zapewne niewiele dzieciaków po nią sięgnie Składniki : ćwiartka główki , białej kapusty jedno jabłko 1 duża marchewka kawałek pora ( tyle, ile lubicie ) jeden , mały lub kawałek z dużego , świeżego ogórka sos : 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu ( można zamienić na jogurt , ale majonez daje fajny smak ) 1 ząbek czosnku , wyciśnięty przez praskę 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżka octu jabłkowego(...)cienkie plasterki , tak samo jak ogórka ( ja ogórka , kroję ze skórką , oczywiście po umyciu ) , przyda się mandolina do krojenia warzyw . Przekładamy wszystko do jednej miski . Następnie, składniki , z pozycji sos , łączymy razem , mieszamy i przelewamy do warzyw . Teraz , mieszamy , lekko wygniatając ręką ,całość , aż puści sok i to, by było na tyle Doskonała do obiadu w towarzystwie mięska lub rybki
Ogrodnik w podróżyczęści (każdą z parówek), owijamy w 1 warstwie ciasta i układamy pionowo w foremce. Na środku ustawiłam foremkę do wycinania ciastek - również w kształcie serca, która stworzyła miejsce na sos, w romantycznym stylu. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu na środek wlewamy ulubiony sos. Wioleta Gargula
MamaOskarkasmakują mi, następnym razem zastąpię je nasionami słonecznika :) Składniki: 2 obrane łodygi selera naciowego 2 małe jabłka garść roszponki kiełki słonecznika lub ziarna słonecznika 2 łyżki orzechów włoskich sos do sałatki: 3-4 łyżki oleju lnianego sok z cytryny do smaku sól, pieprz do smaki (pieprzu użyłam ze sklepu Smaki Natury <--klik) ewentualnie miód do smaku(...)jabłek. 2. Seler kroimy w 1 cm kawałeczki, orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki, dodajemy do jabłek i roszponki. Na koniec dajemy kiełki. 3. W osobnym naczyniu mieszamy składniku sosu i polewamy nim sałatkę. Mieszamy całość i podajemy. Smacznego !!! Przyprawy ze sklepu Smaki Natury nie zawierają glutaminianu sodu, są najwyższej jakości, w wygodnych opakowaniach ze struną, która pozwala
Gotowanie...to proste !możemy przygotować lekki lunch do pracy, czy też pyszną kolację. Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie 10 minut. Spróbujcie :) Składniki: 30 dag fasolki szparagowej (można użyć mrożonej) 20dag tuńczyka w sosie własnym pieprz + sól kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Fasolkę szparagową gotujemy około 8-10 minut na parze (możemy również ugotować ją w lekko osolonej wodzie). Odcedzamy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Tuńczyka oddzielamy od sosu własnego i drobimy. Oba skłądniki łączymy z odrobiną soku z cytryny i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Możemy dodać odrobinę soli. Smacznego
ChilliJemytemu dzwonił z pracy,że ta łopatka wyszła mi wyśmienita. Składniki: 1,20 kg łopatki wieprzowej 1/2 szklanki wody 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej 2 łyżeczki majeranku 5 łyżek oleju sól,pieprz W miseczce zmieszać sól,pieprz,paprykę,czubrycę(...)czosnek przeciśnięty przez prasę,sos sojowy,majeranek oraz ocet balsamiczny - dodać olej i wymieszać. Nasmarować łopatkę i odstawić w zimne miejsce, najlepiej do lodówki na noc. Cebule pokroić w piórka. Łopatkę ścisnąć sznurkiem bądź siatką by nadać jej kształt, wsadzić do rękawa do pieczenia razem z cebulą, pozostałą marynatą. Do rękawa wlać również 1/2 szklanki przegotowanej wody,zamknąć rękaw
Niespełnione zdolności kulinarnegalarecie... Wegański twarożek z nerkowców i awokado Wegański twarożek znalazłam u Skoraczka. Bardzo mnie zacieka... Polędwiczka w melasie Polędwiczka w melasie to azjatycki fusion. Pewnie niektórzy ... Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym są delikatne i rozpły... Post Galette z pieczarkami i porem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuGalantyna z kurczaka idealnie pasuje do kanapek jako alternatywa wędliny. Dobrze się też sprawdza jako przystawka razem z sosem. Od Was zależy jak ją wykorzystacie. Zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 300 g piersi z kurczaka 300 g mięsa z udka z kurczaka bez skóry i kości 150 g mix papryk ( czerwona, zielona, żółta, po 50 g każda ) 2 łyżeczki vegety(...)folię spożywczą. Zawijamy a końce związujemy ( jak cukierka ). Gotujemy na parze przez 30 minut. Schładzamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy na zimno do kanapek lub z sosem jako przystawkę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewyrozgrzewający, pikantny, pełen różnorodnych przypraw, czyli idealny na chłodne dni Składniki na rosół: 1000 ml bulionu z przepisu na rosół 3-4 g suszonych grzybów mun 50-60 ml sosu tamari ( wersja bez glutenu) lub sosu sojowego 2 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 1 średnia papryczka chilli lub 1/4 łyżeczki płatków chilli 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki szczypiorek
