Mojej córeczce bardzo zasmakowały pulpeciki w sosie serowym. Szczerze mówiąc nam również. Pyszny i szybki pomysł na domowy, rozgrzewający obiad! 500 ml bulionu drobiowego Pulpeciki: 250 g mięsa z indyka 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka natki pietruszki (świeżej) Sól Pieprz Dodatkowo: 1 łyżka mąki pszennej 100 g kremowego serka topionego z papryką 2 łyżki jogurtu(...)wywaru. Dodajemy do niego jogurt grecki oraz mąkę pszenną. Mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Dodajemy kawałki serka topionego. Gotujemy jeszcze kilka minut (do rozpuszczenia się serka i zgęstnienia sosu). Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Możemy udekorować wierzch świeżą natką pietruszki
VioletoweKucharzenieniej ogromne kawałki pysznego , pieczonego pasztetu , obtoczonego w tymianku ..rewelacja . Odtworzyłam ze smaku , więc pewnie nie jest identyczny , ale mi smakuje dokładnie jak tamten , do tego świeża bagietka , sos tatarski i …nic więcej nie trzeba , no może kieliszek wytrawnego , czerwonego wina Składniki na dużą keksówkę : 0,1 kg golonki tylnej 3 podwójne wątróbki drobiowe pasek wędzonej słoniny – około(...)piekarnika , studzimy i najlepiej przed krojeniem włożyć na 4 godziny lub na całą noc do lodówki , nie będzie się rozpadał i zyska więcej aromatu . Doskonały z chrupiącą bagietką i sosem tatarskim . Smacznego ! Artykuł Pasztet ” Tymiankowy prosiak „ pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżySkładniki: 2 ugotowane udka z kaczki 3/4 szklanki komosy ryżowej / quinoa kawałek białej kapusty ok. 20 arkuszy papiery ryżowego 1 dymka 2 łyżki sosu do woka 2 łyżki sosu … Czytaj dalej Sajgonki z kaczką
czarrna od kuchniplacki: 200 g kukurydzy z puszki, jajko, 3 łyżki mąki, łyżka mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Cykoria , olej, sól, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej. Dodatkowo: sos czosnkowy, po łyżce posiekanej natki pietruszki i czerwonej cebuli, kilka małych pomidorków. Przygotowanie: Kukurydzę osączam z zalewy, miksuję na papkę ze słodką papryką i kurkumą, przekładam do miski. Do kukurydzy(...)mieszam. Patelnię smaruję olejem (odrobinę za pomocą pędzelka) , rozgrzewam. Nakładam po łyżce masy na patelnie, lekko spłaszczam. Smażę po 1,5 minuty z każdej strony. Placki podaję z sosem czosnkowym i pomidorkami posypane natką pietruszki i czerwoną cebulą
JejKuchniaciasta, czyli ciasto japońskie Makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński to prawdziwa gr... Babka cytrynowa Prosta babka cytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kt... Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli robiłam j... Domowy kisiel pomarańczowy Domowy kisiel pomarańczowy - przepyszny zarówno na deser jak... Post Sernik mleczny (z mlekiem w proszku) pochodzi
Poezja smakudość cienką, lekko chrupiącą skórkę, ale jednocześnie jest miękka i puszysta. Chlebki pita świetnie nadają się do nadziewania mięsnym farszem (np. kebab czy gyros) z dodatkiem pikantnych i ziołowych sosów. Pita lubi także sery kozie i feta, sałatki z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, sos tzatziki, hummus. Jak ciekawostka: Grecy pitę zwijają w rożek. Składniki ciasta: 550 g mąki pszennej
Codzienna kuchnia niecodziennanasienne i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy pokrojone jabłko i cebulę. Dusimy, aż sos karmelowy pokryje plastry jabłka i cebulę, odkładamy do innego naczynia. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy odsączoną, osuszoną wątróbkę i smażymy najpierw na dużym ogniu 2-3 minuty(...)zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy wątróbkę na ok. 5 minut aby doszła, solimy. Na talerzu układamy porwaną sałatę. Układamy naprzemiennie karmelizowane jabłka, cebulę i wątróbkę. Przed podaniem skrapiamy sosem, który pozostał na patelni i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! The post Wątróbka z karmelizowanym jabłkiem i cebulą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Po tym czasie ryba będzie gotowa. Tak przygotowanego pstrąga podaję w folii aluminiowej. Jeśli chcecie rybę z niej wyjąć, przelejcie na talerze sos, który jest w folii. To on stanowi kwintesencję smaku tego dania. Pstrąga podajemy z białym pieczywem, które można maczać w sosie. Smacznego
Smak mojego domukoloru (w tym czasie nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Ściągnąć z palnika, dodać masło oraz kremówkę i energicznie wymieszać. Doprawić solą. 8) Gotowe serniczki tuż przed podaniem polać sosem karmelowym i udekorować pistacjami. Nie przechowywać serniczków razem z karmelem w lodówce, ponieważ karmel będzie zbyt twardy. Można przechowywać w lodówce sam sos, ale wyjąć przynajmniej godzinę przed podaniem, żeby
Fitsweet.meJako pierwszy postanowiłam wykorzystać przepis na makaron z mięsem wieprzowym i grzybami. Nie miałam borowików ale podgrzybki też świetnie się nadawały. Otrzymałam 3 solidne porcje sycącego dania. Makaron z sosem mięsnym i podgrzybkami 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki i przekręciłam ją przez maszynkę z grubym sitkiem) 1 cebula 30 g grzybów suszonych np. podgrzybków 50 g parmezanu(...)moczenia grzybów (bez śmietków z dna) i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy pozostawiając szklankę wody z gotowania. Makaron wkładamy do sosu, wsypujemy starty parmezan i wlewamy odstawioną wodę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe
Dzieje kuchennej Wiewiórysoczewicy czerwonej Pól kilo mąki Drożdże Mały jogurt naturalny Razem: ok. 140 zł Przyprawy: Kurkuma Kumin Oregano Tymianek Słodka papryka Pieprz kajeński Czosnek granulowany Ocet ryżowy Sos rybny Sos sojowy Olej sezamowy Kawałek cynamonu Ziarna kolendry Ze spiżarki: Miód Oliwa Olej Pobierz listę zakupów Smacznego i dajcie znać co sądzicie o takim menu, czy spróbowaliście, a jeśli
Niedzielny kucharzOpakowanie krewetek 200 g 4 łyżki szczypiorku 4 łyżki świeżej kolendry lub łyżeczka utartych nasion Chiński rosół: 500 ml rosołu 500 ml wody Łyżeczka miodu Łyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej
Niedzielny kucharzminut aż się usmaży i lekko zezłości, wtedy dodaj plasterki czosnku i oliwek, podsmaż ok 1-2 minut i dolej na patelnię wino Dodaj na patelnię śmietanę i wymieszaj sos aby stał się jednolity. Do sosu z kurczakiem włóż ugotowany makaron, lekko wymieszaj i dorzuć liście świeżego szpinaku. Dopraw teraz odrobiną pieprzu i wszytko wymieszaj i podgrzewaj 1-2 minuty
nietylkopasta.plpestki dyni, ale może być również sezam i cokolwiek innego co Wam przyjdzie do głowy. Rozmrażamy truskawki, aż puszczą sok i będą miękkie. Nie chcemy sorbetu, a sos truskawkowo-bananowy. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni, góra i dół bez termoobiegu. Następnie kroimy banana na mniejsze części i blendujemy razem z truskawkami na gładki sos. Dodajemy do mieszaniny jajko
Justa próbuje gotować200g soczewicy zielonej (przed namoczeniem) Sos sojowy Pół cebuli Jajko Bułka tarta Smalec lub olej do smażenia Soczewice namoczyć (20 minut ) i ugotować (25-30 minut). Odcedzić. Po przestudzeniu dodać startą na małych oczkach cebulę i doprawić masę sosem sojowym. Dodać jajko i bułkę tartą( Tyle żeby masa dawała się uformować). Formować małe kotleciki i otaczać je w bułce tartej
cukrem pudrem posypane