rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, marchew i boczniaki, do odparowania wody. Wlewamy śmietankę, dodajemy koper, ser gorgonzola i starty na tarce cheddar. Przyprawiamy. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje. 3. Makaron mieszamy z sosem. Przed podaniem dekorujemy serem i koperkiem
Szefowa kuchninakłuwania. Po zdjęciu z patelni obsypać solą i pieprzem, przykryć folią aluminiową i odstawić na około 5 minut. Soki zawarte w mięsie muszą przestać wrzeć. Podawać z dowolnym sosem i surówką. ja uwielbiam z sosem czosnkowym. Smacznego
Kuchnia Pokoleńfasoli "Jaś" 200 ml śmietany 30% ok. 1,5 litra bulionu 1 łyżeczka kminku całego 1/2 łyżeczki kminku mielonego 2 liścia laurowe 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 2-3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: 3-4 ziemniaki ok. 300-400 g kiełbasy Wykonanie: Fasolę zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po tym czasie, odcedzamy(...)zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będę miękkie. Na końcu dodajemy ugotowaną fasolę, zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym, kminkiem mielonym, sokiem z cytryny i zagotowujemy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy go garnka, zalewamy wodą tak, aby wszystkie ziemniaki były zakryte, soli i gotujemy
Kuchnia MagdaLenyłyżki roztopionego masła sól, pieprz Pulpeciki: 300 g mielonego mięsa 2 kromki pieczywa tostowego 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku woda sól, pieprz Dodatkowo: kilka łyżek sosu pomidorowego z borowikami LaSelva 150 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy mąkę z solą i oliwą. Dodajemy rozmieszane drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto należy zagniatać(...)temu pulpeciki będą mięciutkie i soczyste. Z gotowej masy formujemy małe kotleciki, które obsmażamy z każdej strony na rumiano. Nasze pulpety wykładamy na podrośnięte drożdżowe bułeczki posmarowane cienką warstwą sosu pomidorowego z borowikami. Całość posypujemy serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 minut. Zajadamy póki ciepłe, smacznego! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkapuszki, cynamon, curry, ostrą paprykę, pokruszoną w dłoniach kostkę rosołową oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do momentu zredukowania sosu. 3. Kolendrę posiekać, orzechy nerkowca również posiekać i podzielić na dwie części. 4. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 5. Do sosu dodać kawałki kurczaka, połowę
Szalona Kuchnia EwelinyWłoski makaron z sosem na bazie zdrowego brokułu, pachnącej bazylii i soczystego kurczaka to świetny pomysł na przygotowanie błyskawicznego, sycącego i pełnowartościowego obiadu. Składniki: 300g makaronu pełnoziarnistego 250g sera mascarpone 500g brokuł 3 łyżki posiekanej bazylii 300g fileta z kurczaka 1 plaster cytryny sól i pieprz oliwa Wykonanie: 1. Brokuł umyć i podzielić na mniejsze różyczki, a następnie ugotować(...)serek mascarpone, gotować na wolnym ogniu do momentu aż składniki się połączą. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. 4. Makaron rozłożyć na talerz i polać sosem z kurczakiem
Szalona Kuchnia Ewelinypiersi z indyka 300 g mrożonych brokułów 1 mała czerwona cebula garść kiełków z rzodkiewki pół łyżeczki rozmarynu szczypta mielonej słodkiej papryki szczypta mielonej chili 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Indyka kroimy w sporą kostkę, dodajemy do niego sos sojowy, rozmaryn, słodką paprykę, chili, mieszamy
Kardamonovycurry. Pierś smażymy na niewielkiej ilości oleju z przyprawą gyros. Pomidory,ogórki,papryki kroimy w kostkę mieszamy razem w misce dodajemy kukurydzę i około pół łyżeczki ziół prowansalskich. Przygotowujemy sos - jogurt majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warstwowo układamy: Połowa Ryżu - pierś z kurczaka - warzywa - sos czosnkowy - połowo ryżu - ser pokrojony w paseczki. zapiekamy całość w piecyku około
