Kieszonki z piersi kurczaka nadziewane warzywami obtoczone płatkami Kukurydzianymi Lubella - to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Składniki: 1 pierś z kurczaka 400g mrożonych warzyw na patelnię Pieprz, sól, sos sojowy do smaku 1 jajo Płatki owsiane Lubella Pierś z kurczaka należy dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na 4 płaty. Każdy płat delikatnie naciąć, tak, aby powstała koperta. Przyprawić solą(...)pieprzem. Warzywa smażymy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Lekko przestudzić. Warzywa włożyć do mięsnych kopert. Obtoczyć w jajku a następnie w płatkach. Smażymy z każdej strony przez ok 5 minut. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która
Słodki Zakątekjedzą. Bardzo zdrowa i pożywna sałatka na każdą okazję. Składniki: 1 brokuł 1 puszka czerwonej fasoli 3 jaja pęczek szczypiorku opakowanie słonecznika łuskanego Składniki do sosu: 100 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku pieprz, sól Brokuł należy ugotować na parze w osolonej wodzie do miękkości. Na dno miski wykładamy ostudzony, ugotowany brokuł. Całość polewamy sosem
Słodki Zakątekłyżki pestek z granatu 6 rzodkiewek około 10 dkg sera z niebieską pleśnią (użyłam Lazur) mieszaninę dowolnej zieleniny (u mnie – mieszanka sałat, szczawik zajęczy, liście buraka, kiełki) na sos – 1/3 szklanki oliwy, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu. Przygotowanie: Jest banalnie proste 🙂 Buraka zawijamy w folię aluminiową (nie obieramy), wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy(...)się rozpuści, a zielenina zwiędnie i zamiast chrupiącej sałatki dostaniemy paskudną maź. Buraka i ziemniaka, kroimy w cieniutkie plastry, tak samo rzodkiewki. Wszystko razem mieszamy, posypujemy pestkami granatu. Polewamy sosem przed samym podaniem. Proste, pyszne i kolorowe. Twórzcie własne wersje, gorąco do tego zachęcam. Jeśli nie lubicie sera pleśniowego, to ta sałatka rewelacyjnie smakuje z serem białym. Post
ladykitchenogórek kiszony średniej wielkości, 2 łyżki oleju, słodka papryka wędzona Cykoria , sól, papryka ostra, zioła prowansalskie, curry. * Można również użyć mięsa gotowanego z zupy. :) Dodatkowo: garść posiekanego koperku, sos czosnkowy. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie przez 20 minut, odcedzam. Na rozgrzanym oleju podsmażam ziemniaki z dodatkiem przypraw - papryk, soli, ziół prowansalskich i curry. Kiedy(...)mięso i paprykę (małe paseczki), smażę około 5 minut na średnim ogniu. Na koniec dodaję pokrojonego w kostkę ogórka i smażę jeszcze przez 1-2 minuty. Danie podaję z sosem czosnkowym posypane koperkiem
JejKuchniaprzyprawy: paprykę słodką, paprykę chili, tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem. 4 Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy je plasterkami ziemniaków. 5 Następnie przygotowujemy sos do polania zapiekanki. Łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim zapiekankę. 6 Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut, aż wierzch się(...)lekko przyrumieni, a sos na zapiekance zetnie. Jeżeli zapiekanka będzie mało przypieczona, możecie na ostatnie kilka minut powiększyć temperaturę piekarnika. 7 Zapiekankę podajemy pokrojoną w kwadraty, posypaną natką pietruszki. Porady Najlepiej zapiekankę nakłada się dużą łyżką lub drewnianą szpatułką. Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiFarsz do naleśników: ok 1,5 kg ziemniaków 2 cebule pieprz, sól, 3 łyżki masła oliwa do smażenia. dodatkowo; 15-20 dag sera żółtego przepis na sos pieczarkowy znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ,odcedzić. Składniki na naleśniki wymieszać w misce i usmażyć na patelni. Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie. Dodać(...)łyżkę farszu na naleśnik i zawijamy w koperty. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy startym żółtym serem.zapiekamy w 200 stopniach ok 20 -25 min. Podajemy z sosem pieczarkowym i surówką. Smacznego
Swojskie jedzonkoromantycznej kolacji podać do jedzenia? Ja stawiam na lubianą przeze mnie kuchnię włoską i zapraszam m.in na genialne Arancini – pyszne, chrupiące kule ryżowe z aromatycznym nadzieniem. Podane z sosem pomidorowym i lekką, świeżą sałatką z rukoli tworzą cudowną całość, której żaden zakochany łasuch się nie oprze. Na deser pistacjowe tiramisu, a do picia znany i lubiany Grzaniec Galicyjski(...)porcję ryżu, wkładamy nadzienie i formujemy kulki. Odstawiamy na 10 minut. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju na rumiano. Podajemy ze świeżą rukolą, pomidorkami oraz sosem pomidorowym. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką GRZANIEC GALICYJSKI