Ola la LCHFTakie szybkie placki polecam podać na słodko posypane cukrem i polane kwaśną śmietaną. Wówczas można pominąć pietruszkę w przepisie. Placki z gotowanych ziemniaków smakują super podane z domowym sosem czosnkowym lub polane sosem grzybowym
AniaGotuje.plpołowa płynu odparuje. Następnie zmniejszyć ogień i na patelnię z kurczakiem i kukurydzą dodać kwaśną śmietanę. Wymieszać i krótką chwilę (około 5 minut), na małym ogniu, razem podsmażać. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Kurczaka z kukurydzą podawać na ciepło, z ryżem (jak u mnie), kaszą lub pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja(...)curry czy łyżkę koncentratu pomidorowego. Kurczaka należy podawać na ciepło z ryżem, kaszą (np. kuskus) czy pieczywem. W przypadku, gdyby w puszce z kukurydzą było bardzo mało zalewy, do sosu, wraz z całą zawartością puszki, można dodać około 1/2 szklanki zimnej wody. Piersi z kurczaka można zastąpić mięsem z ud kurczaka (bez skóry i kości), a także mięsem mielonym
Gospodyni Miejskasoli odrobina pieprzu 1/4 szklanki wody Mięso pokroić na plastry, te przekroić na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w krążki. W miseczce przygotować sos: wymieszać keczup, koncentrat, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostałe przyprawy oraz wodę. W dużej misce wymieszać dokładnie mięso, cebulę oraz sos. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika
Simply FoodPulpety lubię bardzo i często je przygotowuję. Zwłaszcza jeśli mam ochotę na mięso, ale niekoniecznie to smażone. Do tego aromatyczny sos lub kasza, ryż, jakiś makaron, surówka lub na przykład ogórek kiszony i niczego więcej nie potrzeba, pyszny obiad skompletowany. Wersji tego dania jest bez liku. Ja dzisiaj proponuję mięsko doprawione podduszonymi suszonymi pomidorami i cebulką, otulone pysznym pomidorowym sosem
Pichceniomaniapozostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść olej kokosowy i usmaż na nim cebulę oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Dodaj koncentrat pomidorowy i odrobinę wody. Sos przypraw pieprzem, solą oraz ziołami. Paprykę oraz szynkę pokrój w drobną kostkę. Ugotowany kalafior zmiksuj za pomocą blendera na papkę. Odsącz wodę, przekładając kalafiorową masę na sitko (z niewielkimi oczkami(...)pieczenia połóż papier i za pomocą łyżki nałóż kalafior (uformuj płaski okrąg). Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15-20 minut. Po tym czasie na ciasto nałóż sos, szynkę oraz paprykę. Wszystko posyp startą mozzarellą. Możesz posypać wierzch ziołami. Piecz przez 10 minut. UWAGA! Ciasto po upieczeniu jest dość delikatne, więc podczas przekładania na talerz należy uważać, żeby
Fit&Fast Kitchennatto) - serwowane na gotowanym na parze ryżu, sa uważane za podstawowy, wysokobiałkowy składnik japońskiego śniadania. To rustykalne danie charakteryzuje się mocnym zapachem i oślizła struktura. Jest doprawiane sosem sojowym, a także opcjonalnymi dodatkami, jak wiórki ryby bonito (katsuobushi), siekana, zielona cebulka, pikantna musztara ( karashi ), posiekanymi, wytrawnymi wodorostami (kizaminori), oraz innymi przyprawami. Paczkowane natto jest dostępne w lodówkach japońskich i azjatyckich(...)wodorosty ( nori ) - podstawowe w japońskiej kuchni, przeznaczone do jedzenia z ugotowanym na parze ryżem. Ponieważ sa one już doprawione można je jeść same, z ryżem, albo moczyć w sosie sojowym i zawijać w nie ryż. Jest to powszechne i codzienne lubiane śniadanie; warzywne przystawki (kobachi) - popularne, jako japońskie śniadanie. Podawane, jako małe porcje (nie limitowane rygorystycznie do warzyw
Lejdi of the houseJuż i tak polegam często i gęsto na puszkach i mrożonkach. Albo raczej częściej i gęściej, niż normalnie. Dlatego kiedy tylko mogę gotuję podwójne, lub potrójne porcje... wszystkiego. Zamrożone sosy, kawałki kurczaka , pulpety , czy muffiny i scones , ratuja mnie przy okazji późniejszego powrotu do domu, albo kompletnego braku energii po dniu spędzonym z kapryśnym niemowlakiem(...)pies niejako pasterski, czyli zabiegajac drogę zbł ą kanym owieczkom, a potem zostało sprz ą tanie. W domu byliśmy w okolicy 18.00... Na obiad dostał się nam sos z klopsikami i kasza kus-kus... A dzięki zamrażarce wszystko gotowe w 20 minut... Składniki: (spokojnie na 3 dzieci i 1 dorosła osobę + pozostały kurczak, który znakomicie znosi mrożenie
Lejdi of the house