sosy - 72734 przepisów (strona:2860/4849)

Śledzie po tatarsku 189

Magda Sos tatarski to świetny dodatek nie tylko do wędlin – okazuje się, że jego kwaskowaty smak i wszystkie dodatki w środku pasują do śledzi. Drobno pokrojone marynowane pieczarki, ogórek konserwowy, do tego ostrość cebuli, wszystko to idealnie komponuje się w smaczną sałatkę śledziową. Polecam dodać do nich także pieprz cytrynowy lub czarny pieprz i odrobinę skórki z cytryny

Smaczna Strona
PRZEPISY NA WIGILIĘ: TARTA Z RYBĄ PO GRECKU 179

tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju

Niedzielny kucharz
wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami 165

pieprz do smaku wykonanie farszu: Grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia najlepiej na noc, a następnie gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy (wywaru nie wylewamy przyda się do sosu). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy grzyby i podsmażamy, mieszamy a następnie mielimy maszynką. Ryż gotujemy al dente. Do ryżu dodajemy grzyby, mieszamy i doprawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Jajecznica z mlekiem 227

Tym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety w sosie grzybowym 218

minut. Jeśli podczas gotowania woda za bardzo nam odparowała to dolać czystej wody lub wody w której moczyły sie grzyby. Całość zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Sos doprawić do smaku. Gotowe pulpety podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kluski śląskie i buraczki z cukinią

Monia miesza i gotuje
Bliny ziemniaczane na drożdżach 183

łyżkę mąki lub bułki tartej. Na rozgrzany olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu podawać z kwaśną śmietaną, smażonymi borówkami lub innym sosem wedle uznania

Tradycyjna Kuchnia
Prawdziwa zupa cebulowa – na bulionie wołowym, z porto 212

wypadku do zupy cebulowej najlepiej zrobić bulion z wołowej kostki bio o obniżonej zawartości sodu i podkręcić go do smaku suszonym grzybkiem (lub nawet trzema- umami!), paroma kroplami sosu sojowego (znowuż umami!), skórką odciętą z parmezanu (i jeszcze więcej umami!), łyżeczką ziarnistego pieprzu i pęczkiem natki pietruszki (podobny patent pokazywałam już W TYM PRZEPISIE , sprawdźcie!). Po wlaniu bulionu wołowego zupę

Karo in the Kitchen
Śledzie po cygańsku 188

lekko pieprzymy. Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy ogórki, cebulę, czosnek, musztardę i keczup. Mieszamy. W słoiczku układamy naprzemiennie warstwami śledzie i sos. Wkładamy do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego

Smak mojego domu
Ruskie paluszki z pieczarkami , pyszny obiad 184

tartej , odstawiamy do lodówki na około 30 minut . Przy smażeniu nie będą się rozwalać . Smażymy na smalcu lub na oleju na złoty kolor z obu stron.Serwujemy na gorąco z sosem czosnkowym…mniam Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ruskie paluszki z pieczarkami , pyszny obiad pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Śledzie z marynowanym imbirem / Herring with pickled ginger 196

piórka sok z 1 cytryny 100 g marynowanego imbiru ze słoiczka 2 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego Składniki na zalewę: 250 ml oleju roślinnego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki zalewy. Układaj w słoiku naprzemiennie warstwy: śledzie, cebulę skropioną sokiem z cytryny i imbir aż do wyczerpania składników wkładając gdzieniegdzie liście

karmelowy
Piernik na piwie 155

uznania Przygotowanie: Piekarnik ustawiam na 180 *C. Podgrzewam w garnuszku masło, miód i cukier.  W dużej misce mieszam mąkę z sodą i przyprawami.  Wlewam gorący miodowy sos do mąki z sodą i przyprawami, mieszam. Dodaję piwo, mieszam.  Teraz pora na całe jajka, ubijam je na pianę i dodaje do miodowo-mącznej, mieszam dokładnie Gdy wszystko dokładnie się

Proste Potrawy
Gęś w piernikowym sosie 168

Jeśli lubicie gęsi na święta tak jak ja to ten pomysł powinien wam przypaść do gustu. To gęś w piernikowym sosie z powidłami. To taki mój mały ekstrawagancki pomysł na to jak urozmaicić nasze tradycyjne danie. Pierniczki czekoladowe i gęś, fajne i zaskakujące połączenie prawda? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karkówka pieczona w powidłach 180

godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso ( pozostawiamy w tym samy naczyniu) i dolewamy wody.  Przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 godziny. Podajemy z powstałym sosem lub jako wędlinę do pieczywa

Gotowanie Patki
Najlepsze przepisy na śledzia 142

żurawiną Sałatka śledziowa z buraczkami Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Tatar ze śledzia Śledź pod buraczkiem Rolmopsy z ogórkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź

Kulinarne przygody Gatity
33 propozycje na świąteczne sałatki 17685

serem i kukurydzą Sałatka z porem, wędzonym kurczakiem i żółtym serem Warstwowa sałatka z szynką i porem Zielona sałatka z jajkiem i łososiem Sałatka z tortellini Sałatka śledziowa z sosem jogurtowo-musztardowo-koperkowym Sałatka śledziowa Sałatka śledziowo-buraczana Sałatka ryżowo-paprykowa siostry Marii Sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem Sałatka „puszkowa” – z papryką, porem, kurczakiem i serem

Smaki Na Talerzu