podpalanie

Kulinarne Fantazje Marioli
MAKARON Z TRUSKAWKAMI 237

miękkości w osolonej wodzie, odcedzić na sitku. Do miski wsypać truskawki, cukier i dodać kwaśną śmietaną. Wszystko zmiksować za pomocą blendera.  Makaron nałożyć na talerz, polać przygotowanym sosem truskawkowym. Przepis bierze udział w wydarzeniu na grupie na Facebooku  "Błyskawiczne piątki" , do której zapraszam także

Zrób to smacznie
Lekkie roladki z karkówki faszerowane młodą kapustą. 219

młode smakują wybornie. Są intensywne w smaku, miękkie w fakturze i soczyste. Do tego ogromnie bogate w witaminy. Jakiś czas temu pokazywałam Wam kapustę kwaszoną zapiekaną z karkówką w sosie myśliwskim, danie, które także jest łatwe, ale smakiem bardziej podchodzi pod bigos. Natomiast dzisiaj podaję przepis na roladki pełne zieloniutkiej, delikatnej, młodej kapusty podduszane w piekarniku. Zadowoli i facetów, którzy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tarta francuska z łososiem i brokułem 220

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki startego sera (mieszanka parmezanu, cheddar/gouda) 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę na tartę naoliwić lub posmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie

Jaglusia
Zielone kopytka ze szpinakiem 182

Szpinak jest w daniu praktycznie niewyczuwalny, nadaje on tylko barwę kopytkom. Z czym jeść kopytka szpinakowe ? Najlepiej smakują z rozgrzanym na patelni masłem. Możecie podać je także z dowolnym sosem, a nawet w wersji na słodko, z cukrem, zrumienioną tartą bułką i truskawkami. PRZEPIS NA ZIELONE KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki na zielone kopytka: 350 g ugotowanych ziemniaków 100 g liści

kolorowotorcikowo
KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ – bezglutenowe, wegetariańskie 314

przygotowałam dla Was pyszne, chrupiące kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej inspirowane moimi ukochanymi smakami Indii – z dodatkiem curry i kminu rzymskiego. Niesamowicie aromatyczne! Świetnie smakują np. z sosem z pieczonych pomidorów albo papryki. Są idealnym pomysłem na obiad! Są bezglutenowe , w związku z czym bez obaw mogą je zajadać osoby z nietolerancją. Koniecznie spróbujcie! Gwarantuję, że posmakują

Ostra na Słodko
Pikantna zapiekanka ziemniaczana z chorizo 175

wytopi się z niego tłuszcz), po chwili dodajemy cebulę. Dolewamy wodę, dusimy do miękkości. Studzimy. 3. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z przecierem i przyprawami (ilość do smaku, sos powinien być wyrazisty). Ziemniaki, chorizo, cebulę, fasolę, kukurydzę, czosnek, ser i śmietankę z przecierem i przyprawami mieszamy ze sobą. 4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut

Szefowa kuchni
Piersi kurczaka z cytrynowo-tymiankową nutą 207

grilla. Z bardzo fajną marynatą, ze świeżym tymiankiem, cytryną i ostrą papryczką. Dzięki niej otrzymujemy ziołowo-pikantne mięso. Bardzo nam smakowało:) podwójna pierś z kurczaka 1-2 łyżki sosu sojowego lub teriyaki 1 cytryna 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 4 listki laurowe świeży tymianek (ilość wg uznania, w zależności od tego czy lubimy bardziej, czy mniej

Smaki Na Talerzu
Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne! 1949

wody, całość dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie dodać pieprz chili cayenne oraz pokrojone ogórki, wymieszać i dalej dusić całość pod przykryciem przez ok. 30 minut. Jeśli sos wydaje się zbyt rzadki, to można jeszcze całość chwilę smażyć bez przykrycia, do odparowania nadmiaru płynów. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą. Ozdobić posiekanymi, świeżymi listkami bazylii. Podawać

Kulinarne Przeboje
DESER Z CHIA I TRUSKAWKAMI 280

minut. Truskawki myjemy, oczyszczamy.  Przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy ksylitol i blendujemy na jednolitą masę. Jogurt z chia dzielimy na połowę i przekładamy do szklanek. Sos truskawkowy polewamy po połowie na jogurt z chia. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą