sosy - 72234 przepisów (strona:1941/4816)

Cykoria zapiekana w szynce 111

sera , sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Cykorie płuczę, przecinam wzdłuż i wycinam głąb, wrzucam do osolonej wrzącej wody i blanszuję około 4-5 minut. Przygotowuje sos łącząc ze sobą śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek sól i pieprz. Odsączam cykorię i zawijam każdy kawałek w 2 plastry szynki. W zależności od wielkości(...)warzywa można połączyć połówki lub zawijać każdą oddzielnie. Układam owinięte cykorie w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym zalewam sosem i posypuję wierzch startym na tarce o grubych oczkach serem. Zapiekam w rozgrzanym do 180 o C piekarniku przez około 20 minut. Cykoria zapiekana w szynce doskonale smakuje podana z  ryżem z ziołami . SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Udka z kurczaka w tymianku 140

potrzebne do przygotowania pieczonych udek z kurczaka w tymianku: 2 udka z kurczaka, ząbek czosnku, łyżka suszonego tymianku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki sosu sojowego, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Udka płuczę i osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram sola, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Przygotowuje marynatę łącząc sos sojowy, ocet balsamiczny

Gotuj Się Kto Może
Surówka z roszponki 127

pomidory parzę wrzątkiem i obieram ze skórki. Płatki migdałowe prażę na patelni lub w piekarniku do momentu, aż staną się rumiane. Siekam szczypior, pomidory kroję w ósemki. Przygotowuję sos mieszając ocet balsamiczny, oliwę i bazylię. Łączę ze sobą wszystkie składniki i zalewam sosem, mieszam delikatnie i surówka gotowa. SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Makaron ze szpinakiem 105

minut. Szpinak sam w sobie w zasadzie jest bez smaku, dlatego konieczny jest dodatek czosnku i wyrazistej fety. Dodatkowo dodaję jeszcze mozzarellę, która sprawia, że sos przyjemni się ciągnie. Wychodzi z tego naprawdę pyszne danie bogate w przeróżne składniki odżywcze. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania makaronu ze szpinakiem (3 porcje): 200g makaronu, 450g mrożonego, rozdrobnionego(...)minut. Dodaję fetę i mieszając smażę do momentu rozpuszczenia się sera. Na koniec dodaję mozzarellę i mieszam jeszcze przez krótką chwilę. Ugotowany makaron przekładam do sosu, całość mieszam i wykładam na talerze. Makaron ze szpinakiem gotowy. Makaron ze szpinakiem SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem 104

misce łącze ze sobą szpinak, ricottę i przestudzone mięso, doprawiam do smaku gałką muszkatołową solą oraz pieprzem. Nadziewam muszle farszem i układam na posmarowanej lekko sosem pomidorowym blasze (23cm/34cm).  Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem Całość polewam pozostałym sosem pomidorowym, posypuję startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym i zapiekam w rozgrzanym

Gotuj Się Kto Może
Sałatka z tuńczyka 173

jeszcze szybciej znika. Jest prosta i bardzo smaczna. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z tuńczyka: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym lub oleju, 100g ryżu basmati lub długoziarnistego, 4 jajka, 1 czerwona papryka, 4 korniszony, 1 puszka kukurydzy, kilka łyżek majonezu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania sałatki(...)tuńczyka: Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, jajka gotuję na twardo i studzę. Odlewam olej lub sos z puszek tuńczyka i mięso ryby rozdrabniam widelcem, odcedzam kukurydzę konserwową i wrzucam do miski. Jajka, paprykę i ogórka kroje w kostkę. Mieszam w misce wszystkie składniki, doprawiam do smaku

