sosy do makaronu - 2500 przepisów (strona:86/167)

Kurczak po chińsku 208

startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 marchew 1 słodka papryka 1/2 szklanki groszku, świeżego lub z puszki 1/2 pora grzybki mun - garść makaron olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski, posolić, popieprzyć, polać sosem sojowym, dodać imbir i zmiażdżony czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut Marchew i pora pokroić w cienkie

Jadło i czytadło
Makaron ze szpinakiem, awokado w sosie pomidorowym :) 169

świeżych liści szpinaku 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku  5 pomidorków koktajlowych 150 g sosu pomidorowego 100% (użyłam TEGO ) ziarenka Piekło-Niebo  1 łyżeczka oleju (u mnie z awokado) przyprawy: sól himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz caynene Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju i podsmaż posiekną cebulkę i czosnek.  Następnie dodaj szpinak(...)przykryj i duś 2 minuty.  Dodaj pokrojone w kostkę awokado i kurczaka, przekrojone na pół pomidorki, zalej sosem pomidorowym, przypraw, zamieszaj i duś pod przykryciem 15 minut (w razie potrzeby podlej odrobiną wody).  Po tym czasie dodaj ugotowany makaron, wszystko razem wymieszaj do połączenia się składników.  Przed podaniem posyp mieszanką ziarenek

Zdrowie na języku :P
Kolejna wydumka mojej dziewczynki. Kolejny nawał 232

siebie wzbogaciłam o (u)palony słonecznik ;) ostatnio bardzo podoba mi się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne200g szpinaku (mrożonego)200g groszku zielonego100g fety1/2 cebuliprzyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sólgarść słonecznikałyżka oliwymasło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa na sos beszamelowySzpinak delikatnie rozmroziłam. Na łyżce oliwy podsmażyłam startą cebulę, dodałam do niej szpinak, oprószyłam pieprzem i czosnkiem. Podsmażyłam całość(...)całość wymieszałam ręką.Na końcu przygotowałam beszamel. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Ułożyłam pierwszą warstwę makaronu, dalej groszek z fetą, beszamel, znowu makaron, szpinak, makaron, groszek, beszamel i tak do wyczerpania składników. Wierzch zalałam sosem. Lasagne zapiekłam przez 25min. w 150st. Do jedzenia nadaje się po kilkuminutowym odstaniu

bastalena
Makaron z kurczakiem i cukinią 371

kategorii kuchni ekspresowej, gotowe w bardzo krótkim czasie. Do tego niesamowicie smaczne mimo że bardzo proste. Wilgotny kurczak, jędrna cukinia i do tego aksamitny sos powstały z sera i śmietany.  Zapiekany makaron z kurczakiem i cukinią składniki dla 3 osób  ulubiony makaron około 250 g 1 duża pierś kurczaka 1 średnia cukinia 150 g sera chedar 3 łyżki

Przysmaki Karolki
Kiełki fasoli, grzyby shitake... i smażony makaron 181

składniki dla 2 osób* 1/2 opakowania smażonego makaronu* 1 filet z kurczaka * 4 grzyby shitake* 1/3 opakowania kiełków fasoli mung* 1 mała marchewka* 1/2 średniej pietruszki* 1 cebulka szalotka* 1/2 małej żółtej papryki* 2 łyżki groszku mrożonego* 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej* 2 cm kawałek imbiru* 1 ząbek czosnku * sos sojowy* pikantny sos chili* gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja(...)dusić jeszcze ok. 5 min. tak aby warzywa były jeszcze chrupkie, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Makaron w międzyczasie przygotować według przepisu na opakowaniu. Na koniec dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego i zagęścić sos 3 łyżeczkami tapioki rozprowadzonej w 1/3 szklanki wody, wlać do potrawy wymieszać, zagotować i zestawić z ognia. Dodać ugotowany makaron, wymieszać

Mix smaku
Tajska zupa krewetkowa 313

kawałki trawy cytrynowej 1/2 średniej papryczki chili 1 duży ząbek czosnku 2-3 cm świeżego imbiru 2 liście kafiru 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki oleju sezamowego 50g pszennego chińskiego makaronu 100g grzybów shitake Do podania i dekoracji świeża kolendra (nać) Instrukcje Krewetki obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne tylko na ogonkach(...)intensywnie pod przykryciem przez 20 minut – powinniśmy otrzymać ponad litr wywaru. Gotowy wywar przecedzamy przez gęste sito. Doprawiamy sosem rybnym oraz sokiem z limonki i ponownie zagotowujemy. Do wrzącego wywaru dodajemy grzyby i gotujemy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy również makaron oraz krewetki i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez kolejne 3-5 minut, tak aby makaron stał się

Kulinarna Pokusa
Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym 288

Post Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Cannelloni z bakłażanem i pomidorami w sosie beszamelowym 210

oraz pieprz. 3. Smażyć aż pomidorki zmiękną 4. Dodać szklankę przecieru pomidorowego i wódkę 5. Podgrzewać jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Sos powinien być gęsty, nie płynny by łatwo się go nakładało do makaronu. 6. Nadziewać każdą z rurek makaronu farszem. 7. Ułożyć Cannelloni do uprzednio wysmarowanej oliwą blachy, bądź naczynia żaroodpornego 8. Polać sosem beszamelowym. Sos Beszamelowy