Ostra na SłodkoBitki schabowe to łatwe danie na leniwy weekend lub do zabrania na obiad do pracy - odgrzane są równie smaczne. Połączyłam je z sosem pieczarkowym - delikatnie, smacznie, klasycznie:). 500 g schabu 500 g pieczarek 2 cebule 2 marchewki 1/2 selera 1 pęczek koperku 2 łyżki śmietany 2. łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej(...)wodę dodajemy koperek, przykrywamy, dusimy przez około 30 minut. 3. W szklance zimnej wody rozmącamy mąkę, wlewamy do garnka, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje
Szefowa kuchniProponujemy delikatne roladki ze schabu w sosie. Składniki: - plastry schabu - warzywa na bulion: seler, por, marchew, pietruszka, czosnek - natka pietruszki - słodka śmietana - mąka kukurydziana lub ryżowa - sól, pieprz, harissa Schab rozbijamy na cienkie plastry. Przyprawiamy. Posypujemy natką pietruszki, zwijamy i spinamy wykałaczką. Gotujemy bulion warzywny, odławiamy warzywa, marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do bulionu, zagęszczamy mąką(...)dodajemy 2-3 łyżki śmietany, przyprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy roladki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Smacznego
Maminek kulinarnyMakarony to jedne z najszybszych dań jakie możemy przygotować w naszych domach. Bardzo prosty sos, delikatny i kremowy, który łączy zimę z latem. Takie jest moje wyobrażenie, kiedy na niego patrzę. Oscypek nadaje mu charakteru. Wędzony, twardy ser, nasz polski parmezan jest kropką nad "i". I uwierzcie, warto mieć go w domu, wytrzymuje w lodówce długi czas i wcale(...)kurczaka oraz posiekany koperek. Całość mieszamy i w razie konieczności doprawiamy jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Makaron, w moim przypadku - penne gotujemy wg wskazówek producenta. Gorący mieszamy z sosem i podajemy od razu. Wioleta Gargula
MamaOskarkagdyż soja musi się gotować co najmniej 2 godziny, aby była miękka. Składniki: 1 szklanka suchej soi 10 suszonych daktyli średnia marchew 2 cebule 5 pieczarek 2 jajka łyżka sosu sojowego 3 łyżki wody pozostałej po moczeniu daktyli 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka ostra wędzona Przygotowanie Soję zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie soję odcedzamy, płuczemy(...)kostkę. Pieczarki, marchew i cebulę podsmażamy na maśle. Odcedzoną soję i podsmażone warzywa miksujemy blenderem na gładką masę. Do masy dodajemy pokrojone daktyle, wodę pozostałą po ich moczeniu, sos sojowy, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Pasztet wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok godzinę w temp 200 C. [caption id="attachment_7142" align
e-PrzepisyKulinarneebula to trochę zaniedbywane warzywo. Z jednej strony to podstawa większości zup oraz sosów, ale z drugiej traktowana jest trochę po macoszemu, niczym aktorka trzeciego planu, stanowiąca bazę dania, lecz nigdy niebędąca jego królową. A to poważny błąd, bo z cebuli wyczarować można całkiem sporo! Na przykład fenomenalną zapiekankę! Gratyna (z francuskiego gratin ) to jeden z moich ulubionych sposobów(...)minut aż staną się miękkie. Przygotuj beszamel. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wsyp mąkę. Smaż krótką chwilę, a następnie wolnym ruchem, cały czas mieszając, wlewaj śmietanę. Gdy sos stanie się jednorodny i gęsty zdejmij go z patelni i przypraw pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową do smaku. Podpieczone cebule polej beszamelem, a następnie posyp startym serem. Gratynę wstaw z powrotem
Food SquareSałatka gyros to dużo warzyw, dobrze doprawione kąski kurczaka i sos. Wszystko w jednej, przeźroczystej misie - niby trochę oddzielnie a jednak razem. Barwnie, chrupiąco i pysznie! Sałatki gyros nie da się zrobić troszeczkę. Nawet przy dość niewielkich ilościach poszczególnych składników na koniec otrzymacie dużą miskę kolorowego dania. Równie ładnie wygląda i doskonale smakuje sałatka warstwowa z ryżem i brokułem (klik(...)Urok takiej sałatki polega na jej kolorowych warstwach. Dopiero podczas nakładania mieszają się ze sobą i dopełniają smakami. Ponieważ warzywa, poza kapustą, nie są doprawione to ważne jest aby sos i kurczak były wyraziste, intensywne w smaku. Proporcje poszczególnych składników i warstw są umowne. Możecie użyć tylko jednej papryki, wtedy sugeruję czerwoną. Możecie zrezygnować z pomidorów, zmniejszyć ilości mięsa (nawet
Smaczna PyzaSałatka ze stekiem to szybki sposób na pyszną kolację po pracy albo lekki obiad. Sekretem przygotowania mięsa jest krótkie smażenie na mocno rozgrzanej patelni. Mięso wołowe
Dieta bez mleka