Gotuj Się Kto Może
Samo zdrowie - czyli kasza jaglana z cukinią i pokrzywą 149

osób):   1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej, 1 cebula, 1 większa cukinia, 2 garści liści pokrzywy, ½ łyżeczki kurkumy, 1 płaska łyżeczka garam masali, 2 – 3 łyżki sosu sojowego, olej do smażenia, sól do smaku.  Sposób przygotowania kaszy jaglanej z cukinią i pokrzywą: Kaszę jaglaną prażę w suchym garnku, aż zacznie ładnie pachnieć(...)kurkumę, smażę przez chwilę mieszając i dodaję cukinię. Kasza jaglana z cukinią i pokrzywą - przygotowanie. Gdy cukinia jest już dość miękka ale jeszcze chrupka dodaję pokrzywę, sos sojowy i ugotowaną kaszę jaglaną, mieszam, smażę wszystko razem przez jakieś 3 minutki i wykładam na miseczki lub talerze. Kasza jaglana z cukinią i pokrzywą gotowa :) Kasza

Gotuj Się Kto Może
Placuszki śniadaniowe 179

dzień :) Dla osób niećwiczących idealne porcja na śniadanie dla dwóch osób :) No to lecimy. Składniki: Placki: 3 jajka 200g serka wiejskiego ziarnistego 50 g zmielonych płatków owsianych 30g mąki Sos: 250g jogurt naturalny typu grecki 1 gruszka łyżka miodu Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy żółta, serek, płatki owsiane i mąkę - mieszamy na jednolita masę. Smażymy małe placuszki na lekko(...)gruszka i miód) i miksujemy w blenderze, ja pokroiłem drobno gruszkę bo lubię jak chrupie coś na zębie ;) I gotowe - szybko smacznie, kalorycznie :) Smacznego !!!! Wartość odżywcza oraz kalorie: Placki Sos Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie
TAJSKIE SMAŻONE LODY KOKOSOWE 92

lody 100 g - posiekane orzechy laskowe 100 g - wiórki kokosowe 5 szt. - herbatniki 2 łyżki mleka kokosowego w proszku House of Asia 2 szt. - JAJKA  opcjonalnie: sos śliwkowo-czekoladowy sezam Z lodów formujemy kule o średnicy ok 4 cm u układamy na blasze. Wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny. Ubijamy piane z białek z odrobiną soli. Dodajemy żółtka(...)wiórkami, herbatnikami i mleku kokosowym. Wkładamy do zamrażalki na ok 1 godzinę. Olej mocno podgrzewamy i każdą kulkę lodową smażymy oddzielnie przez ok 30 sekund. Lody podajemy z sosem śliwkowo-czekoladowym i sezamem (opcjonalnie). Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  www.layman.pl/bitwa-na-prze pisy

Kuchnia w oparach
RAMEN Z MAKARONEM RYŻOWYM NA BULIONIE Z ZIELONEJ HERBATY I TRAWY CYTRYNOWEJ 148

cebula) garść fasolki szparagowej garść świeżego groszku 2 jajka prażone pestki sezamu sól morska do smaku (opcjonalnie) papryka ostra w proszku do smaku pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego 2 liście kafiru ziele angielskie koperek Marchewkę obieramy. fasolkę czyścimy. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Warzywa pieczemy ok 15-20 minut. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę. Dodajemy torebki(...)pół godziny oczyszczamy bulion z szumu i dodajemy pieczone warzywa, pokrojone grzybki oraz fasolkę szparagową oraz pozostałą włoszczyznę. Gotujemy wszystko na małym ogniu ok 2 godzin. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym oraz papryką do smaku. Jeżeli wolicie potrawę bardziej słoną można przyprawić solą morską Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerz wkładamy makaron. Zalewamy bulionem wraz

Kuchnia w oparach
CZEKOLADOWE RAVIOLI Z SOSEM KARMELOWYM 130

FARSZ: Ubijamy śmietankę mikserem. dodajemy serek, sok z cytryny, cynamon i cukier puder. Mieszamy wszystko. Kroimy gruszkę w kostkę i dodajemy do farszu. delikatnie mieszamy.  SOS: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. śmietankę podgrzewamy. dolewamy do czekolady i mieszamy.  Na cieście w równych odległościach układamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Wykrawamy nasze ravioli nożem lub specjalna wykrawaczką(...)nasze ravioli z nadzieniem w środku. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch.  Podajemy z sosem karmelowym i migdałami Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY   www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Kuchnia w oparach
ROLADKI Z KURCZAKA Z PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU I SOSEM CZEKOLADOWYM 144

pieprzem. Kurczaka rozbić na cienko. Nałożyć puree z groszku i na to pokrojony w paski pomidor. Zwijamy. Roladki obwijamy dodatkowo folią aluminiową. Pieczemy pół godzin w 180 st. Przygotowujemy sos: czekoladę rozpuszczamy. dodajemy wiśniówkę, skondensowane mleko, chili oraz szczyptę soli i wymieszać aż wszystko się połączy. Roladki odwijamy z folii aluminiowej. Kroimy na mniejsze części i podajemy z sosem czekoladowym

Kuchnia w oparach
WARSZTAY Z OLEJEM WIELKOPOLSKIM 105

czekały na nas przekąski. Deska serów, kanapki, wytrawne babeczki, suflet i inne pyszności. Później zabraliśmy się za wspólne gotowanie. Przygotowaliśmy Dorsza w panierce orzechowo-migdałowej i musztardzie podanego z sosem groszkowo - chrzanowym i jadalnymi kwiatami tj bratki. Tego dorsza na pewni przygotuje w domu dodając odrobinę siebie :) Drugie danie to klopsiki z kaszy gryczanej, batatami i humusem oraz stokrotkami. Same(...)wyłącznie dlatego, że nie jest to mój smak. W domu pokombinuje i spróbuje zrobić podobne kotlety tylko użyje czegoś innego niż humus. Na deser były gryczane placuszki z sosem borowikowym i siemieniem lnianym. Całe danie przygotowane na bazie mleka jaglanego. Do dekoracji użyliśmy kwiatów. Jest to deser idealny dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami. Dla mnie przepyszne

Kuchnia w oparach
SPAGHETTI W KLIMACIE UNICORNE 119

unicorne? Styl w którym rządzi kolor, kolor i jeszcze raz kolor. Ja postanowiłam z okazji dnia makaronu przygotować makaron unicorne. Danie jest słodkie, ale też nie przesłodzone. Jest w sosie trochę alkoholu więc ten makaron nie nadaje się dla dzieci. Ciemna deserowa czekolada niweluje słodki smak hibiskusowego cukru pudru. Dodatkowo czerwone porzeczki sprawiają, że całość jest idealnie wyważona(...)odkładamy na bok, a drugą część skrapiamy sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy wiśniówki oraz cukru pudru. Mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Makaron mieszamy z sosem oraz owocami i Rictotta. Wykłądamy na talerz dodając na sam wierzch lody. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

Kuchnia w oparach
SMAŻONE JAJKA NA TWARDO Z PANIERCE ORZECHOWO-SEROWEJ 92

majonezem, faszerowane, w żurku lub terrinie. U nas na stole też pojawią się jajka podane w skorupce. Skorupka jest chrupiąca z nutą orzechowo-serową. Podane są one z sosem majonezowo-ketchupowym do którego wykorzystałam klasyczny majonez dekoracyjny Winiary 10 jajek 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanych orzechów(...)Jajka po wystudzeniu obieramy ze skorki i obtaczamy je w jajku z mlekiem a następnie w orzechowo-serowej posypce. Czynność powtarzamy. Na rozgrzanym oleju smażymy do złocistego koloru. Przygotowujemy sos: Masło rozpuszczamy i przestudzamy. Dodajemy majonez Dekoracyjny Winiary koncentrat pomidorowy, ketchup, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Mieszamy. Jajka podajemy na ciepło! 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis

Kuchnia w oparach

Proponowane wyszukiwania