Dziś Ja gotujemuszkatołowej Farsz : 400 gramów pieczarek 1 duża cebula 1 jajko (M) 2 czubate łyżki bułki tartej 2 ząbki 1 łyżka posikanej natki pietruszki czarny pieprz 1 łyżka ciemnego sosu sojowego / magi 1 łyżka czerwonej słodkie papryki w proszku dodatkowo: 2 duże filety drobiowe( około 650 gramów) 1 łyżka przyprawy do Złocistego kurczaka Kamis 2 łyżki oleju(...)posiekaną drobno cebulę, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia cebuli, przyprawiamy pieprzem i papryką i dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze chwilę i pod koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym, lub Magi . Farsz studzimy w osobnej misce . Po wystudzeniu wbijamy jajo i wsypujemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie. Farsz ma być dość zwarty 2. Filety myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż
vaniliowoczekoladowazapewne niewiele dzieciaków po nią sięgnie Składniki : ćwiartka główki , białej kapusty jedno jabłko 1 duża marchewka kawałek pora ( tyle, ile lubicie ) jeden , mały lub kawałek z dużego , świeżego ogórka sos : 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu ( można zamienić na jogurt , ale majonez daje fajny smak ) 1 ząbek czosnku , wyciśnięty przez praskę 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżka octu jabłkowego(...)cienkie plasterki , tak samo jak ogórka ( ja ogórka , kroję ze skórką , oczywiście po umyciu ) , przyda się mandolina do krojenia warzyw . Przekładamy wszystko do jednej miski . Następnie, składniki , z pozycji sos , łączymy razem , mieszamy i przelewamy do warzyw . Teraz , mieszamy , lekko wygniatając ręką ,całość , aż puści sok i to, by było na tyle Doskonała do obiadu w towarzystwie mięska lub rybki
Ogrodnik w podróżyczęści (każdą z parówek), owijamy w 1 warstwie ciasta i układamy pionowo w foremce. Na środku ustawiłam foremkę do wycinania ciastek - również w kształcie serca, która stworzyła miejsce na sos, w romantycznym stylu. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu na środek wlewamy ulubiony sos. Wioleta Gargula
MamaOskarkasmakują mi, następnym razem zastąpię je nasionami słonecznika :) Składniki: 2 obrane łodygi selera naciowego 2 małe jabłka garść roszponki kiełki słonecznika lub ziarna słonecznika 2 łyżki orzechów włoskich sos do sałatki: 3-4 łyżki oleju lnianego sok z cytryny do smaku sól, pieprz do smaki (pieprzu użyłam ze sklepu Smaki Natury <--klik) ewentualnie miód do smaku(...)jabłek. 2. Seler kroimy w 1 cm kawałeczki, orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki, dodajemy do jabłek i roszponki. Na koniec dajemy kiełki. 3. W osobnym naczyniu mieszamy składniku sosu i polewamy nim sałatkę. Mieszamy całość i podajemy. Smacznego !!! Przyprawy ze sklepu Smaki Natury nie zawierają glutaminianu sodu, są najwyższej jakości, w wygodnych opakowaniach ze struną, która pozwala
Gotowanie...to proste !możemy przygotować lekki lunch do pracy, czy też pyszną kolację. Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie 10 minut. Spróbujcie :) Składniki: 30 dag fasolki szparagowej (można użyć mrożonej) 20dag tuńczyka w sosie własnym pieprz + sól kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Fasolkę szparagową gotujemy około 8-10 minut na parze (możemy również ugotować ją w lekko osolonej wodzie). Odcedzamy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Tuńczyka oddzielamy od sosu własnego i drobimy. Oba skłądniki łączymy z odrobiną soku z cytryny i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Możemy dodać odrobinę soli. Smacznego
ChilliJemytemu dzwonił z pracy,że ta łopatka wyszła mi wyśmienita. Składniki: 1,20 kg łopatki wieprzowej 1/2 szklanki wody 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej 2 łyżeczki majeranku 5 łyżek oleju sól,pieprz W miseczce zmieszać sól,pieprz,paprykę,czubrycę(...)czosnek przeciśnięty przez prasę,sos sojowy,majeranek oraz ocet balsamiczny - dodać olej i wymieszać. Nasmarować łopatkę i odstawić w zimne miejsce, najlepiej do lodówki na noc. Cebule pokroić w piórka. Łopatkę ścisnąć sznurkiem bądź siatką by nadać jej kształt, wsadzić do rękawa do pieczenia razem z cebulą, pozostałą marynatą. Do rękawa wlać również 1/2 szklanki przegotowanej wody,zamknąć rękaw
Niespełnione zdolności kulinarnegalarecie... Wegański twarożek z nerkowców i awokado Wegański twarożek znalazłam u Skoraczka. Bardzo mnie zacieka... Polędwiczka w melasie Polędwiczka w melasie to azjatycki fusion. Pewnie niektórzy ... Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym są delikatne i rozpły... Post Galette z pieczarkami i porem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku