sosy - 72734 przepisów (strona:2861/4849)

Wigilia bez mleka. Świąteczne przepisy dla dorosłych i dla dzieci 288

schab bije je wszystkie na głowę. Schab upieczony według tego przepisu jest idealny do jedzenia na zimno do chleba. Można go także podać na ciepło na świąteczny obiad z sosem, który powstaje w trakcie pieczenia

Dieta bez mleka
Szakszuka z brokułami i szynką parmeńską 150

odcedzony odłożyć na bok. Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i zeszklić na maśle. Dorzucić drobno pokrojony czosnek. Wlać pomidory. Szynkę parmeńską podzielić na kawałki i dorzucić do sosu. Pokroić mozzarellę w kostkę i dodać około 1/3 na patelnię. Dobrze wymieszać i podsmażać do rozpuszczenia się sera. Wlać ocet. Doprawić cukrem i pieprzem. Zrobić otwory i wbić jajka. Dodać

Karola gotuje
Śledzie w occie estragonowym 206

Matki Natury ).   Estragon to niekwestionowany król ziół we francuskiej kuchni – świeże liście dodaje się do sałatek, zup, używa ich jako dekoracja dań. Listki estragonu są składnikiem podstawowych francuskich sosów: tatarskiego, remoulade, bearnaise. Estragon uzupełnia i podkreśla smak ryb, skorupiaków, kurczaka, indyka, dziczyzny i dań naszykowanych z jajek. Świetny dodatek do majonezu, użytego jako dressing do jaj czy zielonej sałaty

Karo in the Kitchen
ŚLEDZIE W OCCIE Z CEBULKĄ: przepis, jak zrobić 315

zalewie octowej z cebulką o wyrazistym smaku i aromacie ziela angielskiego oraz liści laurowych. Prawdziwe, domowe śledzie w occie, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Absolutnie rewelacyjne z sosem chrzanowym, w towarzystwie cebulki i posiekanego koperku. Jak zrobić śledzie w occie ? Przygotowanie pysznych marynowanych śledzi wcale nie jest trudne. Należy pamiętać o zakupie dobrej jakości śledzi, nie przesolonych. Jeżeli

Moja Książka Kucharska
Wegański bigos z fasolą 169

kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1/2 jabłka 150 g fasoli białej Garść śliwek Garść suszonych grzybów 2 łyżki oliwy  Pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć) 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku zmielonego 1 łyżeczka majeranku Opcjonalnie: pietruszka, seler  Przygotowanie: Fasolę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3h.  W garnku

Czarnawisienka
Wigilijne śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną i miodem 219

blogu, jak i na świątecznym półmisku. Takich jeszcze nie było! Słone kawałki śledzia otoczone cebulką i aromatycznymi suszonymi grzybami, które odgrywają niemałą rolę w świątecznym menu. Całość opływająca lekkim sosem na bazie miodu z dodatkiem tymianku i żurawiny. Wytrawna strona Świąt zamknięta w słoiczku, którego otwarcie powoduje odurzenie przepięknym zapachem...pomimo zawartości śledzia ;) Słodko- słony, z wyraźnym, pieprznym akcentem smak

Kuchnia w Słońcu Skąpana
pieczone przepiórki 279

oliwek Przepiórki ponacierać solą i pieprzem, każdą zawinąć w boczek (korpus i nogi). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec, aż po nakłuciu wykałaczka wypływać będzie przezroczysty sos. Wyjąć, dać chwile odpocząć, podawać

stajnia gołębie od kuchni
Tradycyjne Ciasto Zebra- na oranżadzie 176

kakao, a do drugiej mąkę oraz kilka kropli aromatu pomarańczowego. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki zaś wysmarować masłem i obsypać mąką. Łyżkę (najlepiej chochelką lub łyżką do sosu) jasnego ciasta wylać na środek formy, na nią wlać chochelkę ciemnego ciasta- wlewać tak na przemian, aż do wyczerpania ciasta. Piec w 180 stopniach przez 45 minut, a najlepiej

Kraina Miodem Płynąca
SCHAB W SOSIE WŁASNYM 176

przesmażaniu cebuli.  Do gorącego bulionu przekładamy obsmażone plastry schabu. Dodajemy cebulę, ziele ang, listek laurowy, doprawiamy wywar solą. Dusimy na wolnym ogniu przez ok 45 minut. Gotowy sos możemy zagęścić mąką

Z Majeczką w kuchni
Karp w śmietanie 156

stron, zlać z patelni nadmiar tłuszczu (o ile taki pozostał), a do podsmażonej na patelni ryby i cebuli wlać śmietankę kremówkę i dusić przez kilka minut, do czasu aż sos śmietanowy nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić jeszcze ewentualnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć rybę na półmisek i oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego! The post Karp w śmietanie appeared

Kulinarne Przeboje
Ciepłe kanapki z tuńczykiem i awokado 169

Ciepłe kanapki zimą to idealny początek dnia. Dziś przygotowałam je z tuńczykiem w sosie własnym, awokado i pieczona papryką. Paprykę można upiec samemu w piekarniku i potem obrać ze skórki albo tak jak ja, nie miałam czasu więc wyjęłam ją ze słoika i gotowe. Zapraszam na pyszne śniadanie. Kanapki z tuńczykiem, awokado i pieczoną papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Śledzie sułtańskie 154

danie łączy ze sobą wyrazisty smak słonego śledzia oraz słodkawej cebuli i rodzynek. Całość skąpana jest w pikantnym sosie pomidorowym, a dodatek octu sprawia że ryba jest bardzo delikatna i krucha. Wspaniałe danie wigilijne! Składniki: 4-5 filetów śledziowych (około 400 g) 3 łyżki octu 10% 80 g rodzynek 2 cebule 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 listki laurowe

Pyry na Gaz
Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo-orzechową 160

figowo-orzechową. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Ci ę zainteresować: → Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe → Ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i jagodami goji → Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina → Pasta figowa z orzechami włoskimi → Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto

Oryginalny smak
Surówka na słodko do obiadu 149

pomidor malinowy 3 korniszony 1 łyżeczka sambal oelek 1 łyżka miodu 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie Sałatę siekamy. Ananas, korniszony, pomidor kroimy w kostkę. Sos mieszamy z majonezem, miodem i śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie łączymy

R'n'G Kitchen