KreatywnePiny
Sos Pieczarkowy 172

Przepyszny, aromatyczny sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych sosów grzybowych w Polsce. Sos pieczarkowy to idealny dodatek do mięs, placów ziemniaczanych, gołąbków, a nawet makaronu. W każdej postaci smakuje wyjątkowo i z pewnością warto go podać do wielu potraw.Sos Pieczarkowy - Składniki:250 g świeżych pieczarekcebulaok. 2 łyżki masłaszklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową

Słodka Strona
Spaghetti alla carbonara 289

klasycznym przepisie na carbonarę (link) wbija się surowe, rozbełtane jajka na gorący jeszcze makaron. Tworzy się wtedy kremowo-jajeczny sos. Z jajek zrezygnowałam, bo akurat dodatek jaj w daniach zawsze bardzo wyraźnie wyczuwam i to niekoniecznie z zachwytem. ;) Kremowy charakter sosu myślę, że osiągnęłam, dzięki dodatkowi śmietany, której tutaj nie żałowałam. Swoją drogą śmietana również nie występuje w każdym "oryginalnym(...)cebula 2-3 ząbki czosnku 150 ml śmietany 18% 50 g pecorino (lub parmezanu) 1 łyżka natki pietruszki 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kosteczkę, boczek pokroić w paseczki. Na patelni zeszklić cebulę na oliwie z oliwek, dodać czosnek a następnie boczek. Smażyć kilka minut. W miseczce wymieszać śmietanę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Obiad w 10 minut 327

wody Sos cztery sery z bazylią (Winiary) świeża bazylia kilka suszonych pomidorów z oliwy chilli suszona sól morska Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek i cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Dodajemy sos rozrobiony w wodzie z dodatkiem śmietany i gotujemy ok. 1-2 minut. Dodajemy starte sery ( zostawiając odrobinę do posypania gotowego dania) i pokrojone

Wielki apetyt
Spaghetti w sosie bialym 186

jarzynka i papryka  Do miesa dorzucamy pieczarki z cebula i wszystko razem dusimy ok 30 min  W tym samym czasie gotujemy makaron spaghetti wedle przepisu na opakowaniu  Po 30 min doprawiamy sos smietana, nalezy do kubka odlac troche sosu i rozmieszac ze smietana i powoli dodawac do reszty miesa ciagle mieszajac energicznie  Na sam koniec podsypujemy

Klaudynkowa kuchnia
Sałatka Londyn-Tokio 173

wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy do słonecznej Italii, stolicy makaronu, gdzie w głównej roli wystąpią dzisiaj fusilli (świderki). Stamtąd przeniesiemy się na nasze rodzime Podhale, skąd pochodzi pyszny ser z mleka owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski wyruszymy(...)ostatnia wyprawa na Wyspy Japońskie, gdzie anglosaska kaczka zazna kąpieli w sosie sojowym, occie ryżowym oraz śliwkowym winie. Ponadto odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu!Składniki (na 4 porcje jako danie główne):200 g makaronu fusilli om nom nom*3 piersi z kaczki1 owoc granatu1 mango4

Food Square
Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem 226

danie to „podwójna” porcja szpinaku – jedna w liściach, a druga w makaronie. O ile bowiem tagliatelle występowało w naszych przepisach już wiele razy, to dzisiaj po raz pierwszy wystąpi w swojej zielonej odmianie. Są również kurki, które – jak już kiedyś pisaliśmy – możemy kupić nie tylko w sezonie, ale również poza nim. Warto też ich nieco w odpowiednim czasie zamrozić(...)Dolewamy śmietanę i podgrzewamy całość przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, tak aby odparował się nadmiar wody. W efekcie powinniśmy otrzymać dość gęsty sos szpinakowo-kurkowy ze śmietaną. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Po ugotowaniu mieszamy go z jeszcze jedną łyżką oliwy i odrobiną wody z gotowania. Podajemy

Kulinarna Pokusa
Warstwowa zapiekanka makaronowa . 191

Witajcie dzisiaj  zapraszam na zapiekankę warstwową z sosem pomidorowym. Do sosu użyłam przecieru pomidorowego firmy Ogródek Dziadunia . Zapiekanka to szybki sposób na pyszne danie , można do niej dodać wszystko co akurat mamy w lodówce :)   Składniki : 1/2 paczki makaronu duże rurki Makarony Polskie 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 4 pieczarki 1  duża cebula sól pieprz, szczypta(...)żółtym. Następnie wykładamy makaron i pokrojone w plasterki obrane  awokado lekko solimy i pieprzymy. Następnie mięso , ser żółty , makaron i tak do wykończenia składników. Wierzch posypujemy startym serem .   Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Przygotowanie sosu: Bulion podgrzewamy dodajemy przecier pomidorowy , przyprawiamy do smaku solą ,pieprzem , szczyptą chili. Zagotowujemy , następnie w około 1/2 szklanki wody rozrabiamy

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania